Ambitieus plan warmtenet Duin- en Bollenstreek

Met aardwarmte kan straks de hele Duin- en Bollenstreek overstappen op duurzame warmte. Op donderdag 23 mei werd de ambitie onderstreept om dit voor elkaar te krijgen. Vanuit de startlocatie Noordwijk kunnen op termijn 20.000 woningen worden verwarmd. “Wie wordt hier nou níet enthousiast van”, zei Berend Potjer, gedeputeerde Energie van de provincie Zuid-Holland.

Tijdens de bijeenkomst in Noordwijkerhout werd het ontwerp van de hoofdwarmteleiding gepresenteerd en werd de strategie uitgelegd om de aardwarmte voor de hele regio beschikbaar te maken. De aardwarmtebron komt op de kruising van de N444 en N206 bij Noordwijk. Met aardwarmte van een locatie zo klein als één voetbalveld kan de hele regio overstappen op duurzame warmte en dus van het gas af.

Het warmtenet wordt aangelegd vanaf de aardwarmtebron naar bedrijven en wijken die door de gemeenten zijn aangewezen. Als in deze wijken voldoende geïnteresseerden zijn voor aardwarmte, zal het warmtenet worden aangelegd.

Horeca, tuinders en scholen

Dat er in de regio brede interesse voor aardwarmte is, bleek uit de brede steun voor de ‘ambitieverklaring’. Niet alleen overheden maar ook horeca, scholen, woningcorporaties, tuinders en bollenkwekers willen hun schouders onder het project zetten. Consortium Aardwarmte Rijnland heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om alle partijen in de regio samen te brengen. In samenwerking met de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk, Katwijk en Oegstgeest, de RES Holland Rijnland en de provincie Zuid-Holland is er toegewerkt naar het ontwerp van een regionale warmtevoorziening.

Berend Potjer: “Bij Aardwarmte Rijnland wordt keihard gewerkt aan energie van eigen bodem. Dit levert niet alleen betaalbare energie op voor de bewoners en bedrijven van de Duin- en Bollenstreek, maar het helpt ook broeikasgassen en stikstofuitstoot te verminderen. Het maakt onze energievoorziening kortom toekomstbestendig.”

Efficiënt gebruik van ruimte

Door gebruik te maken van aardwarmte wordt het elektriciteitsnet straks minder belast (met warmtepompen). Op die manier kunnen warmtenetten helpen om netcongestie – file op het elektriciteitsnet – te voorkomen. Ook nemen warmtenetten minder ruimte in beslag dan verzwaring van het elektriciteitsnet, met alle extra kabels en transformatorhuisjes die dan nodig zijn.

Vooral in de provincie Zuid-Holland zijn warmtenetten kansrijk: dat komt door de aanwezigheid van aardwarmte en restwarmte in de regio. Maar de overstap naar duurzame warmte is een complexe operatie. Het lukt alleen als iedereen samenwerkt: bewoners, overheden, energieproducenten, warmtebedrijven en woningcorporaties. Lees meer:Warmtetransitie: Rijk, provincie, RES-regio’s en gemeenten slaan de handen ineen.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *