Verstoorde machtsbalans  in de wereld

Steeds meer blijkt dat er momenteel sprake is van een gestoorde wereld. In sommige situaties lijkt men wel van God los. Alles begint natuurlijk vanuit wat zich in de menselijke geest afspeelt en dat wordt al bepaald tijdens de jeugd, zowel in goede als in slechte zin. 

Een kind dat bijvoorbeeld in de Gazastrook vanaf de geboorte ingeprent krijgt dat Joden en vooral Israël gehaat en het liefst vernietigd moeten worden, staat volledig verkeerd geprogrammeerd in het leven, met de nodige kwalijke gevolgen. Verder wordt de mens op termijn kwetsbaarder door Artificial Intelligence en, zeker in Nederland, door ontbrekende scholing in vaardigheden. Zo beschikken de kinderen vandaag de dag, door structurele wijzigingen in het onderwijs, niet meer over een goede rekenvaardigheid. Triest is daarbij dat de fysieke motoriek van kinderen tegenwoordig vaak ook bedroevend is, door het ontbreken van voldoende beweging. Sommige kinderen kunnen niet eens meer een bal vangen. 

Op slechts elf à twaalfjarige leeftijd zitten ze al op een fatbike en fietsen nauwelijks meer echt. Op straat spelen, zie je ook bijna niet meer. De fijne motoriek hapert ook, want er worden geen tekeningen meer ingekleurd. Vanaf tweejarige leeftijd zijn peuters namelijk al op de tablet in de weer, maar daar zitten ze dan ook de hele dag op. Hier komt nog bij dat het tegenwoordig steeds meer not done is kinderen schoolcijfers te geven, want het is te zielig voor Pietje als hij een vier heeft en Truusje een negen. Zo gaat het vaak ook bij sportieve prestaties. Het wedstrijdelement wordt steeds meer vermeden, opdat er niet een kind teleurgesteld raakt. Ik vind dit geen gezonde ontwikkeling. Zo ontstaat geen weerbaarheid. We moeten er dan ook niet van opkijken als op termijn mensen uit andere culturen het beter doen en er ook meer voor gaan.

Ook ten aanzien van het landsbestuur is er sprake van ontwrichtingen in kwaliteit:

* Hoe kunnen we het doen bestaan dat we een demissionair kabinet, dat al zoveel geklungel op zijn geweten heeft, nog zo lang laten regeren? Hoe kan het dat er rigoureuze beslissingen worden genomen die bij een volgende regering thuishoren? Hoe is het mogelijk dat een eventuele coalitie grotendeels zal bestaan uit onervaren politici? 

* Op velerlei gebied bestaan er grote onzekerheden in het land. Of het nu migratie, huisvesting van jongeren of de afwikkeling van de toeslagenaffaire betreft. Dit nog los van de internationale bedreigingen. Onze premier Mark Rutte houdt zich daar niet meer mee bezig en maakt vrolijk, op onze kosten, een promotietoer over de hele wereld om secretaris-generaal van de NAVO te kunnen worden. Kinderachtige flauwekul van hem om breeduit te verkondigen dat hij zijn vliegticket naar Turkije zelf betaalt. Om zijn doel te bereiken, lijkt plots de boekhouding van onze defensiebegroting dusdanig aangepast, dat wij plots wel aan de afgesproken 2% norm van het BBP voldoen. Laten we van het positieve uitgaan, misschien werkt zijn behendigheid wel in ons voordeel, mocht hij in die positie komen.

* Het demissionaire kabinet beslist dus met regelmaat over zijn eigen graf heen. Zo zei Rutte voor de komende tien jaar een miljardensteun aan Oekraïne toe. Minister Hugo de Jonge wist er een nieuwe huurwet door te drukken. Het feit dat de reductie van vrije sector huurprijzen daardoor een uitpondgolf veroorzaakt en huurwoningen voor onze kinderen nog schaarser worden, boeit hem niet. 

* Landelijk neemt het gezag van de overheid af en daardoor ook respect voor het gezag. Het is onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld de ambtstermijn van burgemeester Halsema na al haar falen is verlengd. Schandalig wat de slachtoffers en nazaten bij de opening van het Holocaustmuseum over zich heen moesten krijgen. Bij de Dodenherdenking was de kans een herhaling daarvan groot. Halsema had besloten dat er kleding in Palestijnse kleuren mocht worden gedragen en dat er op het stiltemoment van acht uur gewoon mocht worden gepraat. Dat gezag is ook op andere gebieden weg, als we het bijvoorbeeld accepteren dat een voetbalwedstrijd gewoon doorgaat als er schandalige teksten worden gescandeerd, spullen naar spelers worden gegooid en/of tribunes in brand worden gestoken.

* In Leiden komt een nieuwe vrouwelijke burgemeester, want anders wordt er woke-achtig gezegd: Zat er tussen die elf van de vijfentwintig vrouwelijke kandidaten dan echt niet één goeie? Jammer, alleen de beste moet het worden, het geslacht maakt niet uit. Wel dient de opvolger een inhaalslag te maken in aandacht voor de ondernemers.

Kortom, er is sprake van polarisatie alom, rechts en links radicaliseren steeds meer. Landelijk heeft dat tot gevolg dat de politieke partij met de meeste stemmen niet de ruimte krijgt om een behoorlijk deel uit te voeren van wat haar twee en een half miljoen kiezers willen. Ik schrijf liever iets vrolijks en hoop dan ook, om het nog een positieve wending te geven,dat het niet slechter meer kan en dus alleen maar beter wordt.

Menno Smitsloo
Reacties via [email protected]
Op X te volgen met @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *