Meerwaarde door werk bij Provalu

‘Bij ons leren mensen werken’

Werk- en ontwikkelbedrijf Provalu biedt zo’n 650 medewerkers al jarenlang een veilige en beschutte werkplek. Het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, als gevolg van bijvoorbeeld een fysieke of andere beperking. Maar ook mensen in de bijstand, langdurig werklozen en statushouders kunnen er terecht. Een interview met Karin Ruben en Peter van ’t Klooster van Provalu. 

Hoe belangrijk is jullie dienstverlening?

Karin Ruben: “We bieden mensen meer dan alleen werk. Ze krijgen niet alleen een baan, maar we zorgen ook voor een plek in de maatschappij met sociale contacten die ze anders niet zouden hebben. Het werk is de reden dat ze ’s morgens op tijd hun bed uitkomen. Daardoor horen ze er echt bij, en zijn en voelen ze zich belangrijk. Mensen hebben een vast ritme nodig.” 

Peter van ’t Klooster: “Ook het sociale netwerk dat we bieden is heel belangrijk. Dat merken we wanneer mensen , bijvoorbeeld door ziekte, thuis zitten. Dan is dat vangnet er opeens niet meer. Als dat er niet zou zijn, dan zouden ze vereenzamen. Daarom doen we er in zo’n geval alles aan om ze weer snel aan het werk te krijgen. Zouden we er niet zijn, dan komt al snel de toch al overbelaste zorg in beeld of komen mensen op straat terecht. Wij voorkomen dat en hebben daarmee ook  een preventieve functie.” 

Welke groepen begeleiden jullie nog meer?

Karin Ruben: “Behalve mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden we ook andere groepen naar werk, zoals langdurig werklozen, mensen in de bijstand en statushouders. Het is belangrijk dat we ook deze mensen werk kunnen bieden, in eerste instantie om te re-integreren, maar met het  doel om na verloop van tijd een vaste baan vinden. Per jaar komen er zo’n 150 mensen uit een zevental gemeenten in de Duin- en Bollenstreek op deze manier bij ons binnen. Door middel van een intake kijken we waar de kansen en mogelijkheden liggen, waar ze het beste tot hun recht komen en hoe ze daar kunnen komen.”

Is er voldoende werk voor de mensen van het ontwikkelbedrijf?

Karin Ruben: “We hebben gelukkig stabiele partners voor wie we allerlei soorten werk doen. Door die variatie kunnen we werk op allerlei niveaus aanbieden. Bekend zijn de groenvoorziening en de postbezorging voor uiteenlopende opdrachtgevers, waaronder de zeven gemeenten in ons werkgebied, maar we doen ook schoonmaakwerkzaamheden en het repareren van fietsen. Verder doen we verpakkingswerkzaamheden, onder andere voor de Action, en we bouwen onderdelen voor robots. Ook KLM is al jarenlang een partner. Voor reizigers die businessclass reizen, maken onze mensen pakketjes met bestek en koptelefoons klaar. Dat moet zorgvuldig gebeuren, maar dat is geen enkel probleem. Dat soort taken kunnen we heel goed uitvoeren. Ook zijn beperkingen vaak geen belemmering om heel goed hoogwaardig technisch werk doen met minimale foutmarges.” 

Krijgen de mensen bij het werk- en ontwikkelbedrijf ook een opleiding?

Peter van ’t Klooster: “Ja, we hebben op dit moment vier leerlijnen: industrieel/elektra, fietsreparatie, schoonmaak en groenvoorziening. Op korte termijn gaat er ook een leerlijn logistiek komen. In deze regio zijn relatief veel logistieke bedrijven, die behoefte hebben aan nieuw personeel of mensen die stage bij hen lopen. Mensen leren bijvoorbeeld op een heftruck rijden en krijgen inzicht in logistieke processen met onder andere pakbonnen. Rond de zomer hopen we te beginnen.” 

Dat is een mooie ontwikkeling…

Peter van ’t Klooster: “Ja, maar dat is niet alles. We zijn ook bezig met het opzetten van een leerlijn voor de zorg op mbo 3-niveau. En we denken ook aan een leerlijn catering en horeca. In deze branches is volop werk in onze regio. Met deze extra leerlijnen bieden we onze mensen dus verschillende sporen. Switchen van spoor kan ook makkelijker wanneer we meer leerlijnen hebben. Ik vergelijk het wel eens met een treinstation. Meer sporen betekenen nóg meer kansen en mogelijkheden.”

Karin Ruben afsluitend: “Mensen leren dus, behalve basisvaardigheden, bij ons ook een vak, inclusief een certificaat dat ze krijgen na het volgen van lessen, die we aanbieden in samenwerking met mboRijnland uit Leiden. Voor  anderstaligen hebben we ook taalopleidingen. Dat alles zorgt ervoor dat mensen kunnen doorstromen naar regulier werk bij een werkgever elders. Bij ons leren mensen eerst hoe het is om te werken, inclusief basale zaken zoals op tijd komen en andere regels die gelden in een bedrijf. Zo krijgen ze de juiste instelling, waarna dit wordt aangevuld met een vakopleiding en een certificaat of een diploma waarmee ze kunnen doorstromen. Die dynamiek is echt mooi.”

Provalu
Nijverheidsweg 22
2215 MH Voorhout
0252 26 21 00
[email protected]
www.provalu.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *