Helden

Onlangs las ik een indrukwekkend interview met Herbert Dijkstra. De naam roept misschien niet gelijk herkenning op (bij mij niet elk geval), maar zijn stem herken je ongetwijfeld. Dijkstra is al vanaf 1994 sportcommentator bij de NOS voor schaats- en wielerwedstrijden.

Herbert Dijkstra was jarenlang top- sporter. Hij schaatste in de Nederlandse top op de lange afstanden en deed mee aan de Olympische Spelen van 1998 in Calgary. Als amateurwielrenner behoorde hij tot de nationale top. In datzelfde jaar vertegenwoordigde hij Nederland bij de Olympische Spelen in Seoel als lid van de tijdritploeg. 

Na zijn carrière als topsporter werd hij dus commentator bij de twee sporten die hij jarenlang beoefend had. Zo was hij actief ook bij de Olympische Spelen van 2022. Bij een val door een luik brak hij zijn rug. Sindsdien leeft hij altijd met pijn.

Na zijn val ging hij volop voor revalidatie. Als topsporter was hij er aan gewend om door de pijn heen te gaan. Dus dat deed hij nu ook, alles om weer terug te komen op zijn oude niveau. Hij kan gelukkig zitten, wandelen en fietsen. Tegelijkertijd kan hij ook allerlei dingen niet: te lang zitten bijvoorbeeld. En reizen is onderdeel van het werk, zeker bij wielerwedstrijden. 

Hij heeft heel lang gevochten om toch alles te kunnen blijven doen. Tot twee goede collega’s van hem het op tafel legden: Herbert, het wordt alleen maar slechter als je door blijft gaan. Zij verwoordden wat hij allang voelde, maar zelf niet wilde erkennen. Hij noemt hen zijn helden. Zij hielden hem de spiegel voor: ga goed voor jezelf zorgen.

Wat mooi als je helden om je heen hebt. Mensen die het beste met je voor hebben én moeilijke zaken met je durven bespreken. Als ondernemer kun je zo’n held zijn voor je medewerkers. En hopelijk heb je zelf een kring mensen om je heen die een held voor jou kan zijn.

PETER DE BOER
Accountant, Partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *