Zuid-Holland wordt dé plek om drones en andere onbemande technologie te testen

Het gebied tussen Katwijk en de haven van Rotterdam is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. De aanwijzing betekent dat de provincie Zuid-Holland het wijzigingsproces luchtruim en vliegprocedures kan starten om het luchtruim voor BVLOS-vluchten beschikbaar te maken.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Dit is een ontzettend belangrijke nieuwe stap in de doorontwikkeling van drone toepassingen. Het is bovendien een impuls én compliment voor de Zuid-Hollandse droneindustrie. Als het wijzigingsproces met succes wordt afgerond, betekent dit een unieke positie voor Zuid-Holland en in het bijzonder voor Umanned Valley in Katwijk. Zuid-Holland wordt dan dé plek voor bedrijven en onderwijsinstellingen om drones en andere onbemande technologie te testen.”

Voorkeursgebied

BVLOS-operaties is de volgende stap in het kunnen testen en ontwikkelen van slimme toepassingen. Het ministerie heeft onderzoek gedaan wat nodig is voor de volgende stap.  De aanpak is om bestaande test- en experimenteerlocaties met elkaar te verbinden om de behoefte te bundelen. Na uitgebreide consultatie en gesprekken met belanghebbenden in het veld heeft het ministerie het gebied tussen Katwijk en de Haven van Rotterdam benoemd als het voorkeursgebied. Dit is het aangewezen gebied waar het is toegestaan om testen en experimenten met BVLOS-vluchten uit te voeren in afgesloten luchtruim. Een vergunningsaanvraag bij de ILT blijft wel onderdeel van de procedure. In het aangewezen gebied bevindt zich onder andere het drone-test centrum Unmanned Valley en de haven van Rotterdam, waar wordt gewerkt aan U-Space: een luchtverkeersleidingssysteem om drone-verkeer in goede banen te leiden.

Het Ministerie van IenW: “Op dit moment is het ingewikkeld om BVLOS vluchten in te passen in het bestaande luchtruim waar ook bemand verkeer vliegt. Door een gebied vrij te maken van ander luchtverkeer wordt de drempel om een veilige BVLOS vlucht binnen de voorwaarden uit te voeren lager. Het gebied langs de kust biedt vanwege het lage risico op de grond en gunstige ligging veel potentie. We hopen op een spoedige voortzetting van de wijzigingsprocedure.”

Luchtruim pas beschikbaar na doorlopen wijzigingsprocedure

Om BVLOS uiteindelijk mogelijk te maken is het nodig om de zogenoemde ‘wijzigingsprocedure luchtruim en vliegprocedures’ te doorlopen. In het aangewezen gebied neemt Zuid-Holland het initiatief voor deze wijzigingsprocedure, waarin is opgenomen welke stappen moeten worden doorlopen voordat het Rijk de wijziging van het luchtruim kan vaststellen. Dit proces is opgesteld om een zorgvuldige besluitvorming te borgen.

De daadwerkelijke omvang van het gebied wordt vastgesteld op basis van een behoefte-inventarisatie onder bedrijven op Unmanned Valley en luchtruimgebruikers. Daarnaast vindt er een luchtruimveiligheidsanalyse plaats. De provincie Zuid-Holland wil dit proces zo snel mogelijk in gang zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *