Zuid-Holland realiseerde in 2023 bijna 20.000 nieuwe woningen

In 2023 kreeg Zuid-Holland er bijna 20.000 nieuwe woningen bij. Dit blijkt uit het Kwartaalbericht Woningvoorraadontwikkeling, dat gedeputeerde Anne Koning naar Provinciale Staten heeft gestuurd. Het gaat hier over het bruto aantal toevoegde woningen waarbij nog geen rekening is gehouden met het aantal gesloopte woningen.

Anne Koning: “We zijn trots op deze prestatie en werken met alle betrokken partijen hard aan het realiseren van nog meer betaalbare woningen voor mensen in Zuid-Holland. Ondanks alle tegenslagen waarmee de bouw te maken kreeg, hebben gemeenten, woningcorporaties en alle andere betrokken partijen een enorme prestatie geleverd. De cijfers van 2023 zijn bemoedigend, maar als ik kijk naar het aantal vergunde nieuwbouwwoningen dan constateer ik dat er meer nodig is om deze stijgende lijn te kunnen voortzetten.”

Juiste woning op de juiste plek

In Zuid-Holland worden de meeste woningen van heel Nederland gebouwd. De provincie zorgt ervoor dat de juiste woning op de juiste plek gebouwd wordt en dat de benodigde betaalbare woningen gebouwd worden. Het gaat niet alleen om wonen, maar ook om alles wat er nodig is om je thuis te voelen: voldoende voorzieningen en hoogwaardig openbaar vervoer. Daarom wordt er bij voorkeur binnen het bestaand stedelijk gebied. De gebiedsontwikkelingen in Zuid-Holland concentreert zich langs De Oude Lijn: de hoofdspoorweg tussen Leiden-Den Haag-Rotterdam-Dordrecht.

In maart 2023 hebben overheden en woningcorporaties de woningbouwplannen ondertekend. De provincie kent 5 woonregio’s waarbinnen we samenwerken voor het maken en uitvoeren van de afspraken. Tot 2030 zijn de partijen continu met elkaar in gesprek over de voortgang aan de daarvoor ingerichte woontafels en versnellingstafels.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *