Provincie stelt plannen vast voor ruim kwart miljoen nieuwe woningen

Zuid-Holland loopt voorop in de aanpak van de wooncrisis. De provincie stelt plannen vast voor meer dan 260.000 nieuwe woningen. Tot en met 2032 wordt in de hele provincie flink doorgebouwd. Ook wordt gezocht hoe een aantal plannen verbeterd kan worden om nog meer mogelijk te maken.

Het vaststellen van de woningbouwplannen is een flinke stap in het oplossen van de woningnood. In Zuid-Holland wordt ruim een op de 4 van alle nieuwe woningen in Nederland gebouwd. In de dichtst bebouwde provincie van het land is het moeilijk om goede plekken voor nieuwe woningen te vinden. Gedeputeerde Anne Koning is blij: “Dit is heel goed nieuws voor al die mensen die op zoek zijn naar een thuis. We moeten echt blijven bouwen, voor al onze inwoners. Daarom is het mooi te zien dat voor iedere prijsklasse nieuwe woningen op de planning staan, ook veel betaalbare woningen.”

Koploper

Het provinciebestuur heeft bijna 3000 bouwplannen goedgekeurd. Het gaat om woningen die door heel de provincie worden gebouwd. Iedere gemeente stuurt via de woonregio woningplannen in, waarna de provincie kijkt of het ook haalbaar en verstandig is om op die plekken te bouwen. Dit jaar is ruim 98% van alle plannen goedgekeurd. Meer dan 100 van die plannen zijn grotere bouwlocaties buiten de bebouwde kom.

Met de nieuwe woningbouwplannen is de provincie koploper in Nederland. Tot en met 2032 komt een kwart van alle nieuwe woningen in Zuid-Holland te staan. Extra bijzonder is dat niet alleen zoveel mogelijk woningen worden gebouwd, maar ook wordt gekeken of ze op de goede plek komen én dat mensen ze ook echt kunnen betalen.

Meer mogelijk maken

Op dit moment wordt ongeveer 98% van alle plannen goedgekeurd. In sommige gevallen kan het provinciebestuur (nog) geen akkoord geven omdat een gebied al voor iets anders gereserveerd is dan wonen. Toch betekent dat niet dat alle plannen die nu nog geen ‘ja’ krijgen worden afgewezen. De komende tijd gaat de provincie samen met gemeenten op zoek of nog meer bouwplannen mogelijk gemaakt kunnen worden.

“Het is altijd zoeken naar mogelijkheden,” legt Anne Koning uit. “Soms is het verstandiger een plan nog net iets beter te maken. Een enkele keer kan dat door meer betaalbare huizen te bouwen, een andere keer moet juist gekeken worden of een andere plek niet meer geschikt is. Als provincie beschermen we meerdere belangen en helpen we goede woningbouwplannen mogelijk te maken.”

In 2023 zijn bijna 20.000 woningen gebouwd in Zuid-Holland. Dat is het hoogste aantal in meer dan 10 jaar. Het afgelopen jaar zijn in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd van alle provincies. Voor de regio Rotterdam zijn er in 1.100 plannen bijna 91.000 woningen vastgesteld. Daarmee is de regio degene met de meeste plannen in Zuid-Holland. In deze regio werden afgelopen jaar 6.535 woningen opgeleverd.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *