Ondernemers, gemeenten en provincie zetten gezamenlijk in op verbeteren winkelgebied

Voor winkeliers, ondernemers en gemeenten die samen hun winkel- en centrumgebied willen verbeteren, stelt de provincie Zuid-Holland planvormingssubsidie beschikbaar. Focus ligt op het verbeteren en verhogen van de kwaliteit en het functioneren van winkel- en centrumgebieden.

De regeling staat van 1 maart tot en met 31 december 2024 open voor alle reguliere winkel- en centrumgebieden in Zuid-Holland. Winkel- en centrumgebieden waaraan subsidie wordt verstrekt, dienen een minimale omvang van 5 winkels te hebben.

Van onderlinge samenwerking tot onderzoek en uitvoering van projecten

Gemeenten, winkeliers- en ondernemersverenigingen en stichtingen kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die zijn gericht op het verbeteren van de onderlinge samenwerking tussen partijen binnen winkel- en centrumgebieden en het laten uitvoeren van vooronderzoek voor het oprichten of verlengen van een Bedrijven Investeringszone (BIZ). Kijk ook op Detailhandel, subsidieregeling Zuid-Holland.

Daarnaast kan er subsidie worden aangevraagd voor een planvormingsproject. Dit zijn (onderzoeks)projecten gericht op de ruimtelijke kwaliteit en functioneren van winkel- en centrumgebieden. Bijvoorbeeld het compacter maken van een winkelgebied, het optimaliseren van de winkelrouting of het verbeteren van de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden.

Ook voor uitvoeringsprojecten is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Dit zijn projecten die leiden tot de uitvoering van planvormingsproject, zoals de kosten van een transformatiemanager om een centrumgebied compacter te maken, detailhandel te verplaatsen of transformaties naar andere functies te stimuleren.

Er is in totaal €350.000 beschikbaar, waarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

De kracht van winkels voor vitale, sterke en aantrekkelijke centra

De provincie vindt het belangrijk dat de kracht van winkels voor vitale, sterke en aantrekkelijke stads- en dorpscentra optimaal wordt benut. De detailhandel is ook belangrijk omdat 1 op de 8 Zuid-Hollanders zijn of haar brood in de detailhandel verdient. Als provincie vinden we het daarom van groot belang dat de detailhandel goed en voor de langere termijn duurzaam functioneert. Alle instrumenten die we daarvoor inzetten, vind je op de pagina Detailhandel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *