GlasGroen – landschapsarchitectuur, waterbouw en terreininrichting

Eigenwijze aanleggers van kwaliteit

‘Wanneer je als bedrijf al meer dan 50 jaar actief bent met de aanleg van houtconstructies op de grens van land en water,’ zegt Ruud Glas, ‘dan mag je je inmiddels wel wat eigenwijsheid permitteren.’ Dat doen ze dan ook graag. ‘Vooral omdat wij met onze kennis en ingrepen, tijdens de uitvoering van ontwerpen van architecten en landschapsinrichters, grote waarde toevoegen voor onze opdrachtgevers.’Of het nu om traditionele beschoeiingen en damwanden gaat, of om de realisatie van steigers, dakterrassen of speciale houtconstructies. Wij lezen en spreken dezelfde taal.

Met het aanleggen van houten constructies op de grens van land en water is GlasGroen al meer dan 50 jaar actief. Ze zijn daarin doorgegroeid van plaatsers van beschoeiingen in watergangen, naar ontwerpers en constructeurs van steigers, bruggen en kunstobjecten. ‘Vele bouwers en architecten weten ons te vinden voor – almaar grotere – constructies van hout waarmee ze hun bouwwerken verfraaien. Daar horen ook buitenmeubilair, dakterrassen en poortconstructies bij. Wij maken dus ook houtwerk op de grens van land en gebouw!’ Bij de opdracht voor het woonlandschap rondom de Jonas, uitgeroepen tot beste gebouw van het jaar 2023, kwam dat, bijvoorbeeld, allemaal mooi samen. ‘De architecten van het gebouw hebben een prachtig plein aan de voorzijde ontworpen. Beeld- en sfeerbepalend is een houten tribune die gedrapeerd ligt over de ingang van een parkeergarage en afloopt naar waterniveau. Daar hebben wij een deel van de plankieren opzettelijk ánders gelegd dan voorgeschreven, omdat de gewenste looprichting daardoor juist beter geaccentueerd wordt, bijkomend voordeel was dat het uiteindelijke ontwerp nog meer tot de verbeelding is gaan spreken.’

Eigenwijze partners met oog voor inrichting
De aardigheid van de eigenwijsheid van GlasGroen – ‘En dat hebben onze medewerkers allemaal,’ zegt Ruud – is het samenvallen van expertise met hout én oog voor landschapsarchitectuur. Voor dat laatste is de inbreng van, hun landschapsarchitecte, Rianne Glas mede bepalend. Ruud: ‘Wij werken hierbij als echtpaar én vanuit onze expertises nauw samen om projecten er net even beter uit te laten zien.’ 

Samen met hun team van 12 medewerkers geven zij zo vorm aan het partnerschap met hun opdrachtgevers, dat bij sommige projecten zeer langdurig kan zijn. Nieuw Rhijngeest is zo’n project. ‘Toen ik daar in 2005 nog met mijn vader Gerard de eerste fase realiseerde, dachten wij dat wij er wel een paar jaar werk aan zouden hebben. Inmiddels zijn wij bijna twintig jaar verder en mochten wij er damwanden, beschoeiingen, aanlegsteigers, vissteigers, eikenhout hekwerken, een unieke poortconstructie en pergola’s aanleggen.’

In het nat én op het droge in Oegstgeest
Uit de opsomming van het werk in Nieuw Rhijngeest blijkt al: GlasGroen werkt niet alleen tussen land en water, maar ook tussen land en gebouw. De pergola’s en de hekwerken behoren bij de bouwwerken en sluiten aan op de totaalinrichting van de buitenruimte. De poortconstructie is daar een extra fraai voorbeeld van. ‘Die poort vormt de visuele afsluiting van een parkeerterrein tussen de huizen. Hij is opgetrokken uit eikenhouten balken van 35×35 cm dik en meet meer dan twintig meter en is bijna 7 meter hoog. Met dit soort bouwwerken sluiten wij langzamerhand het werk in Oegstgeest af. Wij zijn er erg trots op dat wij daar al die tijd bij betrokken zijn gebleven en ik rijd nog vaak een rondje door de wijk om te zien hoe de verschillende onderdelen er bij staan.’

‘Dé constante factor in ons werk is altijd kwaliteit,’ zegt Ruud. ‘En wij kennen de weg in de veranderingen van normen en eisen die er aan ons werk gesteld worden.’ Door goed in te spelen op alle ontwikkelingen loopt GlasGroen altijd een stapje voor. ‘Voor onze opdrachtgevers verdiepen wij ons in  alternatieve methoden en materialen, of passen wij een ontwerp aan, zodat zij kunnen blijven voldoen aan de scherpere eisen. Juist bij deze uitdagingen komt ook onze eigenwijzigheid goed van pas. Zo zoeken wij meer en meer naar reductie in bouwkosten om kwaliteit betaalbaar te houden. Enerzijds doen wij dit in materiaal en ontwerp, anderzijds verfijnen wij in bouwmethoden. Daarnaast wordt de waterkwaliteit bij bouwprojecten steeds belangrijker, wij ontwerpen en leggen oevers aan die de beste waterkwaliteit nastreven en een goede balans geven tussen flora, fauna en bijvoorbeeld waterberging en beleving.’ De kwaliteit van het werk, waarbij landschapsarchitectuur, terreinaanleg en (hout)constructies integraal worden opgepakt en elkaar versterkt, wordt steeds belangrijker. 

Samen doorontwerpen
‘Projectontwikkelaars en aannemers zijn meer dan ooit bezig met ideeën om bouwwerken en de bijbehorende omgeving mooi en leefbaar te maken. Daar raken wij als partner steeds eerder bij betrokken, omdat wij goed zicht hebben op de haalbaarheid en verdere optimalisatie ervan. Dus als wij over uw schouders mee moeten kijken en u waardeert onze eigenwijsheid, dan gaan we er samen een mooi project van maken.’

GlasGroen
Kerkstraat 27A, Noordwijkerhout
0252 370 239
[email protected]
www.glasgroen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *