BEMA Interieurbouw over duurzaamheid:

‘Als iedereen meedoet, wordt het nog veel duurzamer’

Bij de productie van wanden, kasten, balies en ander speciaal meubilair in de werkplaats van BEMA Interieurbouw is hout het voornaamste materiaal dat wordt gebruikt. Wat doet het bedrijf in Nieuw-Vennep om het productieproces zo duurzaam mogelijk te laten verlopen? We vroegen het aan eigenaar Reuben Lange.

Hoe belangrijk is duurzaam werken voor BEMA?

“Wij geloven erin, mits het breed gedra-gen wordt door iedereen. Wij zijn met dertien mensen te klein om het verschil te kunnen maken. Helaas is er nog veel onwetendheid in de branche en er kan nog veel verbeteren. Als iedereen mee-doet, zou het nog een stuk duurzamer zijn.”

Waarom vind je duurzaam werken belangrijk?

“We doen het omdat we erachter staan en omdat de wereld ook voor toekomstige generaties leefbaar moet zijn. We doen het niet om een label of een certificaat te halen. Verder is het zo dat bedrijven en overheidsorganisaties vragen om duurzame productiemethoden. Particuliere opdrachtgevers, waar we ook veel projecten voor doen, stellen minder zware eisen op duurzaamheidsgebied.” 

Levert het ook iets op?

“In het algemeen geldt dat duurzaam en circulair werken je concurrentievoordeel oplevert. Als opdrachtgevers weten dat je over de vereiste certificaten beschikt, heb je voordeel ten opzichte van bedrijven die dat niet hebben. Dat levert extra omzet op. Tegelijkertijd heb je wel extra administratief werk om je werkwijze te verantwoorden. Jaarlijks hebben we een audit en daarvoor moet je de boel op orde hebben.”  

Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?

“We werken uitsluitend met FSC- en PEFC-gecertificeerd hout. Dit hout komt uit verantwoord beheerde bossen, wat inhoudt dat de houtkap niet leidt tot het verdwijnen van bossen of het verlies van biodiversiteit. Ook het natuurlijk herstelvermogen van bossen wordt niet aangetast door de kap. De bijbehorende certificaten hebben we nu zo’n vijf jaar. Om te zorgen dat de hele keten gesloten is en blijft – van de inkoop van grondstoffen tot en met het maken en plaatsen van meubilair – werken we met partners die ook duurzaam zijn.”

Doen jullie nog andere zaken op duurzaamheidsgebied?

“Ja, verder zoeken we naar verantwoord circulair gebruik van materiaal. In verband hiermee zijn we begin dit jaar een samenwerking gestart met de Stichting Wood Loop, een organisatie die bedrijven in staat stelt om spaanplaat en resthout dat niet meer wordt gebruikt, gemakkelijk en betaalbaar te recyclen. We verzamelen het restmateriaal in speciale kratten, die op een efficiënte manier worden afgevoerd, zodanig dat zo min mogelijk transportbewegingen nodig zijn. Dat zorgt voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot.” 

Hoe duurzaam is het bedrijfspand?

“We doen verschillende dingen. Al een jaar of tien hebben we energiezuinige ledlampen. De armaturen die we nu hebben, zijn nog zuiniger dan we eerst hadden. Verder hebben we lichtsensoren. En op het dak van ons gebouw hebben we koepels gemaakt waar daglicht doorheen komt. Wat ook goed is om te melden, is dat we ons energieverbruik goed in beeld hebben. Al dit soort maatregelen is goed voor de energierekening en levert ons een aanzienlijke besparing op.”

Tot slot: liggen er al zonnepanelen op het dak? 

“Zonnepanelen hebben we tot nu toe niet. Aangescherpte regels op het gebied van de brandveiligheid en de verzekeringen die je hiervoor moet afsluiten, staan dat in de weg. Ook het gebruik van elektrische auto’s is lastig omdat het stroomnet vol is in Nieuw-Vennep en we dus helaas geen laadpalen kunnen laten plaatsen. Bovendien leggen onze vijf auto’s best lange afstanden af, tot aan Arnhem en Leeuwarden, dus dat is best lastig, want dat zou betekenen dat we de auto’s onderweg moeten opladen.”

Duurzaam project

Een in het oog springend project waarbij duurzaamheid de rode draad was, was de verbouw van het kantorencomplex EDGE Stadium in de nabijheid van het Olympisch Stadion op de Zuidas in Amsterdam, waaraan BEMA Interieurbouw in 2022 en 2023 meewerkte. Het opvallendste element van het compleet gerenoveerde gebouw, dat door de bouw van extra verdiepingen nu een oppervlakte heeft van 30.000 m2, is het geheel vernieuwde atrium met veel glas, wat het gebouw heel transparant maakt. Het vernieuwde gebouw stoot zo’n 70 procent minder CO2 uit. De gevel heeft een houten skelet. Ook op andere plaatsen in het pand is veel hout verwerkt, met een totale lengte van 14 kilometer. BEMA verzorgde onder andere de houten lamellen, eikenhouten ornamenten en het houten meubilair.

BEMA Interieurbouw
Vlasstraat 4, Nieuw-Vennep
0252 675 592
www.bema-interieurbouw.nl
[email protected]

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Julian
Beste, Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Julian van Dijck Mediya B.V https://mediya.nl/
11-04-2024 16:43
Julian
Julian
Beste, Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Nog een fijn Paasweekend! Met vriendelijke groet, Mike van Wijnen Mediya B.V https://mediya.nl/
30-03-2024 09:58
Julian