Wet ‘MKB Toegankelijk’ belangrijk voor ondernemers

In Nederland hebben zo’n 5,3 miljoen mensen een beperking. Toegankelijkheid is daarom erg belangrijk. Ook voor ondernemers. In Nederland hebben zo’n 1,7 miljoen mensen een matige tot ernstige beperking en 3,6 miljoen een mindere beperking. Voor mensen met een visuele beperking, maar ook bijvoorbeeld laaggeletterden, is het bezoeken van websites en gebruiken van apps, mobiele pinapparaten en automaten voor kaartverkoop vaak moeilijk of zelfs onmogelijk. Het is daarom belangrijk dat ook ondernemers toegankelijk zijn. De European Accessibility Act moet dat probleem oplossen. Hierin staat hoe duidelijk digitale producten en diensten die bedrijven leveren of gebruiken moeten zijn. 

Waarom is dit belangrijk voor ondernemers om te weten?

Vanaf 28 juni 2025 moeten ondernemers zich houden aan de eisen van de European Accessibility Act. Zij moeten toegankelijk zijn. Niet toegankelijk zijn heeft ook andere gevolgen. Mensen met een beperking kunnen bijvoorbeeld geen bestellingen plaatsen. Door een slechte toegankelijk ronden zij transacties niet af. Hierdoor kunnen ondernemers met een webshop inkomsten missen.

Wat is de European Accessibility Act?

In 2023/2024 komt in Nederland de European Accessibility Act. Hierin staan eisen over toegankelijkheid. Namelijk de toegankelijkheid van digitale producten en diensten die bedrijven leveren of gebruiken. Het doel van deze wet is dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Al sinds september 2020 moeten overheidsinstellingen zich aan deze eisen houden. Vanaf 28 juni 2025 moeten ondernemers dat ook. Er is een uitzondering voor kleinere dienstverlenende bedrijven, met maximaal 10 fte, een omzet van 2 miljoen euro.

Waar staat MKB toegankelijk voor?

De ambitie van het programma MKB toegankelijk is dat iedereen moet kunnen meedoen. MKB toegankelijk is een programma van MKB-Nederland en de ondernemersorganisatie VNO-NCW. Ze werken daarnaast samen met het Ministerie van VWS, de VNG en de Alliantie VN-verdrag. Volgens MKB toegankelijk biedt het inzetten op toegankelijkheid ook kansen voor ondernemers.

Meer informatie over toegankelijkheid

Vanaf 28 juni 2025 moeten ondernemers zich houden aan de eisen voor toegankelijkheid. Meer informatie over deze eisen vindt u op www.mkbtoegankelijk.nl. Voor vragen kunt u hier ook terecht via de contactgegevens van www.mkbtoegankelijk.nl.
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *