De juiste formatie

Nu Rutte kan omzien naar een functie elders, ik maak me daar geen zorgen over, moet er opnieuw worden geformeerd. Geen idee uiteraard waar het met de grote winst van de PVV naar toe gaat.

Er zijn wat aandachtspunten aan de onderhandelingstafel. Of we het willen of niet, er komt een energietransitie, er moeten woning worden gebouwd en het fiscaal/sociale stelsel in de inkomstenbelasting met al haar toeslagen is kapot. Dat het mogelijk is dat je van honderd euro bruto extra inkomen er 14 netto overhoudt, is natuurlijk gekkigheid. Een willekeurige parttime medewerker snapt dit precies. Die laat het wel uit zijn/haar hoofd om meer te werken. Terwijl dat wel nodig is, meer werken. Maar het zal nog wel even duren voordat we weten waar we aan toe zijn en welke nieuwe regels we over ons heen krijgen gestrooid want ook dat hoort bij een nieuwe regering; nieuwe regels.

Dus zullen we het tot die tijd moeten doen met de regels die we nu hebben. Een van de aandachtspunten is het verhogen van de tarieven in inkomstenbelasting met ingang van 2024. Zowel de belasting in box 3 als de inkomstenbelasting die ondernemers betalen over winst uit hun BV gaat fors omhoog. De laatste stijgt van 26,9% naar 33%, een verhoging van ruim 22%! Een veel gehoorde vraag van eigenaren van een BV is daarom: “moet ik dividend uitkeren voor 2024?”. 

Ondanks de verhoging van het tarief is dat maar de vraag. Want dividend uitkeren heeft ook gevolgen voor het betalen van belasting in box 3. Daarnaast is het maar de vraag of het verstandig is om heel veel geld aan belasting te betalen, terwijl je dat wellicht beter in de groei van je onderneming kan steken, er zijn echt veel gevallen waarbij het fiscaal niet aantrekkelijk is om dividend uit te keren. Ik hoor u denken, maar wat adviseert u mij. Helaas, is daar geen makkelijk antwoord op te geven. Het is in alle gevallen maatwerk, maar met de juiste informatie, komen we er zeker uit!

HARALD VERBEEK
Partner
ABIN accountants 
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *