Vrede. Wie zet de eerste stap?

In deze tijd van bezinning moet ik aan het godsdienstonderwijs denken wat ooit nog op de toenmalige lagere school werd gegeven. Vrede lijkt me vaak alleen bereikbaar door af te zien van wraak en je kwetsbaar op te stellen. Jezus zelf zou ons in deze houding zijn voorgegaan, door zijn discipelen te instrueren dat zij, wanneer zij op de rechterwang zouden worden geslagen, de linkerwang toe zouden moeten keren (Luc. 6,29). Dus geen oog om oog, tand om tand. Met al het huidige oorlogsgeweld lijkt deze benaderingswijze de enige die een kans van slagen heeft. Maar dan wel op een wijze waarbij het verstand prevaleert en perspectief bestaat om een uitzichtloze situatie om te buigen. 

Zo zou Oekraïne moeten overwegen het gedeelte van de Krim, waar overwegend Russen wonen, aan Rusland af te staan, mits Rusland zich dan terugtrekt uit de overige veroverde gebieden. Dit zou alleen mogelijk zijn als enige wereldleiders, waaronder China, Amerika en West-Europa, zich overtuigend sterk maken richting Rusland. Maar door ook alle militaire steun te bieden als daar toch nog oorlogshandelingen door worden verricht. Het streven moet echter 100 % gericht zijn op een vreedzame oplossing. Poetin heeft namelijk geen enkel excuus om zo gewelddadig in de weer te gaan als vertoond. Ook al heeft Europa hem getriggerd door zoveel mogelijk oorspronkelijk Russisch georiënteerde staten naar zich toe te halen. Het is gelukkig nog maar de vraag of hij zijn hypothetische supermacht ten koste van alles, bijvoorbeeld door een escalatie met nucleaire wapens, nastreeft. Het is sowieso van belang dat ook een nieuwe Nederlandse regering Oekraïne zo lang als nodig blijft steunen. Wij schieten al te kort door nog steeds niet aan de NAVO-afspraken te voldoen. Het risico dat Trump, als waarschijnlijk weer de president van de Verenigde Staten, zich daardoor terugtrekt, is groot. Helaas ligt imperialistisch Rusland niet zo ver van ons af.

Israël hetzelfde laken een pak. Hamas vuurt eenzijdig al tientallen jaren raketten op het land af, zonder te waarschuwen en met als enig doel from the river to the sea Palestine will be free. Hamas is er met steun van vooral Iran, Libanon (Hezbollah) en Syrië uitsluitend op uit Israël te vernietigen. In en in triest en schandalig hoe meedogenloos er 7 oktober door Hamas gemoord, gemarteld en verkracht is. Terecht dat Israël Hamas volledig van de kaart wil vegen, maar de huidige aanpak door de hele Gazastrook uit te kammen en deels plat te leggen, is zinloos. Allereerst omdat er te veel slachtoffers over en weer vallen. Een zeer groot percentage van de Gazanen is overigens Hamasaanhanger. Hun leiders bevinden zich in luxe penthouses in Qatar. Ik denk dan ook dat Israël, het land van Jezus, er goed aan doet de strijd te staken en de andere wang te bieden. Mits met voldoende internationale steun om Hamas anderszins te elimineren. En uiteraard het recht zich te verdedigen wanneer er toch raketaanvallen plaatsvinden. Daarbij dienen de media de waarheid niet te verdraaien. Het is Hamas die al decennia aanvalt en Israël tot de huidige acties heeft gedwongen. Niet in Israël wonende joden mogen niet aangerekend krijgen wat Israël doet. Velen van hen denken overigens al jaren anders dan het griezelige orthodoxe regime van dat land ten uitvoer brengt. Zo zal er nu toch echt gezamenlijk naar een Palestijnse staat moeten worden toegewerkt. Stopzetting van verdere kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever is daarbij een voorwaarde, om escalatie te voorkomen.

Dichter bij huis wordt het tijd dat onze volksvertegenwoordigers over hun eigen schaduw heen kunnen stappen. Er is vooral door leiders van de grote partijen uit de Tweede Kamer absurd kinderlijk en jaloers op de overwinning van de PVV gereageerd. Vooral de VVD heeft zich in de kaart laten kijken door, wat er van die partij nog niet kapot was onder Rutte, ook nog kapot te gooien, door direct te verklaren niet mee te willen regeren. De VVD is een slecht verliezer, met als gevolg dat als er daardoor nieuwe verkiezingen zouden moeten worden gehouden, de PVV nog groter wordt. Maar ook Omtzigt met zijn NSC doet niet wat een groot deel van zijn kiezers wil. Oude CDA-wijn in nieuwe zakken. Het is in het landsbelang dat nu eindelijk eens gehonoreerd wordt waar de kiezer voor heeft gekozen. Namelijk een rechts kabinet. Migranten uit veilige landen en uitgeprocedeerde asielzoekers dienen plaats te maken voor mensen uit landen waar echt geen vrede is, of waar zich rampen voordoen. Maar, wat het Europees Parlement er ook van vindt, wij kunnen niet half Afrika herbergen. 

Ik wens jullie toe dat het tij in het nieuwe jaar gaat keren en dat culturen overbrugd gaan worden. In plaats van problemen creëren, biedt oplossend gericht handelen altijd de meeste kans op vrede.

Menno Smitsloo
Reacties via [email protected]
Op X te volgen met @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *