Two Brothers: hotel met een missie

‘We zochten naar een combinatie van iets zakelijks en maatschappelijks’

Bij Two Brothers Hotels in Noordwijk krijgen mensen met autisme de kans om werkervaring op te doen en zich te ontwikkelen tot een gewaardeerde medewerker. De eigenaren Jan Roggeveen en Evelien Roggeveen-van Duijn hebben in korte tijd iets bijzonders neergezet in het oudste hotel op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk. Een interview over een hotel met een missie. 

We beginnen het interview met een rondgang door Two Brothers Noordwijk Beach Hotel. De eerste medewerker die we tegenkomen is Jort, die breed lachend met een portie bitterballen onderweg is naar het terras. “Jort werkt al een aantal jaar voor ons”, zegt Evelien Roggeveen-van Duijn, die samen met haar man Jan eigenaar is van twee hotels: Two Brothers in Noordwijk en Golden Tulip Zoetermeer Centre. “Hij is een van de negen jongeren met een vorm van autisme die bij ons werken. Jort heeft bij ons zijn droombaan gevonden en is hier gelukkig. Hij zit in de bediening en regelt van alles in het hotel. Je ziet hem opbloeien.” 

Mensen met autisme hebben moeite om een stageplek en een baan te vinden, terwijl ze toch een gemiddeld intelligentieniveau hebben, vertelt Evelien wanneer we na het rondje door het hotel aan de koffie zitten. “Met de juiste begeleiding en structuur kunnen wij deze mensen een goed fundament geven, hun een gevoel van eigenwaarde geven en zo een kans geven, zelfs in de hospitalitybranche, waar gastvrijheid en klantgerichtheid zo belangrijk zijn. We willen laten zien dat de schoorsteen ook kan blijven roken terwijl je tegelijkertijd maatschappelijk bezig bent.”

Familiebedrijf

Het idee voor Two Brothers ontstond in 2018, legt Evelien uit. “Ik naderde op dat moment de vijftig en werkte al zo’n dertig jaar in het familiebedrijf van mijn vader en mijn zus. Samen met haar runde ik vijf hotels in Leiden, Noordwijk en Zoetermeer, maar langzaam groeide bij mij het idee om alleen verder te gaan. Ik zocht naar een combinatie van iets zakelijks en maatschappelijks. Mensen helpen bij hun ontwikkelingsproces, zoiets wilde ik.” Het leidde in januari 2020 tot een splitsing van het hotelbedrijf. Evelien ging samen met haar man Jan verder met de hotels in Noordwijk en Zoetermeer, haar zus nam de hotels in Leiden over. 

Op 1 januari van dit jaar werd de naam van het Noordwijkse hotel, dat tot dan een Golden Tulip-hotel was, gewijzigd in Two Brothers. De nieuwe naam heeft alles te maken met de thuissituatie van Evelien: “Jan en ik hebben twee zonen, Luca en Joshua, die beiden een vorm van autisme hebben. Dat is niet gemakkelijk en vraagt om een andere manier van opvoeden. Aandacht en begrip zijn sleutelwoorden. Het is moeilijk voor mensen met autisme om een plek te vinden in de maatschappij. Maar ze vinden hun weg. Joshua is 17, zit nog op school en werkt in de weekenden bij ons. Japans leren is zijn passie. Luca is 19 en werkt bij de technische dienst van onze hotels. Hij pendelt heen en weer tussen Noordwijk en Zoetermeer en voelt zich verantwoordelijk voor zijn werk. Daar doe je het uiteindelijk voor.” 

Signaaltjes van boven

“Dit is op ons pad gekomen”, gaat Evelien verder. “Ik ben gelovig en denk dat je soms signaaltjes van boven krijgt. De stap om zelfstandig verder te gaan, was spannend, ook omdat we meteen na de splitsing van het hotelbedrijf met corona te maken kregen. Maar inmiddels zitten we weer op het niveau van 2019. Een deel van het hotel is gerenoveerd. We hebben de kozijnen en het glas-in-lood vervangen, wanden geschilderd en de torenkamers en de junior suites vernieuwd. We doen elke keer wat, zodat het stapje voor stapje beter wordt.”

“Er liggen genoeg uitdagingen”, zegt Evelien. “Zo richten we ons bijvoorbeeld nadrukkelijker op de zakelijke markt met onze kleinschalige vergaderzalen in huiselijke sfeer. Organisaties als ING, ESTEC en het LUMC zijn regelmatig bij ons te gast, wat laat zien dat onze missie ook een zakelijke doelgroep aanspreekt.”

Prikkelarme kamers

Dat Evelien en Jan de juiste weg zijn ingeslagen, blijkt uit de vele positieve reacties. Evelien, tot slot: “We krijgen brieven en kaarten van gasten met kinderen die autisme hebben. Je voelt de verbondenheid en ze snappen wat we doen. Mede hierom bieden we nu ook prikkelarme kamers aan op rustige plekken in het hotel. Ook zwemmen in ons zwembad op rustige momenten is mogelijk. En we hebben private dining op de hotelkamer of in een aparte ruimte. Er is van alles mogelijk. Uit eigen ervaring van onze reizen in het buitenland weten we hoe belangrijk dit soort zaken zijn.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam