Laat je niet overvallen als je overvallen wordt

Ricoh Document Center Haaglanden

Cybersecurity weegt voor bedrijven steeds zwaarder bij de keuze met wie ze willen samenwerken. Zeker wanneer data met andere organisaties wordt uitgewisseld of IT-systemen onderling worden gekoppeld, is het een van de belangrijkste punten van aandacht. Logisch; dan moet je zeker (willen) weten dat jouw zakelijke partner de digitale beveiliging optimaal heeft geregeld. 

“Tegelijk heeft meer dan driekwart van de bedrijven in Nederland in 2023 te maken gehad met cyberaanvallen”, weet Carl Smink, directeur van Ricoh Document Center Haaglanden. “Vergeleken met begin 2022 – toen was dat nog ‘maar’ 45 procent – is dat een enorme stijging. Daarbij is het midden- en kleinbedrijf voor het eerst vaker het doelwit van cybercriminelen dan het grootbedrijf, met 80 procent van de mkb’ers die ooit zijn aangevallen. De cyberdreiging voor het mkb is dus sterk toegenomen. Toch blijft de risicoperceptie achter bij de werkelijke dreiging. Slechts 29 procent van de mkb’ers ziet cybercriminaliteit als een groot risico.”

Investeren in IT-techniek en mensen

Duidelijke taal, duidelijke cijfers. Maar dat is nog niet alles. “Voeg daaraan toe dat cybercriminelen steeds slimmere aanvalstechnieken ontwikkelen en het beeld is compleet. De vraag is niet eens meer óf jouw organisatie wordt aangevallen; daar kun je gewoon op wachten. De vraag is nu wannéér jouw organisatie wordt aangevallen en hoe groot de schade dan is. Met IT-technische tegenmaat-regelen kun je veel ellende voorkomen, maar je zult ook moeten investeren in je medewerkers om hen bewust te maken van de gevaren en de gevolgen van onachtzaamheid. Eén klik op een foute link in een e-mail en je kunt zomaar slachtoffer worden van een cyberaanval. Daar kan geen techniek tegenop.”

Cybersecurity is trouwens niet alleen iets voor jouw IT-afdeling of -partner”, vervolgt Carl. “Cybersecurity is iets voor iedereen in jouw bedrijf. Je moet het samen doen. En als je het nog niet deed, er nu mee aan de slag gaan. Want je wordt echt een keer door cybercriminelen op de korrel genomen. Maak het hen dan in elk geval zo moeilijk mogelijk. Zorg dat je de basis op orde hebt. Doe wat je kunt om te voorkomen dat ze binnendringen. En als je onverhoopt toch aangevallen wordt; weet dan wat je moet doen om de schade te beperken. Wat er ook gebeurt; laat je niet overvallen als je overvallen wordt.”

Cybersecurity Assessment

Maar hoe kom je erachter of je voldoende doet om het cybercriminelen echt lastig te maken? “De meest nauwkeurige manier om dat vast te stellen, is aan de hand van een cybersecurity assessment”, geeft Carl aan. “Daarmee stellen we samen met onze IT-partner Avantage vast wat het cybersecurityniveau binnen jouw bedrijf is. Dan wordt onder meer gecontroleerd of – en in welke mate – relevante cyber-securitymaatregelen zijn geïmplementeerd en geautomatiseerd. Daarnaast worden de risico’s van niet- of deels geïmplementeerde cybersecuritymaatregelen in kaart gebracht. Vervolgens krijg je op basis van alle bevindingen input voor een actiegericht plan om de cyberveiligheid van jouw organisatie systematisch te verbeteren, inclusief de acties die jouw stakeholders kunnen nemen om daaraan bij te dragen. Dan weet je exact waar je staat en waar je naartoe kunt of misschien wel moet gaan. Dat is hoe dan ook een goed begin.”

Heb je vragen over cybersecurity? 

Behoefte aan een cybersecurity assessment om verbeterpunten te signaleren? Wil je advies om de cyber-security awareness in jouw organisatie te verhogen? Hulp nodig bij de praktische uitvoering? Denk niet te lang na, maar neem contact op met Ricoh Document Center Haaglanden. 

Ricoh Document Center Haaglanden
De Hooge Krocht 23, Noordwijk
071 402 00 19
[email protected]
www.rdchaaglanden.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *