Gebruik drone: wat mag wel en wat niet?

‘Je ziet alles vanuit een heel ander perspectief’

Arjan van der Zwart, eigenaar van Plein 10 Communicatie in Rijnsburg, maakt voor uiteenlopende opdrachtgevers foto’s en video’s met behulp van drones. Recentelijk haalde hij opnieuw de certificaten die vereist zijn voor het vliegen met drones. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels voor het besturen van een drone? Een interview.

Zijn er regels verbonden aan het gebruik van een drone?

“Iedereen kan een drone kopen en de lucht insturen. En iedereen kent wel iemand die een drone heeft. Maar feit is dat je voor het besturen van een drone boven de 250 gram een vergunning nodig hebt en een opleiding moet volgen. Als je op professionele basis foto’s en filmpjes maakt, heb je sowieso een zwaardere drone nodig om betere kwaliteit foto’s en filmpjes te kunnen maken. Dan moeten dus je vergunningen in orde zijn.” 

Maar wie checkt dat?

“De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het beeldmateriaal op bijvoorbeeld websites en sociale media. Die moet kunnen aantonen dat de beelden geschoten zijn door een dronepiloot die gecertificeerd is. Vaak zie je dat een medewerker die toevallig een drone heeft, wel foto’s kan maken. Opdrachtgevers gaan er in veel gevallen gewoon van uit dat het wel goed zit. Zij denken dat het luchtruim vrij is. Maar vergelijk het maar met een rijbewijs. Zonder dat papiertje ga je ook niet achter het stuur van een auto zitten.”

Hoe ziet de opleiding voor dronepiloot eruit?

“Toen ik startte met de drones heb ik een driedaagse opleiding gevolgd op vliegveld Valkenburg. Je doet echt examen en krijgt daarna Europees erkende certificaten. Vervolgens moet je regelmatig opnieuw gecertificeerd worden vanwege de wijzigende regelgeving, die steeds strenger wordt. Je staat ook geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.”

Hoe moeilijk is het om de certificaten te halen?

Lachend: “Het opleiden voelde alsof ik piloot moest worden van een Boeing 747.” Dan weer serieus: “Je leert van alles. Je leert hoe je moet omgaan met gegevens van het KNMI over windsnelheden, zicht, bewolking en temperatuur. Ook moet je weten hoe het zit met de veiligheid en met de privacy. En je leert veel over de dronetechniek. Je mag niet overal vliegen en moet weten welke gebieden verboden zijn. Er zijn in Nederland veel no-fly-zones, onder andere boven luchthavens als Schiphol, de haven van Rotterdam, kwetsbare natuurgebieden en grote steden als Amsterdam. Daar mag je niet komen met je drone, tenzij je ontheffing hebt.”

Waar gebruik je de drones voor?

“Ik heb drie soorten drones. Buiten gebruik ik ze voor het maken van overzichtsfoto’s en -filmpjes. Daarmee laat je een bedrijf of een event, zoals een concert, vanuit de lucht zien. Het mooie is dat je zo dingen vanuit een heel ander perspectief ziet. Ik heb ook een drone die door huizen en bedrijfsruimtes vliegt. Die gebruik ik onder andere voor makelaars die een exclusieve villa van binnen willen laten zien. Voor bedrijven gebruik ik een drone om bijvoorbeeld een nieuwe fabriekshal en de werkzaamheden die daar plaatsvinden, te laten zien. Zo’n rondleiding luistert nauw. Als piloot moet je de route bepalen en zorgen dat de drone veilig door de ruimtes kan vliegen. Een tweede persoon zorgt dat de weg vrij is.”  

Hoe lang maak je al gebruik van drones?

“Tien jaar geleden ben ik begonnen met het maken van beelden met drones. Een jaar of zes geleden ben ik bij Landal GreenParks terechtgekomen voor het maken van foto’s en filmpjes. Dat soort grote bedrijven eist dat alles wat je doet legaal is. Het wil zeker weten dat het goed is wat je doet. Ook andere opdrachtgevers maken graag gebruik van dronebeelden. Vaak worden ze geplaatst op websites en op sociale media, maar ook voor bijvoorbeeld bedrijfsreportages in tijdschriften als Rijnstreek Business. De reden waarom opdrachtgevers deze beelden graag willen hebben, is heel divers, van het werven van personeel tot het laten zien van de werkzaamheden in een fabriekshal of kantoorruimte.”

Plein 10 Communicatie
Anjelierenstraat 38
2231 GT Rijnsburg
T 06-53 97 08 77
I www.plein10.com
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *