Gedeputeerde provincie Zuid-Holland bezoekt gemeente Katwijk

Frank Rijkaart, gedeputeerde provincie Zuid-Holland, bracht onlangs een bezoek aan gemeente Katwijk. Vanuit zijn nieuwe rol en portefeuille landbouw en visserij ging hij op uitnodiging van wethouder Jacco Knape (economie), in gesprek met de wethouder en de twee Katwijkse kottervissers Hugo van Duijn en Niels van der Plas. Er werd onder andere gesproken over de actuele uitdagingen waar de vissers mee te maken hebben, het belang van visserijerfgoed en hoe de provincie haar, door de vissersgemeenschappen zo gewenste, rol meer kan pakken en intern kan borgen. 

Van oudsher is Katwijk aan Zee een vissersdorp. Bijna iedereen heeft, via familie die vroeger gevaren heeft, een link met de visserij. Op die manier heeft de sector een grote stempel gedrukt op de cultuur van het dorp Katwijk aan Zee. De bomschuiten die vroeger op het strand lagen, zijn al lange tijd vervangen door kotters en hektrawlers. Toch dragen bedrijven in de visserijsector, met een Katwijkse oorsprong, in belangrijke mate bij aan de (mondiale) visvoorziening. Door de ontwikkelingen in de visserijsector dreigt de visserij nostalgie te worden. “Goede redenen om gedeputeerde Rijkaart bij ons in de gemeente Katwijk uit te nodigen en te bespreken hoe we hierin samen met de provincie kunnen optrekken”, aldus wethouder Knape. 

Een visje

Het bezoek begon met, hoe kan het ook anders, het eten van een visje. Daarna werd het Katwijks Museum bezocht en kreeg het gezelschap een rondleiding. Er werd enthousiast verteld over de rijke kunstenaarsgeschiedenis van Katwijk en de, van oudsher, prominente rol van de visserij.

Belangrijk erfgoed

Vanuit hun praktijkervaring konden de twee vissers Niels van der Plas en Hugo van Duijn gedeputeerde Rijkaart meer vertellen over de huidige situatie van de sector en de uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Genoemd werden onder andere het windmolenpark in de Noordzee, de hoge brandstofprijzen en het gebrek aan aandacht voor de ecologische waarde van de Noordzee. Wethouder Knape benoemt nog een belangrijke functie van de visserij: “Voor onze gemeente, zonder zeehaven, is de sociaal-culturele kant van de visserij en behoud van erfgoed, talloze tradities en familiebedrijven van groot belang.” 

Gedeputeerde Rijkaart: “Ik was onder de indruk van de ervaringen en verhalen van Hugo van Duijn en Niels van der Plas. Het gebrek aan perspectief zorgt voor onzekerheid en maakt ondernemen erg moeilijk. De visserij heeft het zwaar de laatste jaren, de hoge brandstofprijzen en de Brexit zetten de sector onder druk. Dat is zonde, want onze vissers zijn één van de meest innovatieve in Europa. Laten we samen bekijken waar de kansen voor een toekomstbestendige ontwikkeling voor deze sector liggen.” 

Wethouder Knape: “Ik heb vertrouwen in onze samenwerking en zie ernaar uit om, onder andere binnen het Bestuurlijk Platform Visserij en het Bestuurlijk Overleg Haringkust, te bekijken hoe wij gezamenlijk met de provincie kunnen optrekken. Zodat we ook in de toekomst een gezonde visserijsector behouden, en de visserij niet iets van het Katwijks verleden wordt.”

Foto:
V.l.n.r.: Niels van der Plas (visser), Hugo van Duijn (visser), Cor Zwaan (voorzitter Katwijks Museum), Greet van Duijn (bestuurslid Katwijks Museum), wethouder Jacco Knape en gedeputeerde Frank Rijkaart.
Foto’s: Dirk van Egmond (Bron: Gemeente Katwijk)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *