Van Wezel –  fundament voor succes

Transparantie over cijfers voorkomt verrassingen die het proces verstoren

‘Kort geleden begeleidde ik een belangstellende voor de koop van een bedrijf en werden wij door de verkopende partij plotseling ‘overvraagd’, op dat moment liep het gesprek onherroepelijk vast.’ Willem van Duijn haalt het aan als voorbeeld van de manier waarop een detailkwestie een veelbelovende transactie kan frustreren. ‘Koper en verkoper waren eigenlijk al een hele tijd in grote lijnen akkoord, maar dit geval verbrak plots het vertrouwen in de goede afloop.’

Van Duijn is sinds 1 januari 2023 partner bij het bekende Rijnsburgse kantoor. ‘Het was een juiste keuze om mij voor onbepaalde tijd vast te leggen aan het kantoor waar ik al tijdens mijn opleiding werkte.’ Tussendoor maakte hij carrière bij KPMG en Écart Invest, een private equity-bedrijf. ‘Wat ik daar geleerd heb breng ik graag hier in.’ Eén van die dingen is de vaste overtuiging dat de kwaliteit van de interne (financiële) organisatie essentieel is voor de waarde van het bedrijf. Kloppende gegevens – en transparantie daarover – maken bedrijfsoverdracht een stuk makkelijker en verbeteren de kansrijke voortzetting van een bedrijf flink.

Waardevolle dashboards bouwen
‘Mijn belangrijkste drijfveer in het vak is voor mijn klanten werken aan duurzame waardecreatie. Dat doen wij vooral door ondernemers te helpen om hun bedrijf beter te besturen. Kijk, iedere ondernemer kent zijn eigen bedrijf tot in de haarvaten. Maar als zo’n bedrijf groeit of gewoonweg lang bestaat dan is het toch nuttig om zeer gedetailleerd en up-to-date inzicht te verschaffen in omzet, urenbesteding, projectvoortgang, marges, enzovoort pér klant. Van Wezel heeft zelf tools ontwikkeld om klanten die gegevens op een dashboard te presenteren. Wij zien dat ondernemers met die gegevens meteen aan de slag gaan om zaken bij te sturen.’ Het is sinds jaren een verdieping van de dienstverlening waarvoor Willem door zijn collega’s graag naar alle opdrachtgevers wordt meegenomen. ‘Zo werk ik hier een beetje voor iedereen.’

Transparantie is goed bij bedrijfsoverdracht
De duurzaamheid van de waardecreatie móet ook bestand zijn tegen de overdracht van de ene naar de andere ondernemer. ‘Het effect van onze dashboards is dus niet alleen direct in de lopende zaken van een bedrijf merkbaar. Er is nog een tweede effect: het verschaft potentiële overnemers veel beter inzicht. Daar komt nog bij dat je bij de ander een uitstekende indruk maakt over de wijze waarop je je bedrijf runt. Wanneer je de cijfers dan ook nog open en gedetailleerd op tafel legt schep je er een prima basis voor vertrouwen mee.’


Emoties beheersbaarder
‘Iedere bedrijfsoverdracht binnen de familie of aan trouwe werknemers heeft een grotere emotionele lading dan tussen uitsluitend zakelijke relaties. Dat weten wij als accountants en adviseurs natuurlijk al lang. Beide partijen willen wij zoveel mogelijk daarin begeleiden met stappenplannen. Met de uitgebreidere manier om cijfers met de andere partij te delen maken wij overdracht in familie of aan werknemers zo zakelijk mogelijk. Dat voorkomt verrassingen.’

Van Wezel
Oegstgeesterweg 199, Rijnsburg
071 409 2100
[email protected]
www.vanwezelacc.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *