Onze overheid functioneerde volledig buiten de realiteit

Als het aan demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) van Volksgezondheid lag, ontnam het kabinet ons nu werkelijk alle plezier. Een hoopvol toekomstperspectief is ons voorlopig op divers gebied door klungelig regeren al ontnomen.

Volgens deze bewindsman zouden we straks namelijk niet eens meer een borrel in de sportkantine mogen drinken. Een exemplarisch voorbeeld van hoe we bestuurd werden. Mogelijk is deze maatregel hem ingegeven omdat het vanuit zijn portefeuille niet een keer is gelukt met een zinnige maatregel de aandacht op zijn persoon te vestigen. En ja, nu VVD-voorman, premier Mark Rutte zelf de stekker uit het kabinet trok, mag Van Ooijen hopen toch voldoende te zijn opgevallen om burgemeester van Madurodam te kunnen worden. Geen biertje meer betekent dat het over is met gezellig socialiseren bij de sportclubs. Zowel de beoefenaars en de supporters als de sponsors zullen dan afhaken. Dat zou niet alleen een economische ramp betekenen. Ook op sociaal gebied heeft het ernstige gevolgen. Er bestaan al bijna geen verbindende instituten meer in ons land. De zuilen zijn verdwenen. De kerken zijn leeggestroomd. Alleen het aantal moskeeën neemt sterk toe. Misschien is dat geen toeval, want binnen de geloofsgemeenschap die deze frequenteert, is het niet toegestaan alcohol te nuttigen. Dit om beneveling te voorkomen. 

Lichaam en ziel zouden erdoor aangetast worden. Toch heb ik het rare idee dat Van Ooijen zelf zwaar in de lorum was toen hij dit alcoholslot voor Nederland verzon. Ik denk dat zijn collega’s hem bewust de ruimte boden om met dit soort idioterie naar buiten te treden. Zo leidden zij de aandacht af van hun eigen disfunctioneren en de schades die wij daardoor ondervonden. Zoals demissionair minister Ernst Kuipers (D66), die de door Leiden en Amsterdam samen uitgeoefende, beste kinderhartchirurgie van Nederland om zeep tracht te helpen. Overigens bijna maffioos, want zo blijft alleen het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam over. Het ziekenhuis, waar Kuipers als de voormalige grote baas anderhalf miljard euro gemeenschapsgeld wist uit te geven. Groningen en Utrecht zijn te klein om te overleven. Het is niet toevallig dat Kuipers partij zo in de peilingen daalde. Want bijvoorbeeld demissionair minister Rob Jetten (ook van D66) faalde met zijn infantiele energieplannen. De man stond eerst met zijn duim omhoog op de voorpagina van De Telegraaf, omdat de kolencentrales werden gesloten. Uiteindelijk moest hij ze weer opengooien. Heel Nederland ging aan de zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Nu blijkt dat het stroomnet de opgewekte energie niet meer aan kan en wij krijgen daar dus niets, of bijna niets, meer voor terug. Omdat de stimuleringsmaatregelen van overheidswege plots nagenoeg zijn teruggedraaid, stoppen de toenamen in aanleg van zonnepanelen en verkoop van elektrische auto’s. Zo kunnen nieuwe woonwijken voorlopig jarenlang niet van stroom worden voorzien, dus niet worden gebouwd. Absurd is in dit verband dat verschillende gemeentes ontheffing op stikstof verlenen bij de bouw van flexwoningen voor asielzoekers. Krijgen die dan wel stroom en wordt de wereld omgedraaid, zodat onze kinderen die voor huisvesting achter in de rij staan in een tentje moeten slapen? 

Hoe trots zouden wij moeten zijn op onze eigen tuinkabouter, vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Hij probeert, zolang als hij er nog mag zitten, met zijn stikstofeisen te bewerkstelligen dat de opwarming van de aarde in 2030 drastisch is verminderd. Volgens meerdere geleerden gaat dit slechts een reductie van 0,00036 graad opleveren. Dat gaat dus nergens over en zou ons alleen al als Nederland maar liefst 28 miljard euro kosten.

Laten we maar overgaan op iets luchtigers. Want de toeslagenaffaire en de compensatie voor gaswinning in Groningen zijn al voldoende uitgekauwd. Verdrietig genoeg zijn de slachtoffers daarvan nog niet echt geholpen, met alle gevolgen van dien. Om het over amateurisme rond migratie en woningbouw maar helemaal niet te hebben. Hoewel, luchtig? We zijn langzamerhand dusdanig afgedaald dat Kick Out Zwarte Piet-voorman Mitchell Esajas tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is benoemd. Dit vanwege zijn leiderschap van de protestbeweging tegen racisme. Hoe kon onze overheid het doen bestaan onze cultuur van Sinterklaas en Zwarte Piet te verwarren met iets ranzigs als racisme. Of zou dit ook onder het vernietigende effect van ‘woke’ vallen? Het positieve zomerbericht is dat het kabinet is gevallen, waardoor strepen door onzinnige plannen kunnen worden gehaald en nieuwe kansen ontstaan.

Menno Smitsloo
reacties via [email protected]
op Twitter te volgen met @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *