Bouwer & Officier – het kan anders

‘Maak van je laatste grote deal een mooi pakketje’

‘Er komt hoe dan ook een keer een moment dat je van je bedrijf af wilt.’ Michel Duijm wil er geen doekjes om winden. ‘Daar moet je niet te moeilijk over doen, het is gewoonweg één van de taken die je als ondernemer hebt: hoe organiseer ik dat als het moment daar is? Stop het niet weg, ga er gewoon eens voor zitten.’ Dat deden wij dus met de registeraccountant die al meer dan twintig jaar met dit bijltje hakt.

‘Er zijn zoveel variaties op dit thema,’ zegt Michel, ‘ondernemers dragen hun bedrijf over aan familieleden, leiden opvolgers op binnen het bedrijf, laten zich overnemen door branchegenoten of door investeerders. En iedere variant brengt weer een nieuwe mix van werkwijzen mee: voor de financieel-fiscale afhandeling, maar ook voor de manier waarop kennis, ervaring en relaties worden overgedragen.’ Dat vergt tijd en aandacht om in goede banen te leiden.

Laat je niet beperken in je keuzes!

‘De belangrijkste reden om op tijd te beginnen is het openhouden van mogelijkheden. Je bent natuurlijk nooit te laat met zaken rond de opvolging regelen, maar gehaaste afhandeling beperkt je keuzes.’ Het simpelste voorbeeld: de Belastingdienst houdt termijnen aan voor het afrekenen van overdracht van bezittingen van eenmanszaak of privé naar een besloten vennootschap. ‘Hoe eerder je daarbij bent, hoe slimmer je dat kunt plannen.’ Een ander voorbeeld: de Bedrijfs Opvolgings Regeling die zorgt voor ándere belastingtarieven dan bij erven of schenken stelt een paar eisen, waar ook termijnen aan verbonden zijn. ‘Dat leggen wij je graag op tijd uit. En uiteraard houden wij het onderwerp bedrijfsopvolging/-beëindiging altijd in ons achterhoofd bij de gewone gang van zaken. Het hoort bij ons advieswerk om belangrijke beslissingen in de onderneming ook altijd vanuit dat perspectief te beoordelen.’

‘Verkoopklaar maken van je bedrijf is nooit alleen een sommetje’

Ook voor een bedrijf dat in de familie wordt voortgezet geldt dat het klaar moet worden gemaakt voor de overdracht. ‘Dat is dus nooit alleen een sommetje. De wensen en verwachtingen van de ondernemer en de opvolger vinden wij erg belangrijk. Wij kunnen daarbij best creatief zijn om ervoor te zorgen dat die zoveel mogelijk waargemaakt worden. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat wij als financieel adviseurs toch ook doorvragen naar ándere dan zakelijke omstandigheden. Daar wordt je niet voor opgeleid, maar die persoonlijke aandacht is wel essentieel voor een goede afronding.’

Daar hoort bij dat afspraken binnen de familie ook vastgelegd moeten worden. ‘Hoe completer, hoe beter: voor duidelijkheid in de relaties en uiteindelijk ook weer voor de afhandeling met de Belastingdienst.’

‘Het is een kopersmarkt’

‘Kopers hebben het voor het uitkiezen op dit moment. Daar zijn verschillende redenen voor, maar de belangrijkste is de vergrijzing. Er zijn gewoonweg minder kinderen waar familiebedrijven uit kunnen kiezen.’ En omdat er in vele branches een kopersmarkt is, is het nog meer de moeite waard om het die belangstellende overnemers, voortzetters en investeerders zo makkelijk mogelijk te maken.

‘Zie het als je laatste grote salesdeal: je bent er altijd in geslaagd je producten of diensten goed aan de man te brengen. Maak nu van deze laatste transactie ook een mooi pakketje.’

Extra werk aan iets dat je nog nooit eerder hebt gedaan

‘Het werk dat je hebt aan het afhandelen van je betrokkenheid bij je eigen bedrijf komt eigenlijk precies op het verkeerde moment. Net wanneer je er klaar mee bent, moet je extra tijd besteden aan een klus die je – meestal – nog nooit eerder hebt gedaan.’ Michel, zijn medewerkers, maar ook zijn collega accountants hebben dat wel. Maak er gebruik van.

Bouwer & Officier
Hoorn 99, Alphen aan den Rijn
085 002 6900  
[email protected]
www.bouwer-officier.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam