Horsman & co uit Lisse bezig met een bijzonder transformatieproject

In Voorburg is bouwgroep Horsman & co uit Lisse, in opdracht van de ontwikkelaarscombinatie Wibaut en AIVM, bezig met een bijzondere transformatieproject. De Fonteinkerk, welke sinds 2014 niet meer in gebruik is als kerkgebouw, krijgt door de transformatie tot woongebouw een nieuwe toekomst. In totaal komen er 19 appartementen in het gebouw dat op een prachtige plek aan de Vliet ligt.

De Fonteinkerk is wat ze noemen een jong gemeentelijk monument. Het gebouw werd in gebruik genomen in 1958 na een grote financiële actie tot het verkrijgen van een protestants kerkgebouw in de wijk West. De transformatie gebeurt dan ook met respect voor de monumentale waarden van het gebouw. Zo blijven onder andere de entree, de vakkundig ontworpen glazen voorgevel en de twee torens behouden. In de linker betonnen pylon bevindt zich de luidklok met het fraaie randschrift: O, alle gij dorstige, komt tot de wateren. Ook de vloermozaïeken, welke zich rond het altaar bevonden, komen terug op de verschillende verdiepingen van het gebouw. 

Nieuwbouw op de kerk

Het oorspronkelijke plan bestond uit het realiseren van appartementen in de kerkzaal en een nieuw losstaand appartementengebouw naast de kerk. Tijdens de gehouden (buurt)participatie vond men deze nieuwbouw te dicht bij de bestaande woningen gesitueerd. Door een van de aanwezigen werd toen de suggestie gedaan: ‘‘Waarom zetten jullie de nieuwbouw niet op de kerk!”.

Dat bleek het spreekwoordelijke ei van Columbus te zijn. De voormalige kerkzaal krijgt drie woonlagen met in totaal acht appartementen. In de buitengevel komen grote openingen met verdiepingshoge ramen en openslaande deuren naar de terrassen en balkons. De woonoppervlaktes van de appartementen variëren van 105 tot 215 m2 en hebben allen een eigen berging op de begane grond. 

Het was een hele uitdaging voor HP architecten uit Rotterdam om de architectuur van het monument te laten harmoniëren met de drie toe te voegen bouwlagen. Het is als twee dansers waarbij de een niet zonder de beweging van de ander kan. Zo ontstond bijna vanzelfsprekend het ritme van de verticale ramen in de baksteengevel en dat van de optopping. Het maakt dat er een nieuwe architectuur ontstaat die past bij een eigentijds en modern woongebouw.

Uitdagingen

Ook de transformatie zelf kende voor het uitvoeringsteam van Horsman & co de nodige uitdagingen. Het betonnen skelet van zowel het kerkgebouw als de ernaast gelegen ontvangstruimtes waren letterlijk aan elkaar gestort. Met chirurgische precisie zijn de ontvangstruimtes en de bestaande kerkvloer verwijderd waarna een volledig nieuw fundering binnen de kerk is aangebracht. Daarop is vervolgens een zeslaagse nieuwe  betonnen draagconstructie aangebracht welke verbonden is met de bestaande gevels. Aansluitend konden de kenmerkende raamopeningen in deze gevels worden gezaagd. 

Ook de bevestiging van de circa 12 ton wegende prefab balkonplaten had de nodige voeten in de aarden. Het geprefabriceerde aluminium gevelmateriaal geeft door zijn diversiteit aan vormen een fraaie lichtreflectie waardoor het lijkt of de kleur van de beplating veranderd. De stelruimte tussen de gevelelementen was daarbij bijzonder klein. Doordat de bestaande monumentale glasgevel aan de voorzijde behouden moest blijven, en het laten voldoen aan de hedendaagse geveleisen niet mogelijk bleek, is er voor gekozen een om er een ‘tweede’ (glas)gevel achter te plaatsen. Al het glas in deze gevel diende dus vanaf de binnenzijde geplaats te worden. Tussen beide gevels is per verdieping een onderhoudsruimte gecreëerd welke toegankelijk is vanuit het aangrenzende appartement. 

Deze zomer worden alle appartementen en de volledig ingerichte buitenruimte opgeleverd en kunnen we spreken van wederom een geslaagd project van Horsman & co waar Alles voor elkaar is.

Horsman & co
2e Poellaan 12, Lisse
0252 – 41 31 55
[email protected]
www.horsman.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam