Familiebedrijf Ouwehand is 80 jaar jong

Midden in de Tweede Wereldoorlog, in 1943, begon Willem Ouwehand zijn eigen bouwbedrijf. Zijn hoofdactiviteit: kleine timmerklussen voor particulieren. Tachtig jaar later en vier generaties verder (kleinzoon Peter en achterkleinzoon Martin Ouwehand) is het contrast groot: het 150 mensen tellende familiebedrijf bouwt en ontwikkelt vanuit Katwijk en Gorinchem woonwijken en gebouwen in heel westelijk Nederland en Brabant. Een historisch overzicht aan de hand van vier mijlpalen met aansluitend de kernwaarden en de toekomst van het bedrijf.

Mijlpaal 1: oprichting en groei

“Mijn opa Willem was 51 jaar toen hij het bedrijf begon”, kijkt Peter Ouwehand terug op de oprichting. De beslissing om zelfstandig verder te gaan, bleek een heel verstandige. Acht jaar na de oprichting telde het bouwbedrijf van Willem Ouwehand al zestig medewerkers. Dat had alles te maken met de wederopbouwperiode na de oorlog. De oprichter kocht grond op de Katwijkse boulevard en herontwikkelde de Katwijkse kuststrook. In de vijftiger jaren bouwde Ouwehand verder aan het naoorlogse Katwijk. 

Mijlpaal 2: uitbreiding naar Gorinchem

In de jaren zestig nam Martin Ouwehand (tweede generatie) het bouwbedrijf over van zijn vader Willem. “Alleen bouwen in Katwijk was te weinig om te kunnen groeien, zag mijn vader in”, zegt Peter. Eind zeventiger jaren en begin jaren tachtig nam Ouwehand daarom bouwbedrijven over. In Gorinchem werd in 1982 een tweede vestiging geopend. Mede hierdoor groeide Ouwehand Bouw uit tot een middelgroot bouwbedrijf met bouwprojecten in Katwijk en omgeving, grote projecten in Noord-Holland (Alkmaar, Uitgeest, Schagen, Haarlem), in het Westland en in Noord-Brabant.  

Mijlpaal 3: projectontwikkeling als tweede tak 

In 1983 deed Peter Ouwehand zijn intrede in het familiebedrijf. Zeven jaar later, in 1990, nam hij het bedrijf over van zijn vader. Onder Peters leiding kreeg Ouwehand een tweede tak: projectontwikkeling. Het bedrijf kocht grond aan en bouwde woningen in onder andere het havengebied van Katwijk, in de wijk Duyfrak in Valkenburg en de Rijnsburgse wijk Kleipetten. Mede dankzij de overname van het Noordwijkse Alkemade Bouw legde Ouwehand zich ook toe op de bouw van luxueuze villa’s en het onderhoud van winkelpanden voor Dirk, Deka-Markt, Hoogvliet, Lidl, AH en Vomar.

Mijlpaal 4: de vierde generatie

Sinds 2020 staat Martin Ouwehand junior (de vierde generatie) aan het roer van het Katwijkse en Gorinchemse bouw- en ontwikkelbedrijf, tot 2025 nog samen met zijn vader. “Zo kan iedereen er op een organische manier aan wennen dat er een nieuwe generatie is met wellicht andere inzichten”, zegt Martin. “Want aan de veranderingen komt vooralsnog geen einde.”  

Onder leiding van Martin borduurt het bedrijf voort op de innovatieve manier van bouwen en ontwikkelen, bijvoorbeeld RAP Wonen: standaardwoningen bestaande uit industrieel geproduceerde prefab onderdelen die op de bouwplaats worden geassembleerd. Op deze manier kan in een snel tempo ook gestapeld worden gebouwd waarvan de eerste projecten inmiddels al bewezen zijn gerealiseerd, wat smaakt naar meer. Verder zet Ouwehand sterk in op duurzaamheid en circulariteit, “de topprioriteiten in deze tijd”, aldus Martin. 

Kernwaarden

Bij alles wat Ouwehand doet, hanteert het familiebedrijf vier kernwaarden: samen, betrouwbaar, vernieuwend en plezier. ‘Samen’ en ‘betrouwbaar’ komen tot uiting in jarenlange partnerschappen, langdurige samenwerkingsverbanden en een fijne organisatie. Dat zorgt voor continuïteit, kwaliteit en uiteindelijk lagere kosten, met als resultaat een financieel gezonde bedrijfsvoering en een betrouwbaar product. 

Wat als rode draad door het bedrijf loopt, is vernieuwing; de derde kernwaarde. “Dat komt tot uiting in meerdere dingen,” leggen Peter en Martin uit. “Zo monitoren we bijvoorbeeld continu onze manier van werken. Waar nodig verbeteren we die, maar de vernieuwing zit ook in innovatieve werkmethodieken, zoals prefabricage, robotisering, duurzaamheid en circulariteit. We volgen de ontwikkelingen en regelgeving op het gebied van duurzaam en circulair bouwen op de voet, en hebben hiervoor een innovatiemanager in huis om de aandacht hiervoor vast te houden.” 

Tenslotte het vierde belangrijke aspect: bij alles wat het bouwbedrijf doet, is plezier in het werk belangrijk. Om hiervoor te zorgen, zoekt Ouwehand uitdagende projecten. Ook hecht het bedrijf eraan dat de medewerkers zichzelf kunnen ontwikkelen. “Je werk doen met een lach in een stabiele en gezonde omgeving; daarmee wordt bouwen en ontwikkelen voor elkaar en met elkaar alleen maar leuker”, legt Martin uit. “Daarom is dit misschien wel onze belangrijkste kernwaarde.”

Toekomst

Met de kernwaarden samen, betrouwbaar, vernieuwend en plezier als leidraad gaat Ouwehand verder op de ingeslagen weg, waarbij de focus op ontwikkelen, bouwen en verbouwen binnen het bedrijf goed is verankerd. Of dat in de toekomst met een vijfde generatie aan het roer is, is een vraag die nu te vroeg is om te beantwoorden. Peter: “Bij familiebedrijven waar de dagelijkse leiding in handen is van iemand van buiten de familie, kun je volgens mij niet goed meer als familie je stempel op de bedrijfscultuur drukken.” “Daar sluit ik me geheel bij aan”, vult Martin aan. “We zijn ontzettend trots dat we al vier generaties lang een ‘Ouwehand’ aan het roer hebben staan. Zelf ben ik nog geen veertig en de oudste van mijn vier kinderen is tien. Veel te jong dus om nu al over de opvolging door de vijfde generatie na te denken. Ik wil hen zeker ook niet de indruk geven dat het een moeten-kwestie wordt, zoals dit ook bij mij op een natuurlijke wijze zichzelf heeft ontwikkeld om dit prachtige bedrijf voort te zetten, dat klaar is voor de toekomst.”

Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen
Voorschoterweg 29
2235 SE Katwijk
071 4020274
www.ouwehandbouw.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *