Van Velzen accountants & adviseurs over familiebedrijven

De accountants, belastingadviseurs en financieel specialisten van het Warmondse kantoor Van Velzen hebben van oudsher veel familiebedrijven in hun klantenbestand. Zij kennen dus alle ins en outs van deze bijzondere bedrijven. Een interview met twee partners van Van Velzen, Eric Stroombergen en Rob Batenburg.

Wat heeft Van Velzen met familiebedrijven?

“Wij zijn actief in de Duin- en Bollenstreek, Haarlemmermeer en de Leidse regio. Daar zijn van oudsher veel familiebedrijven gevestigd en die weten ons te vinden. We helpen deze ondernemers bij het uitwerken van hun strategie en hun groeiplannen. Deze klantgroep geven we advies in de volle breedte, zowel zakelijk als privé.” 

Hoe komt het dat er veel familie-bedrijven klant zijn bij jullie? 

“Onze hele organisatie is ingericht op de advisering van familiebedrijven, een klantengroep die zich kenmerkt door een strategie die niet is gericht op snel geld verdienen maar op continuïteit en kijken naar de lange termijn. In advisering van familiebedrijven ligt onze kracht; speciaal voor deze doelgroep hebben we productconcepten ontwikkeld, bijvoorbeeld op het gebied van financieringen, fiscaal advies, estate-planning en de overdracht van de onderneming naar de volgende generatie. Daarbij werken onze adviseurs nauw samen met andere specialisten. Voor aanvullende diensten zoals het opstellen van een testament en het regelen van huwelijkse voorwaarden hebben we goede relaties met de notarissen in de regio. Want zakelijk en privé zijn bij familiebedrijven nauw met elkaar verweven.”

Welke issues spelen er vooral in familiebedrijven?

“Een belangrijk issue is de bedrijfsopvolging. Daarbij gaat het om vragen als: hoe lang is de directeur-eigenaar in staat om de zaak te leiden, hoe wordt de overdracht gefinancierd en zijn de kinderen geschikt om het bedrijf over te nemen? Als de kinderen bijvoorbeeld nog te jong zijn, kun je ervoor kiezen om tijdelijk extern management aan te stellen. Of wanneer ze nog niet ervaren genoeg zijn, kun je er een coach naast zetten. Zijn er geen kinderen of willen ze het bedrijf niet voortzetten, dan moet je nadenken over het verkoopklaar maken van het bedrijf. Daarnaast gaat het om zaken als de waarde van bedrijfspanden en de grootte van het familiekapitaal. Al dit soort zaken moet je goed vastleggen. Dit kan bijvoorbeeld in een familiestatuut waarin de normen en waarden binnen de familie worden vastgelegd en waarin financiële afspraken worden gemaakt over enerzijds het familiebelang en anderzijds het bedrijfsbelang. Zo kan een directeur-eigenaar zorgen dat ook volgende generaties kunnen genieten van het opgebouwde kapitaal.”

Wat is de grootste valkuil voor een familiebedrijf?

“Als een bedrijf niet goed geleid wordt, bijvoorbeeld omdat het familielid dat de onderneming aanstuurt geen echte ondernemer is, staat het familiekapitaal op het spel. Dat kan leiden tot ruzie in de familie. Dat kun je voorkomen door goede afspraken te maken over de financiën als er bijvoorbeeld onenigheid ontstaat. Wij maken dat bespreekbaar, ook met de zogeheten kouwe kant.” Heb je een voorbeeld van hoe jullie een familiebedrijf verder hebben geholpen?

“In 2015 was er een bedrijf waarvan de kinderen te jong waren om het over te nemen van hun vader. Bovendien waren zij er ook nog niet in geïnteresseerd, terwijl twee van de drie kinderen er wel werkten. Maar het zou ook zonde zijn om het bedrijf te verkopen. We hebben verschillende scenario’s voorgelegd onder leiding van een procesbegeleider waarbij we keken welke alternatieven er waren om het bedrijf binnen een periode tussen de vier en zeven jaar alsnog over te dragen binnen de familie en zo het bedrijf voort te zetten. Tijdelijk vonden we een bestuurder die het bedrijf in de tussenliggende periode leidde. Dit is een mooi voorbeeld van hoe je zorgt voor continuïteit op de langere termijn terwijl het familiekapitaal in stand blijft.” 

Tot slot: hoe mooi is het om familiebedrijven te adviseren?

“Een financieel jaarverslag maken en de belastingaangifte doen, zijn zaken die de ondernemers verplicht zijn om te doen en waar wij goed bij kunnen ondersteunen. Maar waar we blij van worden, is als we mensen echt kunnen helpen bij hun zoektocht naar waar het bedrijf naartoe gaat en hoe een ondernemer zowel zakelijk als privé succesvol kan zijn. Dan bied je echt toegevoegde waarde. Niet eenmalig, maar voor een langere periode. Je bent een vertrouwenspersoon van de familie. Het is mooi om met de familieleden om de tafel te zitten en uit te leggen hoe ze om kunnen gaan met het soms grote familiekapitaal. Dit zit vaak in stenen of in het bedrijf en kan dus niet zomaar te gelde worden gemaakt. Alle verschillende belangen maken het ook moeilijk, je bent in sommige situaties een halve psycholoog en veel meer dan een accountant.”

“Met deze wijze van adviseren aan familiebedrijven hebben we veel ervaring. We doen het al jaren. Daarin onderscheiden we ons van andere accountantskantoren. Eigenlijk vertellen we dat te weinig aan de buitenwereld. Vandaar dat we onszelf in de nabije toekomst meer willen profileren op dit vlak, onder andere door het aanbieden van workshops.”

Van Velzen accountants & adviseurs
Wasbeeklaan 3
2361 HG Warmond
T 071 301 24 00
I [email protected]
E [email protected]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerda van Baekel
Ik denk niet dat dit helemaal juist is. H&F Kimman is van de Wagenweg naar het Houtplein gegaan. Deze was op dat moment al gescheiden van Kimman op de Zijlweg. Dit waren twee aparte bedrijven.
19-01-2025 19:59
Gerda van Baekel