Hugo de Jonge, synoniem voor het falen van ons landsbestuur

Beste Hugo,

Jij getuigt van een kabinetsbeleid dat alleen maar stappen achteruit doet. Gelukkig zijn de inferieure mondkapjes die jouw vermeende vriend Sywert van Lienden mocht leveren nagenoeg niet gebruikt. Anders waren er misschien nog meer covid-doden gevallen. Wel was door de aanschaf daarvan onze staatskas ruim honderd miljoen euro armer, maar de Sywertclan honderd miljoen rijker. Want Hugo, we geloven toch niet dat hij die veertigduizend kapjes voor de beweerde stuksprijs van iets als twee euro zestig uit China heeft gekocht. Sywert had het zelf op een bandopname over dat shitspul, dikke vinger naar de overheid en miljonair worden. Hooguit een paar eurocent per kapje lijkt een logischer bedrag.

Dus Sywert en zijn partners in crime hielden waarschijnlijk niet de beweerde twintig, maar tegen de honderd miljoen euro aan de deal over. Waarom liet jij dat als minister van Volksgezondheid gebeuren en waarom maakte je geen werk van die oplichting? Of zat jij ook in het complot? Je hebt immers per app naar Sywert herhaaldelijk op spoed aangedrongen. Dit, ten tijde dat wij allemaal een nog net niet huilend van mededogen Sywert op tv zagen beweren dat hij het allemaal belangeloos deed. 

Of: wie moet jij van het CDA de hand boven het hoofd houden? Het is ook verdacht dat het zes miljoen kostende onderzoek van Deloitte niet concludeert wie de opdrachtgevers van de aankoop waren, laat staan van het onderzoek zelf. Het is inmiddels wel duidelijk dat jullie Sywert als adviseur tot in de hoogste regionen van de partij hadden toegelaten, dus hij wist de weg. Frauduleuze belangenverstrengeling. In dit geval met een behoorlijk crimineel tintje denk ik. Vanuit het voor jou waarschijnlijk geschiktere beroep onderwijzer kun je toch rekenen? Kortom, je hebt aardig met onze centen lopen smijten. Zo ook bij het soms meerdere malen bouwen, slopen en weer opbouwen van vaccinatielocaties.

En nu mocht je toch van jouw partij minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening worden. Alsof je van die materie wèl verstand hebt. Zo moeten kantoren die 1 januari 2023 nog niet over energielabel C beschikken, gesloten worden. Soms dienen de eigenaren daarvan voorlopig, wanneer een gemeente coulant is, slechts een boete te betalen. Alsof vergroening van al die panden zomaar haalbaar is. Steek eerst eens de hand in eigen boezem. Heel veel overheidsgebouwen in alleen al Den Haag hebben dat label niet. Veelal herkenbaar aan de alg door ook ander achterstallig onderhoud op de gevels. Wijzelf hebben het gelukkig wel voor elkaar, maar voor velen is het bouwkundig of financieel niet mogelijk. Verder is ook jouw Nationale Woon- en Bouwagenda absoluut niet haalbaar. Er worden de afgelopen jaren alleen al meer migranten binnengehaald dan er woningen worden gebouwd, laat staan wat ons te wachten staat bij gezinsherenigingen. Onze kinderen moeten hierdoor maar tot hun vijftigste bij ons blijven wonen en/of gewoon dakloos worden. Koopwoningen zijn zelfs voor de middeninkomens niet meer betaalbaar. Doordat particuliere verhuurders op allerhande wijze dwars worden gezeten met ruim 10 % overdrachtsbelasting en andere blokkades op aankopen, raakt de huurmarkt nog verder ontregeld. Constateren jij en jouw ambtenaren dan niet hoeveel bouwprojecten er al zijn stilgelegd? Dat scheelt straks al gauw richting honderdduizenden nieuwe woningen. Er valt niet te bouwen met de stikstofnormen die jullie, met een heel groot bord voor de kop, blijven opleggen. Er mogen geen woningen meer met gas als energie worden gebouwd, terwijl Liander vaak pas na jaren stroom kan leveren. In Duitsland wordt gasenergie juist gepropageerd. De prijzen voor bouwmaterialen rijzen de pan uit en zijn daardoor voor nieuwe bouwprojecten niet meer te budgetteren. Er is te weinig personeel op de bouwvloeren beschikbaar, laat staan dat wat er daar nog rondloopt voldoende geschoold is. Als het al niet bij de GGD solliciteert om een nieuwe coronagolf op te vangen.

Ondanks dit alles durf jij het aan naar buiten te brengen dat er vóór 2030 2,5 miljoen woningen moeten zijn geïsoleerd, een miljoen warmtepompen geïnstalleerd en een half miljoen woningen zijn aangesloten op een warmtenet. Heb je wel eens uitgerekend wat dat kost? Wie betaalt dat, terwijl toepassing van bijvoorbeeld de warmtepomp alleen al bij de meeste woningen niet haalbaar is, door het te grote aantal decibellen dat wordt uitgestoten?

In een interview met de NRC zeg je dat je afrekenbaar wil zijn. Bij deze dan. Jouw voornoemde Woon- en Bouwagenda doet namelijk veel denken aan het spreekwoord: Veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven.

Menno Smitsloo
reacties via [email protected]
op Twitter te volgen via @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *