Afval krijgt tweede leven bij VLK Recycling

Puin, metaal, papier, plastic, hout, glas. Op het bedrijfsterrein op Klei-Oost in Noordwijk zijn de machines van VLK Recycling druk in de weer om het afval te sorteren en er secundaire grondstoffen van te maken zodat eindverwerkers er nieuwe producten van kunnen maken. Ruimnegentig procent van het afval gaat zo een tweede leven tegemoet. Een interview over de circulaire economie.

“Wanneer de circulaire economie opkwam?” herhaalt Andries van Leeuwen de vraag. Even is het stil en dan begint hij te lachen. “Voor ons in 1951, het jaar dat mijn vader en zijn twee broers het bedrijf zijn begonnen met eerst een bakfiets en later een dumpwagen. We waren toen nog voddenboer, een beroep dat niemand wilde uitoefenen. Tegenwoordig is circulair denken helemaal sexy. Iedereen wil circulair zijn en dat is mooi voor ons.”

Bij de bron
Afval scheiden bij de bron en verwerken tot nieuwe grondstoffen. Zo heet het anno 2022. En dat is trendy, vertelt Van Leeuwen en hij staaft dat met feiten. De afgelopen jaren groeide het van oorsprong Katwijkse bedrijf, dat in 2009 van het Katwijkse havengebied naar Klei-Oost verhuisde, gestaag. De omzet nam toe, het aantal klanten groeide, het personeelsbestand steeg en ook de bedrijfsoppervlakte groeide mee.

Tegenover het pand op bedrijventerrein Klei-Oost met de karakteristieke locomotief voor de ingang, werd in 2012 een tweede overdekte hal gekocht waar afval wordt gesorteerd. En daar weer tegenover nam VLK in 2015 een derde terrein in gebruik waar de containers worden gestald die klanten kunnen bestellen om hun afval in te laten afvoeren. Op datzelfde terrein staan ook de vrachtwagens geparkeerd als ze niet onderweg zijn naar zakelijke klanten in de Duin- en Bollenstreek en de regio’s rond Nieuwegein, Leiden en Den Haag. Het klantenbestand bestaat grotendeels uit bedrijven, maar ook particulieren kunnen bij het bedrijf van Van Leeuwen online containers bestellen om bijvoorbeeld bouw- en tuinafval in af te laten voeren.

Samen voor duurzaam
De activiteiten van VLK Recycling vinden plaats onder de slogan ‘Samen gaan voor duurzaam!’ “Want afval scheiden doen we samen met de klant”, zegt Van Leeuwen. “We hebben klanten in allerlei branches, van horeca tot bouwbedrijven. We bedienen een breed palet aan klanten, want ieder bedrijf heeft afval. Restafval is de duurste afvalstroom, want dat gaat de verbrandingsoven in en dat is kostbaar, onder andere door de belasting die hiervoor moet worden betaald. Als je dus glas, blik, papier en andere grondstoffen eruit haalt, bespaar je op de kosten. Onze adviseurs gaan langs bij bedrijven en kijken samen met hen hoe dat het beste gedaan kan worden. Daarbij kijken we ook naar ons transport. We plannen het vervoer zo efficiënt mogelijk in, waardoor we zo min mogelijk CO2 uitstoten.”

Om dit te realiseren neemt VLK Recycling binnenkort een nieuw planningssysteem in gebruik dat automatisch de ideale route uitrekent voor de medewerkers die de ritten inplannen. Ook op andere manieren maak het recyclingbedrijf gebruik van de digitalisering. De papierwinkel, met daarin geregistreerd het afval dat in de auto wordt vervoerd, is ingeruild voor een tablet waarin alle gegevens staan genoteerd. Met als extra voordeel dat als er tussentijds een rit wordt ingepland, meteen de bijbehorende documentatie klaar staat, daar waar de chauffeur voorheen terug moest naar kantoor om de bijbehorende papieren op te halen. “Dankzij de digitalisering werken we veel efficiënter”, concludeert Van Leeuwen. “We zijn hier al sinds 2016 mee bezig. We gaan mee met de nieuwste ontwikkelingen en dat moet ook, want anders word je links en rechts ingehaald door de concurrentie.”

Betonnen bunkers
Behalve in digitalisering investeerde VLK Recycling de afgelopen jaren ook in nieuwe technologie om de afvalstromen nog beter te scheiden. Zo wordt met behulp van infraroodscanners bijvoorbeeld bouwafval gesorteerd. Voor volgend jaar liggen nieuwe plannen klaar: de bouw van een derde hal en het deels overkappen van het terrein achter het kantoor. Hierdoor blijft het afval droog als hetregent en ook de wind heeft dan geen vat meer op het opgestapelde materiaal. Verder worden de stalen bunkers vervangen door zeven meter hoge bunkers van beton. Dit verkleint de kans op brand als gevolg van bijvoorbeeld batterijen in het afval. “Doordat er tegenwoordig overal batterijen in zitten en mensen vergeten om die uit hun afval te halen, is het niet de vraag óf er brand uitbreekt maar wánneer.”

“We blijven investeren”, zegt Van Leeuwen aan het einde van het gesprek. “Want duurzaamheid blijft. De verwerking van het afval doen we zo efficiënt mogelijk met behulp van de nieuwste technologie en moderne tools die het de klant zo gemakkelijk en goedkoop mogelijk maken. Daar profiteert uiteindelijk iedereen van.”

VLK Recycling
De Hooge Krocht 151
2201 TS Noordwijk
T 071 402 25 52
E [email protected]
I www.vlk.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *