Vreemde ogen

Familiebedrijven heten niet voor niets zo. Er is een familie aan het roer, maar dat is niet altijd het geval. Extern management komt ook voor. Waarom zou je daarvoor kiezen?

Het is een oud gezegde dat ‘vreemde ogen dwingen’. Dat geldt ook in het bedrijfsleven, hoewel ‘dwingen’ niet persé nodig zal zijn. Waar het om gaat is het zien van blinde vlekken of methodieken van aanpak die verandering of innovatie belemmeren.

‘Family run’ of ‘family-owned’
Family-run of family-owned, dat maakt nogal een verschil, vooral op gebied van management. Family-run zijn bedrijven waarbij de familie nog steeds de leiding heeft. Zij bewaken de kern- en familiewaarden.

Bij ‘family-owned’ is de familie nog eigenaar, maar voert niet meer de dagelijkse leiding van het bedrijf. Dat kan zijn als er geen opvolging is, of omdat de familie het belangrijk vindt om afstand te nemen. Daar zie je directies die gevormd worden door niet-familieleden. De familie speelt een rol op afstand, maar ook hier geldt dat zij de kern- en familiewaarden bewaken.

Bij beide typen familiebedrijven staat het belang van het bedrijf voorop. Dat zie je terugkomen op momenten dat een spiegel nodig is. Wanneer je eens buiten de kring van de familie wil toetsen hoe je in de bedrijfsvoering zit, of wanneer er noodzaak is om advies elders in te roepen. In dat geval is een gesprek met je bedrijfsadviseur een goed idee. Als dat spiegelen meer tijd nodig heeft, of juist als je de ‘zaag scherp’ wilt houden, kun je overwegen om externe kennis en kunde in je management te brengen. Laten we eens kijken naar een aantal aandachtspunten.

Raad van Advies
In het MKB komen structuurvennootschappen niet heel vaak voor. Dus ook geen verplichte Raad van Commissarissen. Wat nu als je toch een adviesorgaan aan je bedrijf wilt koppelen? Dan is het instellen van een Raad van Advies een goed idee. Zo’n raad, die bestaat uit mensen van buitenaf, heeft geen rol in het management, maar kan wel fungeren als klankbord voor de directie. Het kan ook een opstap zijn naar het instellen van een RvC op een later moment.

Extern management

Extern management brengt heldere inzichten, nieuwe energie en andere dynamiek. Maar wanneer kies je ervoor? Allereerst in geval van noodopvolging. Wanneer de DGA van het familiebedrijf uitvalt en daardoor de dagelijkse leiding wegvalt, dan is noodopvolging aan de orde. Regel dat in het familiestatuut en/of directiestatuut. Op tijdelijke basis een externe (interim) manager inhuren is een prima optie. Het zorgt voor continuïteit. Daarnaast kan extern management een bewuste keuze zijn, omdat binnen de familie geen geschikte opvolgers zijn, of niemand interesse heeft. Dan is sprake van een permanente vraag en is werving aan de orde. Hierop voorbereid zijn is essentieel en adviseren wij ook als onderdeel van een familiestatuut.

Je (familie)bedrijfsadviseur bellen om af te stemmen hoe je zo’n traject aanpakt, is in alle gevallen een slimme keuze.

Dennis van der Voort
Managing Partner, (familie)bedrijfsadviseur
KIEN OndernemersAdvies
www.kienadvies.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *