Kunnen we alles gewoon achter ons laten op vakantie?

De start van de reis is al niet goed, ondanks dat iedereen al voor het door directeur Dick Benschop lamgelegde Schiphol gewaarschuwd was. Begin dit jaar wist hij namelijk allang dat niemand zo idioot is om voor een tientje per uur met bagage te gaan lopen sjouwen

Zo komen wij, om de vlucht niet te missen, vier uur voor het vertrek al op de luchthaven aan en met ons vele tienduizenden. Buiten in de stikhitte moeten we eerst anderhalf uur in een ellenlange rij staan, om onze koffers in te checken. Daarna worden we weer als vee naar buiten in dezelfde zon gedirigeerd, waarna nog eens zo’n kilometer via een muffe tent naar de douane. In de wetenschap dat daar inmiddels al zo’n twintigduizend koffers zoek zijn. Schuifelend tussen onze medeslachtoffers hebben we ondertussen alle tijd om na te denken over de landelijke problemen die we voorlopig achter ons laten. Zo bestaat er krankzinnig genoeg ineens grote onduidelijkheid over de identiteit van wortelen. Vallen deze nu onder de categorie groente of fruit? Dit in verband met een nieuw toe te passen nultarief btw. Daar zal wel weer een onderzoekje van een paar ton of meer van Deloitte tegenaan worden gegooid. Accountants die daar ook, evenals de research naar de fraude rond de mondkapjesdeal die nu al zo’n jaar in beslag neemt, nog tot Pasen volgend jaar de tijd voor nodig zullen hebben. Het is toch niet zo ingewikkeld? 1 + 1 is toch gewoon 2? Inferieure kapjes tegen twee euro het stuk inkopen, wie gelooft dat nou? Is het dan zo moeilijk om na te trekken dat Sywert van Lienden en zijn kornuiten met die transactie veel en veel meer dan de beweerde dertig miljoen euro uit de staatsruif roofden? Of om boven water te halen wie van het CDA hen daarbij gefaciliteerd hebben? 

Eenmaal binnen zien we Benschop relaxt, strak in het pak, glimlachend voorbijlopen. Daarbij geen acht slaand op de puinhopen her en der, laat staan op de uit de rijen flauwvallende mensen. In plaats van zelf een geel hesje aan te doen en te helpen bij het inchecken of in- en uitladen, wandelt hij door de puinhopen, onder het motto niets aan de hand. Ik denk dan ook dat er zeker moet worden onderzocht wie van zijn PvdA-vrienden deze ongevoelige brokkenpiloot aan dit baantje van 5 ton per jaar heeft geholpen. Want het is wel duidelijk dat hij daarbij gematst is. Immers, als voormalig Shell-topman, speelde hij al eerder onder een hoedje met de overheid, door in Groningen samen met Exxon zo lang mogelijk de cruciale gevolgen van de gaswinning daar onder de pet te houden. Met als doel daar zoveel mogelijk gas op te pompen. Hij beeft niet van de gevolgen, de aarde daar wel. 

Zo mijmerend in de rij denk ik ook aan Pim Fortuyn die nu al twintig jaar niet meer onder ons is. Waar hij ten onrechte van beticht werd, doet Thierry Baudet nu wel met zijn raciale en antisemitische uitspraken. Die man durft het ook aan om Poetin als een geweldige vent te omschrijven. Hiermee bewijst hij dat hij quasi-intellectueel is, of gewoon niet wil weten wat er maar niet door Rusland in Oekraïne wordt gemoord. Overigens is het onbegrijpelijk dat we als NAVO de Russen daar niet gewoon uitschoppen, of uit Benschoppen, net hoe je het wilt noemen. Wij sturen wel militairen naar Mali, Afghanistan of Irak, maar volgen hier Frankrijk en Duitsland, die voor het gas te veel van Rusland afhankelijk zijn. Fortuyn zaaide geen haat, maar wees ons op de vele gevaren die inderdaad zijn ontstaan. 

We zijn nu zover dat ook economische statushouders bij hun huisvesting voorrang krijgen boven mensen die al twaalf jaar op de wachtlijst staan. Onder die statushouders vooral veel jonge mannen, waardoor er eigenlijk te weinig plek meer is voor werkelijke oorlogsvluchtelingen. Zo viel ik van mijn stoel toen VVD-staatssecretaris Eric van der Burg trots meedeelde dat wij geen geld meer geven aan asielzoekers uit veilige landen. In de Telegraaf zei hij stoer: Ik kan het verschil maken. Ik reken maar even niet uit hoeveel miljarden euro’s we daar al jaren aan hebben uitgegeven, in plaats van die nu aan mensen te geven die hun energierekeningen of benzine niet meer kunnen betalen. Onze regering doet zo langzamerhand – mits zij niet toevallig maanden met reces is – precies het omgekeerde van waar zij voor gekozen is, namelijk het belang van het volk dienen. In Duitsland wordt gas gesubsidieerd, hier moet alles zoveel mogelijk op elektriciteit over, terwijl we daar gewoon te weinig stroom voor hebben. Broodnodige nieuwe woonwijken kunnen daardoor niet worden gebouwd. Ouwe koeien kunnen we straks ook niet meer uit de sloot halen, want de boeren zijn dan weggejaagd. Kortom, we gaan maar even elders zwemmen in Bacardi Lemon.

Menno Smitsloo
reacties via [email protected]
op Twitter te volgen via @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *