Juist woke polariseert

Hebben jullie ook het beklemmende gevoel dat je al heel gauw vanuit bepaalde hoeken een etiketje krijgt opgeplakt bij wat je doet of zegt? Dat je je steeds vaker afvraagt: Zijn zij nou gek, of ben ik het? We moeten ineens woke zijn, alsof de meesten van ons niet wakker en zich niet bewust van de wereld om ons heen zijn.

Woke is volgens degenen die het begrip verzonnen, na misschien het nodige gedronken, geslikt of gesnoven te hebben, een titel waaronder je iedereen over van alles verwijten kunt maken. Het zou staan voor bewustzijn van vooral sociaal onrecht voor minderheden in de samenleving. Als voorbeeld wordt nu stevig ingezet op ons kwalijke slavernijverleden van honderden jaren geleden. Maar we hebben het er niet over dat we niet ingrepen toen Nederland tijdens WOII van Europa relatief gezien de meeste Joden naar concentratiekampen zag vertrekken. Laat staan hoe slecht de enkelen die terugkwamen toen behandeld werden en bijvoorbeeld erfpacht moesten betalen over de huizen die van hen waren gestolen.

Nee, velen, onder wie De Nederlandsche Bank, de provincie Noord-Holland, de gemeente Utrecht, etc. weten niet hoe snel ze de eersten moeten zijn om hun excuses voor de slavernij aan te bieden. Hoezo? Hebben deze huidige instanties dat leed of erger veroorzaakt? En wat voor acties, zoals bijvoorbeeld schadeclaims, week je daar mogelijk mee los? Het is toch de idioterie ten top dat op titel van dat slavernijverleden de sinds 1988geliefde kinderattractie Monsieur Cannibale uit de Efteling moet verdwijnen. Alles wordt tegen het licht gehouden. Los van Zwarte Piet, mag er geloof ik ook niet meer over zwartrijden met de trein worden gesproken. Geld witwassen, of vloeren die blank staan, die kreten kunnen meen ik nog wel worden gebezigd. Wanneer in Amsterdam homo’s in elkaar worden getrapt of iemand wordt beroofd van zijn horloge, mag de pers niet vermelden of de dader een wit of getint kleurtje heeft. Nu we het toch over de trein hadden: op de perrons mogen reizigers niet meer als dames of heren worden omgeroepen. Hoe vind je het dan dat je niet meer mag zeggen dat een vrouw menstrueert? Ik denk toch echt dat ik niet zwanger kan raken. 

Het is zoals voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher ons destijds als minister trachtte op te leggen: De meerderheid moet zich bij de minderheid neerleggen. En zo worden we tegen elkaar uitgespeeld en wordt ons land grote schade toegebracht. Onze regering, gevormd door poppetjes die er geen idee van hebben hoe je een onderneming draaiende houdt, honoreert al dit soort onnozele vooringenomenheden. Dit alles onder het motto: draai die geldkraan maar open, het is toch hun eigen geld niet. Onder de titel verduurzaming verkwanselen we onze letterlijk broodnodige boeren. Ook weten we niet meer precies hoeveel economische migranten we uit de veilige landen hier binnenhalen en direct rentenier maken. Onze minister-president staat ons nota bene op televisie te verwijten dat we te weinig plaats voor hen maken en laat het gebeuren dat onze kinderen, na 12 jaar op een woning te hebben gewacht, gewoon achter hen in de rij komen te staan. Hierdoor zijn er ook geen plekken meer voor vluchtelingen uit de echte oorlogsgebieden, zoals Oekraïne.  En dan stijgt ook de rente nog eens stevig en worden we geconfronteerd met een stevige inflatie. Hierdoor, maar ook door onze belachelijke regeltjes op het gebied van CO2 en PAC, kan de beloofde woningbouw nagenoeg niet op gang komen. Dit ook doordat we, overigens ook een onhaalbaar doel, van het gas af moeten, waarbij Liander jaren achter ligt met het faciliteren van een lichtnet van voldoende capaciteit. Wel laten we toe dat stroom van de op zee te bouwen windmolens aan Belgische multinationals wordt verkocht. 

Staan ons los van het fenomeen woke nog leuke belevingen te wachten? Wat dacht je ervan om jezelf onsterfelijk te laten worden door een digitale versie, een Avatar, van jou te laten maken. ABBA deed dat ook en is nu in de theaters driedimensionaal aan te gluren en te beluisteren, terwijl zijzelf lekker thuis zitten. Het concert is net echt, daarbij ondersteuning van 160 camera’s, 500 lampjes en vijfenzestigmiljoen pixels. Dat is even vreemd voor ons als de NFT’s die plots verhandeld worden.  Deze NFT’s staan voor non functionable tokens. Je koopt bijvoorbeeld de digitale afbeelding van een olifant, of wat dan ook, en hebt dan het alleenrecht op die afbeelding. Pas bij het zoeken van vertier wel op dat je niet het slachtoffer wordt van needle spiking. Je wordt dan ongemerkt geïnjecteerd en kunt daardoor onder meer geheugenverlies krijgen. Dat is niet zo vervelend, als je daarna weer in een normale wereld terugkomt, die niet woke, maar nuchter is.

Menno Smitsloo
reacties via [email protected]
op Twitter te volgen via @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *