Ik stak een kaars op voor Johan Derksen en SBS6

Het stof is allang weer gaan liggen. De tv-avonden zijn na twee weken zonder Vandaag Inside weer een stuk spannender, of je er nou van houdt of niet. Het tumult ontstond na een ranzige bewering van Johan Derksen in het programma op SBS6.

Hij zou zich 51 jaar geleden, samen met de keeper van voetbalclub Veendam, dusdanig hebben misdragen, dat je daar volgens hem tegenwoordig de gevangenis voor in zou gaan. Zij zouden na een avond met veel alcoholgebruik, ergens een dame in comateuze toestand met een door hen in haar gepenetreerde kaars hebben achtergelaten. Gewoon verkrachting dus. Het waren ook hier weer de betrokkenen die het nog erger maakten, want de tafelgenoten, voetbalanalist René van der Gijp en cabaretier Steven Brunswijk lagen dubbel van het lachen, evenals gespreksleider Wilfred Genee, die dan ook niet ingreep. Daarna barstte de bom en kwam heel Nederland over Derksen, zijn voornoemde collegae, SBS6 en zendereigenaar John de Mol van Talpa heen. Terwijl het volgens mij om een uit de hand gelopen flauwe grap ging, die niet op waarheid berust.

De heren van Vandaag Inside kan in hun reactie geen hypocrisie ontzegd worden. Immers, hun succes en megahoge inkomens zijn erop gebaseerd dat zij met hun uitspraken iedere keer de grens opzoeken. Dan weet je nu eenmaal dat je het risico loopt dat je daar weleens overheen gaat en mensen shockeert. Maar neem dan je verantwoordelijkheid, wees een vent en bied je excuses aan. Derksen heeft daarbij over zichzelf afgeroepen dat hij in een zwart gat viel. Op één radio-uitzending na werd hij overal ontslagen, zelfs als presentator bij zijn landelijke theatertournee de Blues Tour The Sound of The Blues & Americana. Vandaag Inside trok nota bene een miljoen kijkers en springt in getal ver uit boven het zogenaamde amusement dat verder op onze vaderlandse televisie wordt aangeboden. Het is niet voor niets dat het succes ervan in 2011 al werd bekroond met de Gouden Televizier-Ring. Het was nota bene de voor eeuwig uitgeroepen koningin van de televisie, Mies Bouwman, die daar ooit volop de loftrompet over stak. Zij verkondigde met verve dat er door de heren nu eindelijk eens iets afwijkends op tv werd gebracht. Wim Kan, de eveneens oud-coryfee, die jaar en dag de landelijke oudejaarsconference verzorgde, zei tientallen jaren geleden al dat daar de ene helft van Nederland, de andere helft een quiz afneemt. Veelal BN’ers uiteraard. Neem bijvoorbeeld Gerard Joling. Ik heb niets tegen die man, maar je kunt het beeld niet aanzetten of hij springt met zijn altijd vette lach je huiskamer binnen. Afwijkende tv biedt wel Harry Mens. Hoe hulpelozer hij interviewt, des te vaker worden die momenten weer vertoond tijdens andere praatprogramma’s. Nota bene het meeste bij Vandaag Inside. 

De wijze waarop de heren van Vandaag Inside de wereldomstandigheden, gewoon voetbal of ondeugende onderwerpen behandelen, is uniek. Je weet nooit hoe het programma zal worden ingevuld of eindigen. Het is dan ook moedig van de veelal gerenommeerde tafelgasten om aan te schuiven, want zij kunnen voor ze het weten deel uitmaken van de meest dubieuze tafelgesprekken. We dienen Johan Derksen te beschouwen als iemand die is uitgegroeid tot de landelijke hofnar, die zich vergaloppeerde. Eva Jinek verkneukelde zich al, want dacht, gezien het slechte presteren van haar programma, eindelijk van haar grootste concurrent af te zijn. Maar gezien het grote financiële belang van John de Mol, SBS6 en de heren zelf, was dat, zoals nu ook blijkt ondenkbaar. Zeker SBS6 zou dan ter ziele zijn gegaan, want heeft als vervanging niet meer te bieden dan alleen maar herhalingen van De Meilandjes. Vandaag Inside is dus terug en hoe. Derksen meldt gewoon dat hij dat alleen voor de centen doet, want John de Mol heeft hem daarvoor vier ton euro gegeven. Wilfred Genee opent nu steeds door te melden dat het voorlopig wel de laatste uitzending kan zijn. Wel gaven de heren sportief gasten als Heleen van Royen, Roxane Knetemann en natuurlijk Angela de Jong voldoende de ruimte om zich de oren te laten wassen voor hun schaamteloze gedrag. Maar natuurlijk en terecht zullen de grenzen blijven worden opgezocht. Dat is hier de kracht van het succes. Laten wij de kaarsen niet voor het verkeerde gebruiken, maar opsteken voor meer onschuldig ondeugend vertier op het beeldscherm.

Menno Smitsloo
reacties via [email protected]
op Twitter te volgen via @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *