De Raad Bouw: “We vinden het belangrijk om jong te blijven”

Goed personeel vinden is lastig, ook in de bouw. Wouter de Wolff, adjunct-directeur bij De Raad Bouw, zoekt projectleiders en werkvoorbereiders en legt uit waarom zij voor zijn bedrijf moeten kiezen. “Goed personeel kunnen we altijd gebruiken.”

Om maar met de deur in huis te vallen: waarom werken mensen graag bij De Raad Bouw?

“Omdat bij ons twee werelden bij elkaar komen. We zijn het gezellige Katwijkse familiebedrijf waar we op vrijdagochtend zowel op de bouwplaats als op kantoor met elkaar een gebakken visje eten en waar ook tijd is voor een lolletje. Plezier hebben en voldoening halen uit je werk gaan bij ons hand in hand. Maar tegelijkertijd zijn we een ontwikkelende bouwer waar hard gewerkt wordt en waar grote projecten worden gerealiseerd zoals De Ananas in Leiden (374 appartementen) en De Bloem in Rijnsburg (ruim 500 woningen); bouwprojecten waar de grotere bouwconcerns jaloers op zijn. Binnen afzienbare tijd gaan we ook aan de slag in onder andere Zoetermeer (800 woningen) en Nieuw-Vennep (875 woningen). En dan hebben we nog een plan voor Aalsmeer met zo’n 600 huizen, op de plek van de oude bloemenveiling waar Joop van den Ende zijn studio’s huurde bij De Raad Groep.”

Hoe zou je De Raad Groep omschrijven?

“Wij zeggen altijd: wij ontwikkelen, wij bouwen en wij houden. We bouwen ook veel woningen voor onze eigen beleggingsportefeuille. Daardoor zijn we met De Raad Groep, waar we met zo’n 100 mensen werken, in de hele bouwkolom actief en dat is uniek. We hebben kennis van het ontwikkelen en bouwen van woningen en kantoren. Daarnaast weten we ook wat het is om woningen en kantoren te hebben, door zelf verschillende soorten vastgoed te exploiteren en te onderhouden.”

“En omdat we zowel ontwikkelen als bouwen zorgen we voor continuïteit voor onze organisatie en voor ons personeel. Met onze huidige portefeuille kunnen we nog zeker tien jaar vooruit. We zijn kapitaalkrachtig en kunnen zaken als stijgende prijzen en een volgende recessie, die zeker weer zal komen, opvangen. 

Dat hebben we ook bewezen tijdens de vorige recessie. Als enig Katwijks bouwbedrijf en een van de weinige bouwbedrijven in Nederland hoefden we toen geen mensen te ontslaan. We nemen onze verantwoordelijkheid en willen om die reden ook niet te groot worden. De verleiding is groot, maar we willen onze verantwoordelijkheid en verplichtingen naar onze medewerkers en hun gezinnen nakomen.”  

Wat bieden jullie de medewerkers?

“Onze organisatie biedt veel doorgroeimogelijkheden. Er zijn veel voorbeelden van de enorme mogelijkheden bij ons. Zo hebben we iemand die begon met vegen op de bouwplaats en nu uitvoerder is. Ook hebben we een projectleider die als stagiair gestart is met timmeren. Het mooie van De Raad Groep is dat ons bedrijf zo breed georiënteerd is dat je alle kanten op kunt, van ontwikkeling tot beheer, en van de verkoop tot uitvoering. Als het maar met vastgoed te maken heeft. Zelf ben ik ook zo’n voorbeeld. Veertien jaar geleden kwam ik hier binnen als projectleider en sinds ruim drie jaar ben ik adjunct-directeur.”  

Werken mensen lang bij jullie? 

“Iemand die bij ons 25 jaar in dienst is, ontvangt een gouden horloge. Daarvan hebben we er al heel wat weggegeven. Onlangs hadden we een timmerman die veertig jaar bij ons werkte. Dat is wel heel bijzonder, dus daar hebben we ook een leuk feestje van gemaakt. In het algemeen geldt bij ons: het klikt of het klikt niet. In het laatste geval is zo iemand snel weg, maar als het wel klikt is het voor tientallen jaren.”

Wat voor mensen zoeken jullie met name?

“Goed personeel kunnen we altijd gebruiken. Er komt veel werk op ons af en de projecten worden steeds groter en intensiever. We zijn met name op zoek naar projectleiders en werkvoorbereiders, functies op respectievelijk mbo- en hbo-niveau, maar de opleiding die mensen hebben gevolgd, is geen wet. Mensen die dit compenseren met veel ervaring zijn ook welkom. We vinden het belangrijk om jong en dynamisch te blijven.” 

Waarom is dat belangrijk?

“Dat voorkomt dat je verzandt in vaste patronen en het zorgt voor creativiteit en innovatie; facetten die steeds vaker voorkomen. Het ontwerpen in 3D is inmiddels redelijk ingeburgerd in de bouw, bij De Raad Bouw worden inmiddels alle projecten in 3D gemodelleerd. De volgende stap is 4D, daarbij wordt ook de planning geïntegreerd in het model en daarmee kan weer een slag in het efficiënt werken gemaakt worden. Door te innoveren kun je meer werk verzetten met hetzelfde aantal mensen en kan een bedrijf dus groeien zonder hiervoor heel veel extra personeel aan te hoeven trekken. Verder vinden we samenwerken en met elkaar een probleem oplossen belangrijk. We streven naar openheid, transparantie en laagdrempeligheid, zonder angst om fouten te maken. Mijn deur staat altijd open, zowel voor zakelijke als privégesprekken.”

Tot slot: hoe belangrijk is duurzaamheid voor jullie?

“Duurzaamheid is heel belangrijk. We staan met elkaar voor een zware opgave om de wereld leefbaar te houden en de klimaatdoelen te halen. Omdat De Raad Groep in de hele bouwkolom aanwezig is, hebben we veel kennis opgedaan, zeker in innovatieve en duurzame processen. Daardoor beschikt een groot aantal van onze projecten over het groencertificaat van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Veel van onze gebouwen zijn maar liefst twee keer zo energiezuinig als reguliere panden. We zijn ook echt pionier op dit gebied. Inmiddels is het de standaard, maar twintig jaar geleden al bouwden wij onze eerste gasloze wijk in Nieuw-Vennep met zo’n 200 woningen.” 

“Omdat alles nieuw was, en veel van onze klanten de kosten en het risico van de warmtepomp en bronnen niet wilden dragen, hebben we in die periode een eigen bedrijf opgericht dat de investering op zich nam waardoor het financieel risico niet bij de klant maar bij ons lag. De woningen waren hierdoor ook betaalbaar voor de klant. We leveren zelf de installaties, en de woningen die we nu bouwen zijn heel comfortabel qua verwarming en koeling. Onze klanten zijn heel enthousiast over het klimaat in hun huis, terwijl we tegelijkertijd ook de wereld weer een stukje beter maken.”

Locatie De Raad Groep

De Raad Bouw, dat dateert van 1926 en dus hard op weg is naar het 100-jarig bestaan, is van oudsher een Noordwijks bedrijf, maar zetelt inmiddels al zo’n dertig jaar op bedrijventerrein ’t Ambacht in Katwijk aan den Rijn. Er zijn plannen om te verhuizen en op het bedrijfsterrein, dat eigendom is van De Raad Groep, woningen te bouwen (vrijstaande huizen, betaalbare eengezinswoningen en appartementen). Adjunct-directeur Wouter de Wolff verwacht dat De Raad binnen vier jaar een nieuwe locatie heeft, zo mogelijk elders in Katwijk. 

De Raad Bouw 
Sandtlaan 36, Katwijk
T 071 405 14 14
I www.deraad-bouw.nl
E [email protected] 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *