Adviseurs van Grant Thornton in gesprek met oud-winnaars GT Groeiversneller

Ralph van der Hulst won hem in 2014, Ruud en Rianne Glas kregen hem in 2017: de GT Aanmoedigingsprijs/Groeiversneller. Wat heeft het ze opgeleverd? En was dat ook de bedoeling van de adviseurs van Grant Thornton? De Sterkste Schakel nodigde hen uit voor een gesprek met Ilse de Bruijn en Maarten Verweij van GT.

‘Als adviseurs van voornamelijk MKB lopen wij tegen allerhande situaties aan. Bedrijfsopvolging, belangrijke investeringen, groeistuipen, pensioenzaken, faillissementen en doorstarts, overnames, noem maar op.’ De lessen van al die ervaringen doorgeven aan ándere ondernemers is een van de belangrijkste drijfveren van de medewerkers van GT. Maarten Verweij, partner bij GT Alphen aan den Rijn: ‘Wij helpen je graag over de hobbels op je weg.’ Ilse de Bruijn, manager general practice van GT Leiden: ‘Ambitie is er toch al, extra leuk wanneer wij die kunnen ondersteunen.’ Met twee oud-winnaars van de GT Groeiversneller/Aanmoedigingsprijs bespreken zij hoe het er een paar jaar later voor staat.

‘Alles naar je toe trekken is niet heel handig’

‘Donar Groen was toen ik erbij kwam een écht familiebedrijf.’ Ralph van der Hulst somt op: ‘Mijn vader, mijn moeder, een neef, drie collega’s, mijn echtgenoot en ik. Dat bepaalt de sfeer en maakt je als ondernemer enorm betrokken bij het wel en wee van de zaak en de collega’s.’ Met het vertrek van zijn ouders uit de zaak voelde Ralph dat als een flinke belasting. ‘Voor die overdracht en mijn eerste aanpak van nieuwe dingen kregen wij de GT Aanmoedigingsprijs. Eigenlijk heb ik de eerste jaren gewoonweg heel hard doorgewerkt.’ Ralph trok veel naar zich toe. ‘Dat blijkt op den duur niet handig. Dus ben ik búiten het bedrijf gaan zoeken naar advies over de bedrijfsvoering. Eigenlijk wat de mensen van GT toen ook al aanboden.’

‘Eigenlijk is de accountant-adviseur de enige echte buitenstaander die serieus meekijkt met wat je als ondernemer aan het doen bent,’ vindt Ralph. Maarten: ‘Zo voelen wij dat ook. De cijfers op een rijtje zetten is eigenlijk niet het belangrijkste. Wij willen vooral weten wat een ondernemer beweegt. Als wij daar een goed idee van hebben kunnen wij hulp bieden bij de beste manier om wensen en plannen te laten uitkomen.’

Ralph: ‘Ik heb inmiddels ruimte in mijn hoofd om tijd te besteden aan plannen en de toekomst. Het is ook bijzonder leuk om daarover met de accountant of andere ondernemers te sparren.’

De GT Groeiversneller

Grant Thornton is al jaren vaste partner van de Sterkste Schakel. Hun adviseurs doen niet alleen actief mee met de jurering van de meest klantgerichte ondernemingen, GT reikt jaarlijks een eigen prijs uit: de GT Groeiversneller voor het bedrijf dat het best een belangrijke stap heeft gezet of aan het begin staat van zo’n stap.

De adviseurs van GT bezoeken de winnaar voor een intensief gesprek over ambities en bedrijfsvoering. Om álle aspecten goed tegen het licht te houden gebruiken zij daarvoor een vaste aanpak: het 6-box-model. Op één – samen te bepalen – belangrijk aandachtspunt krijgt de winnaar een uitgewerkt advies.

Wat verwachtten de winnaars van de GT Groeiversneller?

‘Met de GT Groeiversneller wordt je eigenlijk een beetje overvallen’, vinden Ruud en Ralph, ‘wij wisten niet zo goed wat wij ervan konden verwachten.’ Ruud Glas van Glas Groenvoorziening: ‘GT nam de tijd om onze manier van werken stevig tegen het licht te houden. De overdracht van het bedrijf van mijn vader naar Rianne en mij was door het overlijden van mijn vader toch nog onverwacht, waarna wij nog niet veel tijd genomen hadden om bij bepaalde zaken stil te staan.’ Ilse herkent dat: ‘Ondernemers zijn hard aan het werk voor hun klanten en voor hun medewerkers en cijferen zichzelf soms weg. Wij proberen – al is het maar één keer per jaar – daar afstand van te nemen en naar het grote plaatje te kijken. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en loopt wel eens ergens op vast. Wij vinden ons werk extra leuk wanneer wij dan toch kansen helpen herkennen om te pakken in lijn van de ambitie die ondernemers toch al hebben.’ Ruud: ‘Stikstof, pfas en corona hebben ons gedwongen zaken ánders aan te pakken. Onze focus verschuift, wij zijn de administratie anders gaan doen en hebben aan het team gewerkt.’

Hebben ondernemers hun eigen groeistuipen in beeld?

Ondernemers zijn net echte mensen die soms ook door de bomen het bos niet meer zien. Ralph: ‘Van het begin af aan kreeg ik van accountants, adviseurs en coaches goed bedoelde adviezen. Over hoe je met mensen moet omgaan, over takenpakketten verdelen en delegeren. Maar ik moest gewoonweg aan de slag met een nieuwe catalogus, een webshop en – bij wijze van spreken – het eerstvolgende telefoontje van een klant netjes afhandelen. Inmiddels heb ik wél ruimte om over ‘de zaak’ na te denken.’

Ruud: ‘Ralph en ik nemen allebei deel aan het jureren van Sterkste Schakels. Reken maar dat wij nu goed kijken of een ondernemer zicht heeft op zijn eigen zaak, of hij/zij een duidelijke focus heeft en voor de onderneming doelen stelt. 

Alleen de vraag stellen is vaak al een eye-opener voor ondernemers.’ Maarten: ‘Niemand van GT vertelt een ondernemer wat hij zou moeten doen, wij brengen met het 6-box-model in beeld wát de mogelijkheden zijn. Als de ondernemer daarna zijn focus aanscherpt of aanpast, dán schakelen wij door naar advisering over manieren om dat te realiseren.’

Winnaars GT Groeiversneller/Aanmoedigingsprijs

2024 – bekend op 8 maart 2024

2023 – Fietslease Holland B.V.

2022 – Froot van Land naar Kantoor

2021 – Bouwens Kozijnen (Verkiezing Kennemerland)

2021 – Transportbedrijf J. Nicola & Zn

2020 – Bezemer Fitness

2019 – Ammerlaan de Bakkers

2018 – Vivre Verloskundigenpraktijk

2017 – Glas Groen

2016 – Fitnesscenter Jetts

2015 – Solid Rental

2014 – Donar Groen

2013 – Cover Works

2012 – Restaurant Trots

2011 – Marc Huisman Autobedrijf

2010 – The Data Caretakers

Grant Thornton
Flemingweg 10
2408 AV Alphen aan den Rijn
T 088 676 9000
I www.grantthornton.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *