Projectmanagementtechnieken uitgelegd!

Het beheersen van projecten is een ware teamsport en bovenal niet iets dat je zomaar ‘even’ doet. Goed projectmanagement vereist namelijk allerlei competenties. Welke methode van projectmanagement het beste werkt voor jou, jouw team en jouw bedrijf als geheel, is afhankelijk van zowel individuele als gemeenschappelijke doelen. In dit artikel worden verschillende projectmanagementtechnieken uitgelegd.

  1. IPMA: International Project Management Association

IPMA is een internationaal platform voor projectmanagement met een uitgebreid certificeringssysteem voor projectleiders. IPMA vertelt je niet zozeer hoe je een project moet uitvoeren, maar welke competenties belangrijk zijn als je een bepaalde projectrol wilt vervullen. Competenties waar IPMA zich op richt zijn ‘zachte vaardigheden’ als leiderschapsstijlen, communicatieve vaardigheden, groepsdynamiek en het stimuleren van zowel intrinsieke als extrinsieke motivatie.

  1. Prince2: Projects in Controlled Environments

PRINCE is een methode die transparantie en gestructureerd projectmanagement bevordert en daarmee de kans van slagen van een diversiteit aan projecten vergroot. De methode geeft helder houvast door middel van thema’s. In deze thema’s vind je praktische adviezen en instrumenten per onderwerp. Verder biedt projectmanagement met PRINCE2 een procesmodel dat stap voor stap aangeeft hoe een project voor te bereiden, uit te voeren en af te ronden.

  1. WISP: Working in Small Projects

WISP is een compacte doch heldere methode om kleine(re) en relatief eenvoudige projecten mee te kunnen managen. Er zijn namelijk veel kleine(re) bedrijven en organisaties waarvoor methoden als IPMA en Prince veelal te zwaar en veelomvattend zijn. Bovendien werkt deze methode niet vanuit een tijdrovende en ingewikkelde opleiding, maar biedt het handvatten om er direct mee aan de slag te kunnen in de praktijk. Door middel van WISP ontdek je hoe je projecten simpel kunt volbrengen door ze klein te houden en te focussen op de essentie.

  1. Scrum: Agile

Scrum poogt de structuur van projectmanagement ‘leniger’ te maken, zodat er tijdens het project ruimte is om dingen aan te kunnen passen en te wijzigen. Dit wil zeggen dat scrum zich richt op het optimaal gebruiken van (team)competenties, op volledige persoonlijke inzet, flexibiliteit en strakke onderlinge communicatie. De methode is door deze flexibiliteit buitengewoon populair bij softwareontwikkelingsprojecten, nieuwe productontwikkeling en wetenschappelijke projecten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *