Frank Griekspoor over duurzaam ondernemen

Topsport in civiele techniek’ is de slogan van familiebedrijf Griekspoor in Nieuw-Vennep, “een slogan die we bedacht hebben omdat verschillende familieleden op hoog niveau actief zijn in onder andere de tennissport en de motorcross”, zegt eigenaar Frank Griekspoor. “En ja, die topsportmentaliteit hebben we ook als het gaat om duurzaamheid.” Een interview. 

“Duurzaam ondernemen bijzonder? Wij vinden het normaal dat je materiaal als staal en hout zoveel mogelijk hergebruikt en dat je nadenkt over duurzaamheid”, zegt Frank Griekspoor als we hem vragen hoe de medewerkers van zijn familiebedrijf duurzaamheid in praktijk brengen. “Sinds mijn vader ons bedrijf in 1968 oprichtte, letten we hier op. Ongemerkt zijn we zo aan de gang gegaan. Het zit in ons DNA, zonder dat we dit nu meteen van de daken schreeuwen. Misschien moeten we dit wel wat meer doen”, zegt Frank Griekspoor bescheiden.

In de ijskast

Waar het bedrijf duurzaam kán opereren, doet het dat. Daarbij is er wel de handicap dat de gemeente Haarlemmermeer het vier hectare grote bedrijfsterrein van Griekspoor in de toekomst wil gebruiken voor woningbouw. “Plannen voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak of in de omliggende weilanden kunnen hierdoor in de ijskast. Want we weten niet of we hier blijven zitten. Investeren in duurzame oplossingen is hierdoor lastig. Maar waar het kan, doen we het. Dat we duurzaamheid belangrijk vinden blijkt ook uit de diverse certificaten op milieugebied die we in de loop van de jaren hebben gehaald.” De voorbeelden die Frank Griekspoor vervolgens geeft, zijn legio. Zo is de kantoorvleugel die afgelopen voorjaar achter het hoofdgebouw is neergezet omdat er gebrek aan kantoorruimte was, zodanig gebouwd dat het binnen enkele dagen kan worden gedemonteerd en elders hergebruikt. “We hadden ook voor portacabins kunnen kiezen”, zegt de eigenaar van het familiebedrijf, “maar we wilden ook een goed werkklimaat bieden, vandaar dat we voor deze mooiere prefab oplossing hebben gekozen.” 

Elektrisch rijden

Ook op andere manieren let Griekspoor op het milieu. Zo zijn de bouwketen van het bedrijf voorzien van zonnepanelen, waarmee het zelf de energie opwekt. Afvalscheiding is belangrijk, wat onder andere blijkt uit het feit dat één medewerker zich bijna fulltime bezighoudt met het inzamelen en scheiden van het afval. En verder zijn de bedrijfshallen al langere tijd voorzien van led-verlichting. 

Daarnaast zijn de nieuw gekochte personenwagens voor de uitvoerders en werkvoorbereiders tegenwoordig elektrisch. En ook de eerste elektrische shovel is aangeschaft, ook trouwens omdat dit in bestekken wordt gevraagd. “Maar voor de bedrijfswagens en de rest van het machinepark is elektrisch rijden nog niet aan de orde”, legt Frank Griekspoor uit. “We hebben werkpaarden nodig die zwaar werk kunnen verzetten. Rijden met een stekker is nog niet mogelijk bij deze vervoermiddelen.” 

“We kijken wel naar alternatieve brandstoffen voor ons machinepark, bijvoorbeeld waterstof”, gaat Frank Griekspoor verder. “Binnen tien jaar verwacht ik dat het mogelijk is om onze machines te kunnen laten rijden op waterstof. Ook op het gebied van duurzamere accu’s verwacht ik een verdere ontwikkeling. Dat gaat zeker een hoge vlucht nemen. We lopen misschien niet voorop als het gaat om de invoering van innovatieve technieken, maar volgen het wel op de voet en gaan er graag in mee.”    

Medewerkers

Voor Griekspoor houdt duurzaamheid niet op bij het wagenpark en de gebouwen. Ook duurzaam personeelsbeleid vinden de eigenaren van het 53 jaar oude bedrijf belangrijk. “Een familiebedrijf kenmerkt zich door betrokkenheid”, zegt Frank Griekspoor. “Dat betekent dus lange dienstverbanden. We hebben een goede groep mensen die het leuk vinden om bij ons te werken. Ook vacatures krijgen we goed opgevuld, niet altijd direct maar uiteindelijk vinden we iemand, vaak via-via omdat medewerkers die al bij ons werken, iemand weten die wil switchen.”

Wat we tenslotte ook belangrijk vinden, is de gezondheid van onze mensen want zij leveren elke dag weer een topsport prestatie. Goed voor jezelf zorgen is daarom extra belangrijk. Jong of oud, op kantoor of in de buitendienst, wij ondersteunen ze graag in het maken van gezonde keuzes. Zo bieden wij onze mensen onder andere bootcamplessen en op maat gemaakt voedingsadvies.We hebben ook een fietsploeg en we houden vitaliteitsweken. Verder letten we er op dat er niet te veel gebakjes en saucijzenbroodjes worden gegeten. Het is wel gezellig, maar gezond eten is ook een vorm van duurzaamheid.”

Profiel Griekspoor

Griekspoor begon met grondwerk, baggeren en het maaien van bermen. Nog steeds wordt dit werk gedaan, maar inmiddels zijn er tal van andere activiteiten bijgekomen, onder andere het aanleggen en onderhouden van bruggen en speelplaatsen in de openbare ruimte en het aanbrengen van belijning op het wegdek. Het overgrote deel van de opdrachtgevers zijn overheidsinstanties zoals gemeenten, provincies en waterschappen. Dit werk wordt gedaan in de Randstad, redelijk dicht bij huis. Maar met Griekspoor Thermal Coatings opereert het bedrijf ook internationaal. Voor onder andere de Chinese markt produceert dit bedrijfsonderdeel coatings voor 

hydraulische cilinders.  Griekspoor, dat sinds de oprichting in 1968 op de Venneperweg in Nieuw-Vennep is gevestigd, heeft ongeveer honderd mensen in dienst. Het bedrijf staat onder leiding van Frank en zijn broer Ron Griekspoor, maar inmiddels loopt ook de derde generatie Griekspoor warm. In een periode van vijf tot tien jaar verwacht het bedrijf qua personeelsaantallen te verdubbelen. Frank Griekspoor: “Maar we zetten in op beheerst en gecontroleerd groeien zonder stuiptrekkingen.”  

Griekspoor
Venneperweg 905
2152 MD Nieuw-Vennep
T 0252 67 26 14
E [email protected] 
I www.griekspoor.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *