Bedrijven Sloos Groep hebben zuinigheid in hun DNA en zetten graag een stap extra

Afgelopen september nam Sloos Groep de bekende Leidse glasgroothandel Van der Kwast over. ‘Van der Kwast past echt bij ons. Het is een ambachtelijk familiebedrijf dat materialen levert voor bouw en onderhoud. Precies wat wij ook al zijn.’ Bovendien waren het al jaren buren op het bedrijventerrein De Waard in Leiden. Dat schept mogelijkheden: ‘Wij verbouwen hun oude pand tot ons nieuwe kantoor en zo tot toonbeeld van duurzaam materialengebruik.’

‘Wij grijpende gelegenheid aan om eens een goed totaalplaatje te maken van al ons duurzame, zelfs circulaire, werk. Dat begint buiten met de aanleg van een showtuin met de tegels van Sloos Tegels (voorheen Steenplaza Leiden), die wij uiteraard voegen met het Smartsand van WS Products. Tegen de gevels plaatsen wij verticaal levend groen (groenwand) en de gevels zelf worden helemaal nieuw en beter geïsoleerd opgetrokken. Binnen zie je natuurlijk vloer- en wandtegels, maar vooral ook het houten interieurwerk van Sloos Maatwerk (voorheen De Waard maatwerk). Alles ook met glas van Van der Kwast.’ En het dak leggen ze vol met zonnepanelen.

Andrew Bontje (Sloos Tegels) en Dave de Vogel (Sloos Maatwerk) zien het al helemaal voor zich. ‘Wij gaan ermee laten zien wat de samenwerkende bedrijven binnen Sloos Groep allang doen: zuinig omgaan met de natuur, hergebruik van materiaal, goede waterhuishouding en aanleg met het oog op veranderingen van het klimaat. Samen zijn wij best duurzaam bezig!’

Eerst nadenken, dan straten maken

De stratenmakers van aannemersbedrijf Sloos, het oudste onderdeel van het bedrijf, zijn waarschijnlijk het verst met de inzet van duurzame methoden bij hun werk. ‘Dat komt deels door de wensen van onze opdrachtgevers (gemeenten), maar het sluit ook gewoonweg aan op onze eigen uitgangspunten voor zuinigheid en voor ‘schoon’ werken. Een mooi voorbeeld is het gebruik van biodiesel in al ons materieel. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het is ook een stuk prettiger werken wanneer je naast een draaiende machine bezig bent.’

Voor de aanpak van optimale waterafvoer bij terreinverhardingen hebben de mannen van Sloos al jaren een variatie aan oplossingen. ‘Alsmaar zwaardere regenbuien wil je goed opvangen. Wij denken daarom mee over de optimale indeling van de tuin of bij onze grond-, weg- en waterbouwprojecten om hitte stress en insectensterfte te reduceren en de biodiversiteit te stimuleren. Waar wij gaan bestraten (of tegelen) kunnen wij bijvoorbeeld de regenpijp afkoppelen, onze waterpasserende klinkers inzetten of het waterdoorlatende, maar oersterke, WS Smartsand voor de voegen gebruiken. WS Smartsand is weeg gemaakt van natuurlijke granulaten en bindmiddelen en laat dus geen vervuilende cement, epoxy of kunsthars achter. Groei van onkruid en de aanwezigheid van insecten/mieren wordt hierdoor beperkt waardoor er geen pesticiden of andere onkruidbestrijdingsmiddel nodig zijn die slecht zijn voor het milieu.

Hout, steen en glas kun je prima hergebruiken

Slim hergebruik van materiaal is belangrijk voor de mannen en vrouwen van Sloos. ‘Dat hergebruik gaat vrij ver: balken uit het Arsenaal gebruiken wij voor keukens. Maar voor werk in het Bioscience Park gaan wij ook hout gebruiken van 36 populieren die daar ter plekke zijn gekapt.’ Dat hergebruik zie je overal in het bedrijf.

‘Het is gewoon zonde om het niet te doen en er zit ook nog prima handel in.’ Voor Dave is dat een kwestie van het juiste verhaal bij het materiaal kunnen vertellen, voor Andrew past het bij hoe een bedrijf in deze tijd in de maatschappij past. ‘Wij hebben als uitgangspunt altijd al gehad dat als wij iets doen, wij het goed doen. (Volgens Dave ‘hoef je niet ziek te zijn om beter te worden!’) Duurzaamheid is een onderdeel van kwaliteit. En het geeft ook voldoening om al het werk voor de aanleg van geveltuinen en boomspiegels in het project ‘Samen aan de Slag’ van de gemeente Leiden te mogen doen.’

Hoe beter de kwaliteit, hoe minder ongepast onderhoud

Wat ze bij Sloos best belangrijk vinden is waar je eerst zelf niet over hebt nagedacht. ‘Neem tuintegels: wanneer je die met een hoge drukspuit schoonmaakt, dan komen vuil en groenaanslag extra snel weer terug. Je kunt beter een veilige groene aanslagverwijderaar gebruiken, zoals WS Green. Dat scheelt je een hoop tijd, het is beter voor het milieu en je maakt geen schade aan je tegels. En als het al te laat is, dan kun je tegenwoordig mooie keramische tegels in de tuin leggen.’ Uiteraard heeft WS Tuinproducten daar dan ook weer het juiste beschermingsmiddel, renigingsproduct, voegmiddel of steenlijm voor. ‘Op de lange termijn is kwaliteit altijd slimmer en dat is ook een kwestie van duurzaamheid.’

Gezocht

Sloos Groep zoekt nog iemand voor de door hen overgenomen Glashandel Van der Kwast. Belangstellenden die denken dat ze passen bij het bedrijf (en de mentaliteit) kunnen mailen naar [email protected].

Sloos Groep
Admiraal Helfrichweg 7, Leiden
T 071 521 1687 
E [email protected]
I www.sloosenzoon.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *