Van der Hulst bouwbedrijf doet het weer: energie opwekken met nieuwbouwhuizen

Opnieuw realiseert Van der Hulst bouwbedrijf een kunststukje. Zeventien woningen in een deelproject van Hooghkamer gaan straks méér energie opwekken dan de bewoners gebruiken. ‘En omdat wij die zeventien met elkaar en met een gezamenlijke buurtbatterij verbinden kunnen wij met slim energie-management het energie-overschot bufferen.’ Voor meer technische innovatie op het gebied van total roof concept en energieopslag participeert Van der Hulst nu ook in EF-CONCEPTS.

Dat je met slim gebruik van techniek woningen kunt bouwen die per saldo ‘nul-op-de-meter’ zijn had Van der Hulst al eerder bewezen. Directeur Yvonne van der Hulst: ‘Nul-op-de-meter was de nieuwe standaard voor huizenbouw. Ik zeg ‘was’, want daar waren wij eerlijk gezegd al voorbij. Ook in Hooghkamer hebben wij al eerder het deelproject ‘De Wals’ opgeleverd. Daarin hebben wij energiezuinig gebouwd: goed geïsoleerd, zonnepanelen, warmtepompen en in ieder huis een eigen batterij voor het overschot.’ In dat project hebben zij echter vooral veel ervaring opgedaan met het toepassen van heel veel techniek en daarmee de do’s en donts inzichtelijk gekregen. ‘Wij hebben daar samengewerkt met een nieuwe energieleverancier, 4YEF, die zorgdraagt voor de onderlinge balancering en verrekening.’ Op basis van die ervaring gaat Van der Hulst nu weer een stap verder.

Plus-op-de-meter met slim energiemanagement: de buurtbatterij met snellaadfunctie!

Waar in het eerste project 33 thuisbatterijen mede zorgen voor balans op het netwerk, door de woningen virtueel aan elkaar te koppelen, komen nu in het nieuwe project van 17 woningen in hetzelfde grid geen thuisbatterijen maar een heuse buurtbatterij met snellaadfunctie. De voordelen zijn zo groot dat Van der Hulst de buurtbatterij op eigen grond heeft gerealiseerd. 

Bijzonder aan deze snellader is dat hij een kleinverbruikaansluiting (55kW) heeft – en daarmee geen zware aansluiting op het net vereist – en tegelijkertijd een groot vermogen (150kW) kan afgeven aan elektrische auto’s. Ook kan hij over zijn netaansluiting  absorberen/terugleveren aan het net en zo het net helpen versterken. ‘De buurtbatterij helpt zo de lokale energiehub. Mercedes-Benz participeert in het project in Voorhout met twee elektrische deel-auto’s. De EQA’s van Mercedes-EQ staan op een centrale plek in de wijk en hebben met de buurtbatterij dus ook hun eigen snellaadstation.’ Van der Hulst heeft zelfs al een volgende doel voor ogen. ‘Hoe lokaler je de energie houdt hoe beter. Dus zoeken wij nu mogelijkheden om nog eens enkele tientallen huizen en/of twee of drie bedrijven aan de twee eerdere bouwprojecten te koppelen. Koppel daar wellicht een kleinschalige windturbine aan en je maakt weer een stapje naar energieneutraliteit.’

Wij kunnen dit betaalbaar opschalen naar zoiets als heel nieuw Vliegveld Valkenburg

In 2019 won Van der Hulst de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek won met haar Plus-op-de-meter project. ‘In de paar jaar die wij nu verder zijn is bij ons het vertrouwen gegroeid dat wij de juiste manier van doen gevonden hebben. En het mooie is: dat kunnen wij nu gaan opschalen. Wij hebben de bouwtechnieken onder de knie, de aanleg van de technische installatie en de beste manier om energie-opbrengst en verbruik onderling te balanceren. Hoe meer wij dit gaan opschalen hoe betaalbaarder het wordt. In samenwerking met andere ontwikkelaars, bouwbedrijven en de overheid moet dit haalbaar zijn.’

Van der Hulst bouwbedrijf participeert in bedrijf EF-concepts

Terwijl Yvonne van der Hulst doorgaat met experimenteren en ontwikkelen legt zij telkens nieuwe verbanden voor projectmatige samenwerking. ‘Ieder zijn specialiteit, zoals energiebedrijven, leveranciers van nieuwe techniek, autobedrijven en ga zo maar door. EF-concepts is een bedrijf dat zich bezig gaat houden met innovatie op het gebied van de ontwikkeling en productie van duurzaam gefabriceerde zonnepanelen. Wij gaan een total roof concept aanbieden en daarnaast gaan we ook producten aanbieden voor de opslag van energie.’

Waarom? ‘Omdat wij de plaatsing van zonnepanelen een integraal onderdeel vinden van ons bouwproces. En omdat wij zien dat de gebouwde omgeving, automotive en energiemarkt steeds meer een geïntegreerd geheel vormen die de energietransitie verder brengt en veel voordeel geeft  in een gemeente aan de lokale bewoner van de woonwijk; lokaal opgewekte groene energie met een zeer scherpe energierekening zonder extra verzwaring en belasting van het netwerk.’

Zonnepanelen worden total roof concept

De zonnepanelen van EF-concepts zijn overigens niet zomaar panelen. Zonnepanelen worden complete dak geïntegreerde modules die daardoor goed aansluiten op zowel gegolfde als vlakke reguliere dakpannen zonder een extra benodigd onderframe. ‘Zo kunnen ze perfect aansluiten, zónder frame direct op de daklatten worden gelegd en zijn ze geïntegreerd in het dakvlak veel minder kwetsbaar voor storm. Daarnaast hebben ze een groot opwekvermogen, lange levensduur met langdurig goed rendement in opbrengst. Dit paneel is dus direct ook de wind- en waterdichte afwerking van je dak en daarmee eenvoudiger en robuuster.’

Van der Hulst bouwbedrijf
Akervoorderlaan 6, Lisse
T 0252 210 031 
E [email protected]
I www.vanderhulstbouwbedrijf.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *