Kewodak dé Dakmakers in Alphen aan den Rijn

“Veel mensen denken nog steeds bij een plat dak: als het maar donker bitumen en waterdicht is. Maar wij denken juist in groene, gele, witte en blauwe daken.” Aan het woord is commercieel-technisch adviseur Kevin Duthler van Kewodak. Een interview over hoe platte daken kunnen bijdragen aan een duurzamere bedrijfsvoering met lagere kosten.

“Je kunt zoveel meer met een dak”, zegt Kevin Duthler enthousiast. “Natuurlijk moet het waterdicht zijn, maar wij kijken graag verder. De kennis hierover is gering. Wij willen daarom dat bedrijven en instellingen zich ervan bewust zijn dat er meer kan, niet om hen iets op te leggen, maar om te laten zien dat er heel veel mogelijkheden zijn die uiteindelijk ook nog eens geld opleveren.” 

“Vandaar dat we in ons kantoor in Alphen aan den Rijn een kenniscentrum hebben ingericht waar we met klanten en leveranciers sparren over wat je allemaal met een dak kan”, vervolgt Kevin. “Het leuke is dat we vervolgens met hen ons eigen dak opgaan om te laten zien hoe het er in de praktijk uitziet. Daar liggen mooie voorbeelden, onder andere een tuindak, een dak met zonnepanelen en er staat zelfs een bijenkast.”

Kleuren

De mogelijkheden voor hoe je een dak maakt, worden door Kewodak uitgedrukt in kleuren, die symbool staan voor een bepaald dakconcept. Zo zijn er bijvoorbeeld gele daken waarop zonnepanelen worden gelegd om het energieverbruik van een bedrijf of instelling te verlagen. Er zijn groene daken met bijvoorbeeld (vet-)planten en andere natuurlijke begroeiing inclusief bijenkasten. Bij blauwe daken staat goed waterbeheer centraal. En rode daken zijn (leef-)daken waarop complete terrassen en zelfs jacuzzi’s worden aangelegd, zoals in grote steden regelmatig gebeurt.

“Groene en blauwe daken dragen bij aan een beter waterbeheer, en dat is een groot voordeel in deze tijden van klimaatverandering met stortbuien en overlopende riolen”, legt Kevin uit. “Als je water buffert loopt het langzamer weg van het dak en wordt het geleidelijk afgevoerd. Planten en bomen op daken hebben eenzelfde soort effect doordat ze water vasthouden.”

Soort dak

“De functie van het dak bepaalt hoe het dak moet worden aangelegd”, gaat Kevin verder. De ondergrond moet goed zijn om lekkage te voorkomen. Een voorbeeld: “Bij de aanleg van zonnepanelen adviseren we om te investeren in een robuust dak waar je heel lang niet over na hoeft te denken, en dat een langere levensduur heeft dan de zonnepanelen. Want je wilt niet dat er lekkages ontstaan onder de panelen.” 

Ook het voorkomen van brand is hier een belangrijk issue. Kevin: “Speciaal hiervoor gebruiken we materiaal dat een zelfdovend effect heeft wanneer er brand ontstaat, bijvoorbeeld bij een dak met een aansluiting met zonnepalen. Met name bij scholen, openbare ruimtes en andere plekken waar veel mensen komen, is dat een mooie en veilige oplossing.” 

Paradepaardje

Een van de paradepaardjes van Kewodak zijn zogeheten witte Carrara-daken. Op zomerse dagen worden deze veel minder warm dan een zwart dak. Ter vergelijking: op een zwart dak loopt de temperatuur op tot 80 of 90 graden, bij een wit dak tussen de 30 en 50 graden. Dit komt doordat een wit dak zonnestralen weerkaatst en er dus minder warmte wordt geabsorbeerd. Hierdoor blijft het binnenin het gebouw koeler. In de zomer kan hierdoor de airconditioning op een lagere stand of zelfs helemaal worden uitgelaten en daarmee bespaar je op je energiekosten. Bovendien leveren zonnepanelen 6 tot 8 procent meer rendement op met een wit Carrara-dak.

En dat zijn niet de enige voordelen. Bij de witte daken maakt Kewodak gebruik van een speciale coating die schadelijke fijnstoffen als stikstofoxide en zwaveloxide omzet in klimaatneutrale stoffen. Dit zorgt voor CO2-reductie en een zuiverder lucht. Bijkomend voordeel is dat voor dit soort duurzame oplossingen subsidiemogelijkheden zijn.

Isolatie

“Graag wijzen wij onze klanten op deze en andere interessante zaken”, zegt Kevin Duthler aan het einde van het gesprek. Ook over goede isolatie en veiligheidssystemen voor het zelf inspecteren van bijvoorbeeld bedrijfsdaken, kunnen we alles vertellen. Belangstellenden zijn dus van harte welkom.”

Profiel Kewodak dé Dakmakers

Kewodak werd in 1984 opgericht door Cees Keijzer en Jacques Wolswijk. Sinds 2012 wordt het familiebedrijf geleid door de tweede generatie: Frank Keijzer. Ook de tweede generatie Wolswijk is werkzaam bij Kewodak: Erik Wolswijk, hij als uitvoerder.  Commercieel-technisch adviseur Kevin Duthler: “We doen alles wat te maken heeft met aanleggen, inspecteren, repareren en onderhouden van platte daken, in nauwe samenwerking met bouwteampartners en andere partijen. Onze servicewerkzaamheden hebben we ondergebracht in een aparte serviceorganisatie: Dé Dakmakers. Zo houden we onze kennis en vaardigheden in eigen huis. Als familiebedrijf zijn we niet gericht op snel geld verdienen maar op samenwerking op de lange termijn. Met veel van onze klanten en partners werken we al jaren samen.” 

De klanten van Kewodak Dakmakers zijn divers: gemeenten (onder andere Alphen aan den Rijn en Gouda), landelijke overheidsinstellingen (bijvoorbeeld de Reclassering Nederland), woningbouwcorporaties, scholen, verenigingen van eigenaren, vastgoedbeheerders en bedrijven. 

Kewodak dé Dakmakers
Kalkovenweg 58
2401 LK Alphen aan den Rijn
T 0172 438 332
E [email protected]
I www.kewodak.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
17-05-2024 09:06
Sam
Amerik Leeuwen
Kan ik daar Ook terecht voor het leasen Van een Mini? MvG....
04-05-2024 11:10
Amerik Leeuwen