‘Emoties spelen een grote rol in een familiebedrijf

De Rijnsburgse ondernemer Cor van Duijn deed in 2013 zijn hotelbedrijf, met hotels in Leiden, Noordwijk en Zoetermeer, over aan zijn dochters Evelien en Lione. Een jaar geleden besloten ze afzonderlijk door te gaan. Lione van Duyn ging verder met de drie Leidse hotels. Een interview met haar over de splitsing van het hotelbedrijf, de coronaperiode en haar loopbaan als ondernemer

Wanneer wist je dat je het bedrijf van je vader over zou nemen?

“Dat is eigenlijk vanzelf gegaan. Ik ben er langzaam ingegroeid en werd altijd overal bij betrokken. Pas achteraf begrijp ik waarom dat was. Mijn vader heeft me altijd vrijgelaten: ben wie je bent, zei hij, en ontwikkel jezelf. Op mijn vijftiende ben ik begonnen in de keuken van het Beach Hotel in Noordwijk, het eerste hotel van mijn vader. Op mijn achttiende runde ik samen met mijn man Robert een strandpaviljoen in Noordwijk. En daarna ben ik verder doorgegroeid in de hotels van mijn vader, in  de administratie, de sales en uiteindelijk de gehele exploitatie. Geleidelijk kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheid. Toen mijn vader in 2013 een openhartoperatie moest ondergaan, hebben mijn zus en ik het hotelbedrijf overgenomen. Het was heel goed om samen verder te gaan.”   

Op 1 januari dit jaar ben je alleen verder gegaan. Waarom was dat?

“Toen in het voorjaar van 2020 het coronavirus uitbrak, werd alles anders. Er waren geen gasten, de hotels waren net spookhuizen. We waren afhankelijk van wat premier Rutte op de persconferenties zei. Het waren moeilijke tijden maar ik ben altijd blijven geloven in mijn bedrijf, sterk gebleven en mijn mensen blijven motiveren. Dat was voor mijn zus en mij het startpunt om na te denken over de toekomst. Voor mij was de vraag: wat past het beste bij mij en mijn gezin? We kwamen tot de conclusie, geholpen door goede adviseurs om ons heen, dat we verschillende visies hadden. Daarom hebben we besloten het hotelbedrijf te splitsen en ieder onze eigen weg te gaan. Dat was emotioneel en kostte moeite. Je hebt toch een band opgebouwd met de mensen en hart voor het bedrijf. Ook voor mijn vader was het wennen, maar hij heeft vertrouwen in ons en laat het aan ons over. Het is goed zoals het nu gaat.”  

Hoe gaat het nu met de hotels?

“We hebben flinke klappen gehad, maar gelukkig heeft mijn vader een goed fundament gelegd. We zijn in Leiden pas sinds augustus echt uit de ellende. We hebben hier veel zakelijke gasten; die markt lag echt op zijn gat. Maar nu komen de boekingen weer binnen. Daarom moeten we juist nu doorpakken. We willen knallen. Medio 2022 openen we een nieuw hotel, The Vic, in een deel van het officecenter naast Golden Tulip. Binnen vijf jaar willen we, wanneer alle huurders weg zijn, het hele officecenter als hotel inrichten.”  

Hoe heb je je voorbereid op je taak?

“Ik heb meao gedaan (commerciële richting) en diverse cursussen en trainingen gevolgd. Daarnaast heb ik een goede coach die me al jaren ondersteunt. Hij adviseert me over de structuur en over praktische zaken als automatisering en digitalisering. Ik ben van de hoofdlijnen maar ook nieuwsgierig en wil graag weten wat er speelt. Ik vind het heerlijk om mee te denken met jonge mensen, luister naar verschillende meningen en sta open voor hun inbreng. Het samenwerken met mensen vind ik het leukste van mijn werk. En het minst leuke? Dat je nooit klaar bent. Maar eigenlijk vind ik het helemaal niet erg om ’s avonds nog even de laptop open te klappen.” 

Komt er een derde generatie Van Duyn in de hotels?

“Ik heb een tweeling van 15, twee meiden. De een zegt: ik wil later ook een hotel en de ander zegt dat ze in een hotel wil werken. Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn, maar zij moeten vooral doen waar ze zich happy bij voelen.”

Tot slot: welke tip zou je een collega-ondernemer in een familiebedrijf willen geven?

“Zorg dat je de taken en bevoegdheden goed verdeelt en afbakent, en dat je elkaar niet voor de voeten loopt. Als dat niet goed geregeld is, wordt het moeilijk, zeker in een familiebedrijf waar zakelijke en privébelangen door elkaar heen lopen en gevoelens en emoties een grote rol spelen.”

Golden Green Hotels

Golden Green Hotels is de overkoepelende naam voor drie hotels in het centrum van Leiden: Golden Tulip Leiden, Tulip Inn Leiden en Ibis Hotel Leiden. Medio 2022 komt er naast Golden Tulip Leiden een vierde hotel: The Vic, een stand-alone hotel met 54 kamers dat dankzij nieuwe technologie zoveel mogelijk zonder personeel draait. De doelgroep van dit nieuwe hotel is voornamelijk gericht op millennials.

Golden Green Hotels is een familiebedrijf, opgericht in 1992 door de Rijnsburgse ondernemer Cor van Duijn en zijn vrouw Plony. In 2013 is het bedrijf voortgezet door de beide dochters: Evelien en Lione. Tot begin 2021 omvatte Golden Green Hotels, behalve de Leidse hotels, ook Golden Tulip-hotels in Noordwijk en Zoetermeer. Op 1 januari 2021 zijn beide dochters afzonderlijk van elkaar verder gegaan, Evelien met de hotels in Noordwijk en Zoetermeer en Lione met de Leidse hotels. Zij doet datsamen met haar man Robert van Duyn

Golden Green Hotels
Waardlaan 4
2231 NA Rijnsburg
T 071 4035122
E [email protected]
I www.goldgreenhotels.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *