Finaleavond presentator Richard Lamb helpt bedrijven nadenken over hun toekomst

“Er is nooit één trend die voor een ondernemer een kans of bedreiging is.”,  zegt Finaleavond presentator Richard Lamb, die samen met zijn vrouw Lieke het meeste geboekte Trendwatchers-duo van Nederland vormt. “Het gaat altijd om een samenloop van zaken. Vele trendlijnen lopen door elkaar. Die proberen wij met ondernemers te ontwarren. Of er een nestje van te bouwen.”

Richard Lamb’s optreden als presentator van de Grande Finale van de Sterkste Schakel van Kennemerland is een uitje. “Maar wel een heel belangrijk uitje. Iedere ondernemer met zijn eigen verhaal voegt wat toe aan ons inzicht over trends en verwachtingen. Dat is een inspirerende bron om uit te putten.”

Diep of breed?

“Wij gaan er vanuit dat een ondernemer diepgaand inzicht heeft in zijn vak,” zegt Richard, “terwijl mijn vrouw Lieke en ik meer in de breedte kijken. Die twee brengen wij bij elkaar. Wij zien dan vaak dat er heel veel trendlijnen tegelijkertijd van invloed kunnen zijn op een onderneming.”

‘Wij denken in concepten en verschijningsvormen’

Sommige dingen veranderen niet, anderen juist wel. “Wat niet verandert noemen wij concepten. Bijvoorbeeld de klantgerichtheid waar het bij de Sterkste Schakel om draait. Wat wel verandert zijn de verschijningsvormen: ben je klantgericht met een kopje koffie bij de balie of met een verjaardagsgroet per Whatsapp?”

Richard en Lieke zijn met hun opdrachtgevers continu bezig om te kijken of nieuwe verschijningsvormen een goede of een slechte invloed hebben op de concepten. “Je moet altijd je betekenis voor je klant centraal houden. Dan kun je iedere verandering doorstaan en er zelfs gebruik van maken.”

Nieuwe verschijningsvormen kunnen een bedrijfstak helemaal omgooien. “Kijk naar de fietsenverkoop. Het internet heeft vele traditionele zaken de das om gedaan. Maar zaken die zich hebben gespecialiseerd redden het wel.” Hebben trends altijd dezelfde gevolgen? “Nee hoor. Om bij het voorbeeld van internet te blijven: woonboulevards bestaan nog steeds omdat mensen een bank of bed willen voelen. En vergeet niet: je kunt de trend ook naar je hand zetten. Als jij de enige specialist van een bepaald soort derailleurs bent, dan wordt je markt door internet veel groter.”

Stikstof, Corona, Brexit en je eigen vak

“Het is echt niet alleen maar drama, maar je moet natuurlijk wel alert blijven. Wij helpen je vooral óver de grenzen van je eigen vak te kijken. En als je het breed ziet dan kunnen er ook in Stikstof, Corona en Brexit onverwachte voordelen voor je bedrijf zitten.”

Het hele evenement, van de eerste nominaties tot en met de Finale, is een feest om mee te maken. Het viert klantgericht ondernemerschap. Ik krijg regelmatig van buiten onze regio jaloerse reacties. Mensen vinden dat in hun omgeving ondernemerschap ook in het zonnetje moet worden gezet. De Sterkste Schakel kan zo over heel Nederland uitrollen.”

Lieke en Richard Lamb Future Expertise Center
T 070 511 4444 
E [email protected]
I www.futureexpertisecenter.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *