Dilemma: kind en opvolging in het familiebedrijf

Zodra de tweede generatie aan boord komt, verandert je bedrijf in een familiebedrijf. Het is geen eenvoudige stap, van meewerken naar mede-eigenaar. Dilemma’s genoeg bij het toetreden van een kind.

Veel van onze gesprekken met ondernemers gaan over de rol van hun kinderen in het bedrijf. Het gaat meestal geleidelijk. Zo vertelde een ondernemer “toen ik een prijzentang kon vasthouden, werd ik op mijn 6e aan het werk gezet”. Vele jaren later volgde de stap naar eigenaar.

Dilemma van verandering

Meewerken van kinderen in het bedrijf verloopt meestal via een natuurlijk proces. Van jongs af aan meehelpen, later meewerken en als het moment daar is volledig meedraaien in het bedrijf. De strategische stap om één of meerdere kinderen mede-eigenaar te laten worden, zorgt voor het ‘dilemma van verandering’. Dat vraagt om goede gesprekken. Wil het kind zelf? Heeft het kind ervaring elders opgedaan? Alle kinderen in de zaak of juist niet? En wat betekent het voor het bedrijf? 

Balans van belangen

Het is altijd goed om als eigenaar tijdig na te denken over de toekomst van het bedrijf. In familiebedrijven spelen 3 belangen een rol: de familie, het bedrijf en het eigendom. De perfecte balans vinden tussen deze belangen is essentieel voor de toekomst. De antwoorden op de vragen hierboven helpen bij het vinden van die balans. Kinderen (familie) die wel aandelen hebben (eigenaar), maar niet meewerken (bedrijf), hebben namelijk invloed op het bedrijf. Dat vraagt om een keuze over de positie van alle familieleden, ongeacht of ze meewerken.

Tien jaar vooruit

Bij keuzes over de toekomst van het bedrijf vragen we de eigenaar om de video eens 10 jaar vooruit te spoelen en dan de vraag te stellen of de gemaakte keuze goed uitgepakt is. Het is ook het moment om de identiteit en familiewaarden te borgen. Daarmee kun je scenario’s uitwerken, waarbij je partner en kinderen betrekt. 

Noodopvolging

Een van die scenario’s heeft betrekking op noodopvolging. Dat speelt altijd, of partner en kinderen nu wel of niet actief zijn in het bedrijf. Het gaat over het antwoord op de vraag wie de leiding neemt als de directeur-eigenaar uitvalt of wegvalt. Bespreek dat met je adviseur en maak afspraken die je vastlegt en deelt. Zo voorkom je een onaangename verrassing.

Planning

Je kunt de ontwikkelingen binnen hetbedrijf en de familie min of meer parallel beschouwen. Door op die manier te plannen en de stand van het bedrijf en keuzes voor de toekomst tenminste jaarlijks intern en met je familiebedrijfskundig adviseur te bespreken, werk je permanent aan de relatie binnen de familie en de toekomst van het bedrijf. Een verstandige keuze!

Dennis van der Voort
Managing Partner, (familie)bedrijfsadviseur
KIEN OndernemersAdvies
www.kienadvies.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *