Wanneer je vaak het gevoel hebt dat je op een werkdag overladen wordt door taken en opdrachten, dan kan het handzaam zijn om je tijd slimmer in te delen. Dat kan met goed time management. Hoe dat werkt? Time management expert Björn Deusings geeft een aantal tips!
Wat is time management?
Time management houdt in dat je je tijd op een goede manier besteedt door effectief en efficiënt te plannen. Dat betekent niet dat je harder moet gaan werken, maar juist slimmer. In dit artikel geven we een aantal tips. Wil je meer leren? Dan kun je natuurlijk ook een time management cursus volgen.
Tip 1: Stel doelen
De eerste, en misschien wel belangrijkste, tip is om doelen te stellen. Welk doel wil je uiteindelijk behalen? Breek je doel op in kleinere doelen, zodat deze nog haalbaarder wordt. Dat kan door je doelen SMART te maken.
Tip 2: Durf vaker ‘nee’ te zeggen
Misschien heb je een oneindige lijst van taken die je nog graag wilt of moet doen. Waarschijnlijk gaan niet al die taken je vandaag lukken. Leer daarom om vaker ‘nee’ te zeggen. Wanneer je wel alle taken probeert af te werken, raak je daar alleen maar gestrest en ontevreden van. Houd je daarom vast aan je gestelde planning om zo voor meer rust in je hoofd te zorgen.
Tip 3: Controleer je mail op bepaalde tijden
Beantwoord je altijd gelijk je mail? Grote kans dat je hierdoor afgeleid raakt en niet meer gefocust bent op de taak waar je in eerste instantie mee bezig was. Controleer en beantwoord je mail daarom op bepaalde tijden. Dit kan bijvoorbeeld aan het begin van de dag, na de lunch en aan het einde van de dag. Wanneer er echt een noodgeval is, ben je altijd nog telefonisch bereikbaar.
Tip 4: Veel dezelfde taken? Maak deze makkelijk!
Voer je veel dezelfde taken en opdrachten uit? Dan hoef je niet iedere keer weer opnieuw het wiel uit te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld met templates voor documenten werken, welke je vaker kunt gebruiken. Ook is het handig om jezelf aan te leren om met sneltoetsen te werken, zodat veel taken een stuk sneller gaan.
Tip 5: Schrijf je taken op in één lijst
Staan alle taken en opdrachten verspreid in bijvoorbeeld je agenda, op post-its en op je laptop? Dan is de kans groot dat je het overzicht kwijt bent en niet meer goed kunt bepalen welke taken en opdrachten belangrijk zijn en welke niet. Zorg er daarom voor dat je alle taken opschrijft in een lijst, waarbij je de taken prioriteert op basis van hoe belangrijk ze zijn.
Gerda van Baekel