Geelhoed Metaalhandel wekt haar eigen groene energie op

De oudmetaalhandel is een wat conservatieve branche. En hoewel het recyclen van metalen al van oudsher bijdraagt aan een circulaire economie is het niet de eerste bedrijfstak waar je aan denkt als je het hebt over verduurzamen. Toch zijn ze bij Geelhoed Metaalhandel in Nootdorp goed op weg om geheel zelfvoorzienend te worden met groene energie opgewekt door eigen zonnepanelen. We spreken erover met directeur René van Winkelen.

Wat is Geelhoed Metaalhandel voor bedrijf en wie kunnen er bij jullie terecht?
“Wij zijn een oud metaalhandel en kopen oude metalen zoals koper, kabel en draad, zink, lood, aluminium, RVS, ijzer, staal en loodaccu’s in. Ook kunnen bedrijven of particulieren metalen laten afhalen of gebruikmaken van onze containerservice. Iedereen mag tijdens openingstijden gewoon bij ons binnenrijden, dus het is altijd een komen en gaan van loodgieters, dakdekkers, aannemers, monteurs en installateurs op ons terrein. Hartstikke leuk! Als aanvullende dienstverlening pakketteren we trouwens ook nog metalen voor exporterende bedrijven in onze branche.”

Hoe gaat het inleveren van koper of andere metalen in z’n werk?
“Wanneer klanten bij ons komen, helpen onze medewerkers hen met lossen. Vervolgens wordt het metaal gewogen op een van de weegschalen of weegbruggen. De prijs van metalen bepalen we aan de hand van dagkoersen. Op onze website publiceren we de meest recente prijzen die we betalen voor verschillende metaalsoorten. We vinden het belangrijk om over de prijs en het wegen en afrekenen eerlijk en transparant te zijn. Na het wegen ontvangen klanten hun betaling, contant of per bankoverschrijving. Na inzameling verwerken wij de metalen, zodat ze gerecycled kunnen worden. Wist je dat het recyclen van metaal tot 75% minder energie kost dan de productie van nieuwe metalen uit erts? Metaalrecycling is dus een bloeiende bedrijfstak die uitputting van schaarse grondstoffen, het ontstaan van afval, onnodig energieverbruik en extra CO2-uitstoot voorkomt.”

En jullie doen daar met de zonnepanelen nog een schepje bovenop?
“Ja, zo kun je het zeggen. Het feit dat we met onze traditionele functie bijdragen aan de kringloop was voor ons geen reden om achterover te leunen. We verbruiken namelijk ook veel energie bij het inzamelen en bewerken van metalen. Zo werken we met heftrucks, kranen, vrachtwagens, scharen en shredders en is onze Lindemann pers goed voor zo’n 80% van ons totale energieverbruik. Met die machine persen we metalen tot handzame pakketten zodat afnemers hun metalen efficiënter (en dus duurzamer) kunnen opslaan en vervoeren. We wilden al die stroom niet meer uit het net onttrekken en besloten onze eigen groene energie op te wekken.”

En dat werd een succes?
“Jazeker! In 2019 zijn – na advies door het bedrijf Energy Services – 470 zonnepanelen op het dak van onze bedrijfshal geplaatst door het bedrijf JansZon. Dat is een dak vol zullen we maar zeggen. Gezamenlijk zorgen ze voor een jaaropbrengst van zo’n 170.000kW/h, dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van 51. Eerder zijn we in de bedrijfshal al overgestapt op slimme led verlichting met bewegingsmelder en we hebben de eerste elektrische bedrijfsauto en laadpaal aangeschaft. Al met al zijn we volledig zelfvoorzienend op het gebied van elektrische energie: we wekken net zoveel stroom op als dat we gebruiken. Een hele mooie prestatie. We lopen daarmee ook op dit gebied voorop in onze branche!”

Wat is jouw boodschap aan andere ondernemers?

“Ik nodig alle ondernemers die iets met metalen te maken hebben en geïnteresseerd zijn in groene energie en verduurzaming uit om een afspraak te maken en een kijkje op ons dak te komen nemen. We hebben een speciale trap geïnstalleerd, zodat de zonnepanelen altijd toegankelijk zijn vanaf ons terrein. En bedrijven en particulieren die een steentje willen bijdragen aan een goed milieu door hun metalen te recyclen en daar ook nog eens goed geld aan willen verdienen, zijn uiteraard ook van harte welkom bij ons in Nootdorp!”

Geelhoed Metaalhandel B.V.
Ambachtshof 2
2632 BB Nootdorp
T: 015 273 0575

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *