Bob de Bruin over het makelaarsvak

“Het is heel druk en stressvol maar ook heel mooi”

Makelaar Bob de Bruin van Geurts Makelaars in Rijnsburg organiseerde vorig jaar meer dan 1400 bezichtigingen. Aantallen waarvan hij, toen hij in 2016 begon met huizen verkopen, alleen maar kon dromen. Een interview met de 29-jarige Rijnsburger over het ambacht van makelaar.    

Hoe ben je in het makelaarsvak terechtgekomen?
“Ik ben begonnen op een bloemenkwekerij. Maar ik wilde wel wat anders dan tachtig uur in de week in de bloemen werken. Daarom ben ik in 2012 begonnen met een mbo-opleiding recht, gevolgd door stages bij makelaarskantoren in Lisse en Leiden. Omdat ik altijd al affiniteit had met huizen en bouwstijlen, begon ik in het laatste jaar van mijn mbo-studie aan de makelaarsopleiding. Tijdens een netwerkborrel had ik een leuk gesprek met Jeroen Geurts van Geurts Makelaars. Dat vond hij blijkbaar ook, want daarna belde hij mij op: hij wilde me er graag bij hebben.” 

“In 2014 ben ik bij Geurts begonnen in de binnendienst. Omdat ik de buitendienst in wilde, startte ik in dat jaar met de opleiding voor registermakelaar/taxateur. Toen ik daar in 2016 mee klaar was, ben ik begonnen met het verkopen van woningen in mijn eigen woonplaats Rijnsburg. Ik begon met de verkoop van appartementen, inmiddels doe ik alles: van eengezinswoningen tot twee-onder-een-kappers en villa’s.”    

Waarom Rijnsburg?
“Geurts is sinds 1992 actief in de Duin- en Bollenstreek en in Leiden en omgeving. Ons bedrijf is klein begonnen, had al kantoren in Voorhout en Leiden en wilde graag groeien in Rijnsburg, waar tot dan toe maar mondjesmaat huizen werden verkocht. Ik kon gaan meewerken aan deze groeiplannen. Ik ben geboren en getogen in Rijnsburg en ken er veel mensen, ook dankzij mijn ouders, die onder andere bij de Rijnsburgse Oranjevereniging en RTV Katwijk zaten. Daarom ben ik me gaan focussen op de huizenmarkt in Rijnsburg en Katwijk. Met succes. Sinds 1 januari 2020 heb ik mijn eigen kantoor in het centrum van Rijnsburg aan de Vliet.” 

“Het kantoor van Geurts telt drie kantoren en vier makelaars: behalve ikzelf de broers Jeroen en Martijn Geurts (zonen van oprichter Jos Geurts) en Niels van Steijn, ondersteund door vier binnendienstmedewerkers. Vanaf juni hebben we ook een medewerker in Rijnsburg om mij te ondersteunen, want ik ben veel onderweg om bezichtigingen en taxaties te doen. Verder bestaat mijn werkdag uit heel veel praten, appen en bellen. Het makelaarsvak is heel druk en stressvol maar ook heel mooi.”

Wat is Geurts voor soort kantoor?
“We zijn een nuchter en jeugdig kantoor en willen iedereen het gevoel geven dat ze welkom zijn bij ons. Daarom bij ons geen jasje-dasje-cultuur maar gewoon jezelf zijn en op een ontspannen manier omgaan met klanten. In de overspannen huizenmarkt met weinig aanbod, een markt die vooral voor starters verpest is, nemen we de tijd voor de huizenkoper. Tijdens bezichtigingen jagen we niet de ene na de andere kijker in hoog tempo door het huis. Per saldo ben ik daardoor misschien langer bezig, maar daar staan hogere opbrengsten en tevreden klanten tegenover. Uiteindelijk zijn de kopers de belangrijkste partij. Die bepaalt hoeveel de verkopende partij voor zijn huis krijgt. Belangrijk zijn persoonlijke begeleiding van de kopers en contact via WhatsApp om de verkopers goed op de hoogte te houden van het verloop. Dat zorgt voor vertrouwen.”

Wat vind je het leukste van je werk?
“Je ontmoet zoveel mensen. Ik geniet van de contacten. De lol van het werk is om op een gezellige manier met mensen bezig te zijn en ze supergoed te helpen. Ik probeer ook altijd uit te leggen waar kopers op moeten letten als ze een huis kopen, hoe een huis bouwkundig in elkaar zit en hoe het zit met onderhoud en zo. Dat vind ik leuk. En een potentiële koper die weet waar hij aan toe is, is een betere koper.”

“Verder vind ik een soepel lopend verkoopproces belangrijk. Daar horen ook mooie filmpjes en foto’s bij en een goede presentatie op sociale media. Daarom ben ik, toen ik begon, gestart met vloggen. Inmiddels doet iedereen dat, dus is het tijd om andere innovatieve manieren van presenteren te introduceren.” Lachend: “Welke dat zijn, houd ik graag nog even voor me.”   

Tot slot: waar staat Geurts over pakweg vijf jaar?
“In de Duin- en Bollenstreek willen we verder groeien. Ook zoeken we uitbreiding in de vorm van extra dienstverlening op het gebied van hypotheken en verzekeringen, zodat we een totaalpakket kunnen leveren. Op dit moment zijn we een van de grotere kantoren zonder deze diensten. Verder staan we open voor de verkoop van nieuwbouwwoningen. Tot nu toe doen we alleen bestaande huizen. We zijn daarin groot geworden en zien genoeg kansen om onze organisatie nu ook op dat terrein op de kaart te zetten samen met ontwikkelaars. Over vijf jaar wil ik dat iedereen meteen aan Geurts denkt als ze iets willen verkopen of aankopen, of dat nu een particulier, een belegger of een ontwikkelaar is.”

Geurts Makelaars Rijnsburg
Vliet Noordzijde 94
2231 GR Rijnsburg
T 071 402 33 86
E [email protected] 
I www.geurtsmakelaars.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *