Zestien jaar Sterkste Schakel jureren met Peter Wolf

Bij de eerste editie van de Sterkste Schakel, in 2004, was hij een van de genomineerden en werd hij met zijn drukkerij eerste in de categorie communicatie. Een jaar later zat hij in de jury. Anno 2021 is hij nog steeds een van de juryleden. Een terugblik op zestien jaar jureren voor de Sterkste Schakel met Peter Wolf, eigenaar van Stramien Grafische Dienstverlening.

Zestien jaar jurylid is een lange periode. Hoe houd je het zolang vol?
“Ik ben samen met Leen Vonk van beveiligingsbedrijf BBD Groep in Bodegraven het langst zittende jurylid. We zijn erelid en lid van verdienste van de Sterkste Schakel en hebben heel wat erespeldjes verzameld de afgelopen jaren. In die tijd heb ik heel wat juryleden zien komen en gaan, onder andere doordat ze andere functies kregen of naar elders vertrokken. Dat ik het al zo lang volhoud, komt omdat het leuk is om te doen en omdat het een nuttig netwerk is. Het optrekken met de jury tijdens de bezoekjes aan de genomineerden is leuk en leerzaam. Ook de contacten met de deelnemers die je spreekt, zijn leuk. Je hoort veel en steekt er altijd wat van op. Ik heb er ook wel werk door gekregen. En je bouwt contacten op waar je wat aan hebt, bijvoorbeeld op momenten dat je behoefte hebt aan advies op zakelijk gebied. Daarom steek ik graag tijd in de Sterkste Schakel.” 

Hoe gaat het dit jaar? 
“Vanwege corona is het jureren dit jaar wat schraal. In plaats van dat we met de jury op bezoek gaan, komen de genomineerden in maart naar Theater Floralis in Lisse, waar ze zichzelf presenteren. Dat is leuk maar anders. Ik hoop dat we het in 2022 weer op de gebruikelijke manier kunnen doen, want door langs te gaan, zie je hoe het echt werkt in een bedrijf. Je ziet hoe het er van binnen uitziet en hoe de mensen die er werken het beleven.”

Wat is de grootste verandering geweest in de afgelopen jaren?
“De eerste jaren beoordeelden we de bedrijven alleen aan de hand van formulieren. We kwamen bij elkaar in Huis ter Duin waar we dikke ordners doornamen. In een paar uur tijd boksten we het voor elkaar en kozen we de winnaar. Niet dat dat heel slecht was, maar zo rond 2010 zijn we begonnen met het bezoeken van de genomineerden en dat was een hele verbetering en een veel betere insteek. Je krijgt zo echt een kijkje in de keuken en ziet of de mensen die er werken echt enthousiast zijn over het bedrijf. In eerste instantie bezochten we alleen de top drie uit een sector, later gingen we bij alle bedrijven langs. Al een jaar of tien doen we het op deze manier. Ik denk dat ik al zo’n zestig tot zeventig bedrijven van binnen heb gezien. Ook de locaties van de finaleavonden waren divers. De mooiste? Dat zijn toch wel Hotels van Oranje en Huis ter Duin, onder andere vanwege de zaalopstelling en het brede podium waarop voor iedereen plaats is. Huis ter Duin is in de loop van de jaren toch wel het clubhuis van de Sterkste Schakel geworden.” 

Hoe zit het jurybezoek er in de praktijk uit?
“Een paar dagen lang ben je met elkaar op pad. Het is heel afwisselend. De ene keer zit je bij een ondernemer aan de keukentafel, de andere keer zit je in een grote kantine met personeel. Voor sommige deelnemers is het best beladen, zo’n jurybezoek. Ze zien het als een soort examen en zitten klaar met de certificaten die ze hebben behaald. En als je belt om een afspraak te maken, word je meestal heel snel met de juiste persoon doorverbonden. Dat zegt wel wat. Tussen de bezoeken door lunchen we vaak met de jury. Ik herinner me dat we een keer in restaurant Burgerzaken zaten in de Breestraat in Leiden. Onze juryploeg was in een felle discussie verwikkeld over de nummer één van onze sector terwijl premier Mark Rutte een tafeltje verderop zat. Het was in de tijd van de bonnetjesaffaire rond staatssecretaris Fred Teeven. Daardoor was hij veel aan het bellen, anders hadden wij hem om zijn oordeel gevraagd.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *