We kunnen de Himalaya weer zien

Zullen we vanaf nu afspreken dat we weer vooruitkijken? Dat we de angst niet laten regeren? Dat we vooral kijken naar wat wel kan, in plaats van sikkeneuren wat allemaal niet meer kan? Er gebeuren namelijk ook hele mooie dingen in deze coronatijd en lockdown. Ik zie ondernemers die van de nood een deugd maken, nieuwe initiatieven ontwikkelen, out of the box denken, die de coronahandschoen hebben opgepakt. Daar word ik vrolijk van en krijg ik er energie van. Dat wil ik dus graag met jullie delen.

Zo hoor ik om ons heen dat er een schrijnend te kort is aan stageplekken. Bij Effect ICT Solutions hebben we in deze coronatijd twee stagiaires aangenomen. We hebben vooral gekeken naar wat wel mogelijk was binnen de regels. Een Haagse ondernemer die dringend op zoek was naar een stagiair op het gebied van marketing & communicatie, krijgt van mbo Rijnland een complete klas aangeboden. Docent en ondernemer hebben gekeken wat nodig was en hoe de leerlingen daar invulling aan konden geven. Denken in mogelijkheden. Ik hou ervan!

Na de eerste schrik, in maart 2020, zie ik nu onze eigen klanten ook weer allerlei zaken ondernemen. Het remote werken is goed van de grond gekomen. Vacatures worden weer opgevuld, kantoorpanden worden anders ingericht omdat iedereen zich realiseert dat we naar een meer hybride werkvorm gaan en het remote werken omarmd hebben. We zijn er het afgelopen jaar achter gekomen dat we niet meer met zijn allen dociel achteraan de file aansluiten. Dat heeft ook direct effect op onze leefomgeving. De lucht is schoner, de smog is wereldwijd afgenomen, sterker nog de Himalaya is voor het eerst in 30 jaar weer zichtbaar. Zeedieren komen weer dichter bij de kust. De natuur herstelt zich op een prachtige manier. Dat is ook de winst van deze pandemie.

Ook wij hebben ons aangepast. De werkplekken zijn anders ingericht. Mensen werken nu zoveel mogelijk thuis. Het gaat er niet om dat iemand van 9 tot 5 braaf achter zijn pc zit. Het gaat erom dat het werk gedaan wordt. Als het beter uitkomt om het in de avonduren te doen, omdat je overdag een stuiterbal om je heen hebt, prima. We sturen meer op output.

Ik zelf ben veel gaan wandelen. Niet alleen privé, maar ook met mijn collega’s en met klanten. Mijn collega’s zochten de plek uit voor de wandeling en ik liet mij verrassen. En ik werd verrast, niet alleen door de mooie plekken maar ook door de bijzondere gesprekken die ontstonden.

Ik zie op LinkedIn berichten voorbijkomen waar ik blij van word, waardoor ik geraakt word. Een ondernemer in de evenementenbranche die bij de eerste lockdown in zak en as zat, maar na drie weken tegen zichzelf zei: nu kijken naar wat wel kan. Die zich stort op het organiseren van online events, met TV-studio en al en daar inmiddels heel succesvol in is. Die er een tweede bedrijf als uitvaartverzorger naast start omdat ook een uitvaart een event is waar je mensen een fijn en goed gevoel bij wilt geven. 

Denken in mogelijkheden. Ik hou ervan. Jij ook?

Henk Nachtegaal, Effect ICT Solutions B.V. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *