Wim den Breejen, adjunct-directeur De Raad Vastgoed: “We houden graag alles in eigen hand”

Wim den Breejen trad op 1 juli van dit jaar in dienst bij De Raad Vastgoed als adjunct-directeur. Wat viel hem op in zijn eerste maanden? Dat vroegen we hem tijdens een ronde door Leiden langs twee interessante objecten uit de vastgoedportefeuille. “Hebben is houden.”

Op weg naar woningbouwproject De Ananas in Leiden, dichtbij NS-station Leiden Lammenschans, licht Wim den Breejen de strategie toe van De Raad Vastgoed. “Waarmee wij ons onderscheidenvan andere vastgoedbedrijven is dat we niet alleen ontwikkelen en bouwen maar ook houden en beheren. Wat we hebben, houden we. Daarmee zijn we dus aanwezig in de complete bouwketen en houden we alles in eigen hand. En dat willen we graag.”

Groot voordeel
“Het grote voordeel voor de bewoners en gebruikers van woningen en kantoren is dat we al tijdens de bouw nadenken over hoe je woningen en kantoren beheert na de bouw,” gaat Den Breejen verder. “Om een voorbeeld te geven: bij de bouw van een parkeergarage houden we al rekening met de bouwkundige gevolgen van regelgeving voor brandveiligheid. Ook het onderhoud van een complex nemen we meteen mee. Daarbij gaat het onder andere om arbotechnische aspecten voor degenen die het onderhoud voor hun rekening nemen.”

In deze strategie heeft duurzaamheid een logische plek. “We zijn vooruitstrevend op dit gebied,” legt Den Breejen uit. “Zo hebben we bijvoorbeeld projectleiders die zich specifiek bezighouden met duurzaamheid. Want we willen niet volgen maar vooruitlopen op de wetgeving.”

Hoe dat in praktijk wordt gebracht, zien we bij aankomst bij De Ananas, een hoog wooncomplex met appartementen, maisonnettes, ateliers (een combinatie van wonen en werken) en penthouses. In de eerste fase, die in volle gang is, worden 133 woningen gebouwd, waarvan de meeste inmiddels zijn verkocht. De tweede fase (genaamd fase Viridis), met 70 woningen, start in januari 2021. In totaal bestaat De Ananas uit een plan van 374 woningen.

Zee aan zonnepanelen
Alle woningen zijn gasloos. De verwarming en koeling van de huizen gebeurt met behulp van een warmtepompsysteem. Op het dak komt een zee aan zonnepanelen. Verder is er straks een binnentuin waar bewoners kunnen ontspannen, en er komen twee horecavoorzieningen, onder andere een zogeheten bubbelbar. In een nog te openen verkoopcentrum kunnen geïnteresseerde kopers straks terecht voor interieuradvies, bijvoorbeeld voor hun badkamer en keuken, het bekijken van de maquette en advies over de hypotheek.


Op weg naar het volgende object uit de Leidse vastgoedportefeuille vertelt Wim den Breejen dat er op korte termijn nog grotere herontwikkelingsprojecten op de rol staan: in Nieuw-Vennep het project Lucas Bols, waarvan de bouw in 2022 van start gaat. En over wat langere tijd zijn er woningbouwprojecten voorzien in Voorschoten en Aalsmeer. Ook daar gaat het om honderden woningen.

Brede portefeuille
“Wat opvalt bij De Raad is de breedte van de portefeuille,” zegt Wim den Breejen als we zijn aangekomen bij Crown Business Center Key-Point aan de Leidse Schipholweg, een van de negen Crown Business Centers die De Raad in bezit heeft. “We hebben woningen, maar ook hotels, een opslagcenter en dus deze bedrijfsverzamelgebouwen waar flexibel huren van bedrijfsruimtes centraal staat. Dat is de basis, met daaromheen allerlei faciliteiten voor vergaderen, trainen, lunchen en parkeren, waarbij geldt dat De Raad vooruitstrevend wil zijn op het gebied van automatisering en digitalisering.”

De Breejen: “Ook hier hebben we alles in eigen beheer, wat voor veel betrokkenheid zorgt. We beheren zelf de receptie met eigen medewerkers en we zorgen voor de telefonische bereikbaarheid, de internetvoorzieningen, de toegangssystemen en de beveiliging met behulp van camera’s. Ook reparaties en het verhelpen van storingen doen we zelf. Een bedrijf kan in ons Crown Business Center een kantoor huren, maar ook alleen gebruikmaken van vergaderruimtes of de horecavoorzieningen. Ook congressen tot 250 man kunnen er gehouden worden. De bezetting is goed, ondanks corona, juist dankzij de flexibiliteit van het kantoorconcept. Mensen die het thuiswerken zat zijn, kunnen snel en gemakkelijk bij ons terecht. Dit heft de opzeggingen die we ook hadden, weer deels op.”

Renovatie en digitalisering
Op dit moment is De Raad bezig met de renovatie van een aantal verdiepingen, in totaal circa 5200 m2 in diverse Crown Business Centers. Ook hier is duurzaamheid de rode draad. Den Breejen: “We vervangen vloerafwerkingen en voorzien de kantoren van veel glas en van led-verlichting.” Op de terugweg vanuit Leiden vertelt de adjunct-directeur over een intern project dat hij heeft opgepakt na zijn start in juli: het digitaliseren van de werkprocessen. “We zijn begonnen met het makelaarsproces. Door het digitaliseren van onder andere contracten en vergunningen hebben we een efficiënter en beter inzicht in het koop- en verkoopproces van woningen. In het eerste kwartaal van 2021 zijn onze processen inzichtelijker waardoor we klanten beter en sneller van dienst kunnen zijn. Dat is een mooie eerste stap op weg naar verdere digitalisering van ons bedrijf.”

De Raad Vastgoed
Sandtlaan 36
2223 GG Katwijk
T 071 405 14 14
I www.deraad.nl
I www.wonenindeananas.nl
I www.crown-bc.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *