Van der Hulst Bouwbedrijf creëert meerwaarde met combineren

Onder architectuur ontworpen merkwoningen die betaalbaar, comfortabel én duurzaam zijn? Waterzakken onder het huis die regenwater opvangen en weer hergebruiken? Een luxe woonwijk realiseren inclusief buurtbatterij met snellaadfunctie? Voor velen wellicht toekomstmuziek, maar niet als het aan Van der Hulst Bouwbedrijf in Lisse ligt. Zo kiest directeur Yvonne van der Hulst niet altijd voor de makkelijkste weg om duurzaam bouwen naar een hoger niveau te tillen.

De recente verbouwing aan het bedrijfs-pand aan de Akervoordelaan in Lisse had eigenlijk niet beter gekozen kunnen zijn… Nieuw en oud zijn nu met elkaar verbonden en een veelvoud aan verschillende, maar stuk voor stuk duurzame en bio based materialen zijn toegepast. Niet alleen draagt dit precies de visie uit van het familiebedrijf Van der Hulst Bouw-bedrijf, het tekent ook de tijdgeest waarin we momenteel leven. “We zitten in een tijd waarin veel gebeurt en veel veranderingen plaatsvinden”, vertelt directeur Yvonne van der Hulst.

Van strengere wetgeving op het gebied van energie en duurzaamheid tot steeds strengere normen op het gebied van milieu, van alsmaar toenemende bouwkosten tot het steeds lastiger kunnen vinden van gekwalificeerd personeel. “Als je daar als bedrijf nu niet op inspeelt”, legt ze uit, “dan kun je het straks niet meer bijbenen.” Ook is het wat haar betreft een kwestie van maatschappelijke verantwoording om een bijdrage te leveren aan de toekomst van de volgende generatie. “Als je als ondernemer je verantwoordelijkheid kan nemen binnen iedere vierkante meter die je bouwt, dan moet je dat doen, vind ik.”

Uniek voor Nederland, misschien zelfs Europa
Dus loopt het bouwbedrijf graag voorop als het gaat om die duurzaamheid, ook wel toekomstbestendig bouwen genoemd. Al vraagt dat wel om een andere manier van bouwen dan de markt voorheen gewend was. “Zoals bij de 17 woningen in Hooghkamer in Voorhout het geval is”, noemt Van der Hulst. “Daar leggen we samen met 4YEF een bilateraal energienetwerk voor een buurtbatterij met snellaadfunctie aan. Maar omdat zoiets uniek in Nederland en misschien zelfs wel in Europa is, gaan we samen met de gemeente om tafel om te kijken hoe dat juridisch in het vat gegoten kan worden.”

Niet de makkelijkste weg, maar uiteindelijk wel de weg die op de lange termijn het meest oplevert. “We hebben al eerder in dezelfde wijk 33 woningen met energieopwekkende pv panelen en een huisbatterij gerealiseerd. Deze woningen leveren meer energie op dan ze nodig hebben. Door gebruik van buffers en batterijen kan er gezocht worden naar balans in energiestromen. Daar waar NOM-woningen bijvoorbeeld altijd te maken hebben met piekbelasting doordat er energie teruggeleverd moet worden inzake de salderingsregeling en dus ook een hogere aansluitwaarden op het net nodig hebben. “In deze woningen profiteert straks iedereen van lagere energielasten, lagere autokosten en toch een open hybride energienetwerk met een vrije keuze van de consument voor een andere energieleverancier.

Duurzame merkwoningen onder architectuur
Maar ook bij de recent ontwikkelde duurzame merkwoning onder architectuur komt die andere manier van denken weer naar voren. “We wilden iets moois neerzetten dat toch betaalbaar, comfortabel en duurzaam is; een luxe catalogus-woning volledig biobased en circulair. Woningen die onder architectuur zijn ontworpen, maar wel in de fabriek geproduceerd en binnen 10 weken op te leveren zijn. Om het betaalbaar te houden, blijven we bij die basis, maar kan dit nog wel met veel mooie componenten, zoals een garage, berging, erker en / of veranda uitgebreid worden.”

Een idee waaraan het bouwbedrijf samen met zijn vaste bouwpartners een klein jaar gewerkt heeft en dus nu op de particuliere markt brengt. “We zijn heel erg met het proces bezig geweest. Zowel het geautomatiseerde proces als de opbouw van de woning zelf. De woning moet bijvoorbeeld demontabel en dus herbruikbaar zijn. Dat betekent dat je ook goed moet nadenken over hoe het installatiewerk op een efficiënte, maar ook esthetisch nette manier verwerkt moet worden. De woning is opgebouwd uit een combinatie van massief houten elementen gecombineerd met pleisterwerk voor een moderne, strakke uitstraling. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van duurzame isolatiematerialen. Tot slot hebben we ook gekeken hoe we de afbouw nog efficiënter kunnen laten plaatsvinden om de kostprijs nog verder te verlagen. Een goede investering met behoud van de waarde voor de lange termijn. Maar bovenal moet het in de Van der Hulst merkwoning fijn wonen zijn.”

Straks ook duurzame seriematige rijwoningen
Zo ontstond uiteindelijk het ontwerp voor een woning van twee lagen en een kap. “Maar straks komt er ook een ontwerp voor een huis van één laag en een kap”, vult Van der Hulst dit aan, “en binnenkort willen we dit ook doorontwikkelen naar seriematige rijwoningen.” Stuk voor stuk ontwikkelingen waarbij Van der Hulst steevast de samenwerking met gelijkgestemden zoekt. “Kennis en kunde delen met bouwpartners die hetzelfde willen, dat is belangrijk. Want alleen als je aan iedereen hun beste product of dienst vraagt, kun je duurzaamheid naar een hoger plan tillen.”

En dat is hard nodig, want we staan voor een heleboel ingewikkelde uitdagingen, zoals ook de special in dit blad laat zien. Aan de ene kant zijn er flinke bedreigingen door het klimaat, milieu en andere wetgeving, maar aan de andere kant zijn er ook kansen. “Er komt een hele andere maatschappij aan”, zo stelt ook Van der Hulst, “en daar willen wij op inspelen. Mobiliteit gekoppeld aan woonwijken is de toekomst”, geeft ze als voorbeeld.

“Maar je lekker voelen en toch duurzaam bezig zijn ook. Ik kan een discussie hebben met een architect over mooi, mooier, mooist… maar mooi is toch goed genoeg als je alle aspecten als milieu, energie en kosten ook mee kunt nemen? Duurzaamheid moet zinvol, makkelijk, betaalbaar en leuk zijn zonder in te boeten op
comfort.”

Van der Hulst Bouwbedrijf
Akervoorderlaan 6
2161 DS Lisse
T 0252 – 210 031
I www.vanderhulstbouwbedrijf.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *