Nieuw bedrijfsgebouw Oomen Opslag operationeel

Begin december namen Emile, Stephanie en Frans Oomen met hun 25 medewerkers hun intrek in een nieuw gebouw op het Katwijkse bedrijventerrein ’t Heen. Daar hebben Oomen Verhuizers en Oomen Opslag niet alleen de beschikking gekregen over een van de meest markante en innovatieve bedrijfspanden van Katwijk, ook hebben zij zo ongeveer het mooiste uitzicht van de regio.

Op de dag van het interview is de speciaal voor Oomen ontwikkelde kraan in het nieuwe bedrijfspand druk bezig met het verplaatsen van opslagcontainers. Bijna geruisloos en tot op de centimeter nauwkeurig stapelt de volautomatisch werkende kraan container op container in de
24 meter hoge opslagruimte waarin 250 containers passen, die acht hoog opgestapeld kunnen worden.

Groeiende behoefte aan opslag
“De opslagruimte is nodig omdat verhuizingen bij ons steeds vaker gepaard gaan met tijdelijke opslag van meubilair en andere spullen. Vroeger was verhuizen niets anders dan spullen van a naar b brengen, maar tegenwoordig worden spullen tussentijds opgeslagen omdat mensen niet meteen in hun nieuwe huis kunnen,” leggen Emile, Frans en Stephanie uit, terwijl ondertussen de kraan zijn werk doet.

Los hiervan neemt de vraag naar opslag sowieso toe, voegen de directieleden toe. Ook aannemersbedrijven, zzp’ers en andersoortige bedrijven hebben opslagruimte nodig voor hun spullen. En particulieren zoeken tijdelijk plek voor de opslag van hun inboedel, of spullen die niet elkedag nodig zijn en toch bewaard moeten worden. Oomen heeft die ruimte, met als uitgangspunten de laagste prijs en – dat vooral – heel veel gemak.

Geen liften of smalle gangen
Als je spullen in opslag geeft bij bestaande self storage-bedrijven, moet je vaak met een karretje volgeladen met spullen naar je opslagbox lopen. Meestal is die opslagbox op een etage en ben je lang onderweg via liften en gangpaden. En als je tussentijds iets nodig hebt uit de opslagruimte, kost het veel tijd en moeite om het daar op te halen. Heel onhandig, aldus Oomen.

Oomen kwam daar achter toen klanten het bedrijf inschakelden voor hun verhuizing en zij aan Oomen vroegen om de spullen voor hen uit de opslag te halen. Zo werd het opslagconcept geboren. Emile: “We wilden iets nieuws dat op alle fronten beter was.” Daar is dit nieuwe bedrijfspand nu het resultaat van. Tussen het eerste idee en de ingebruikname zit drie jaar. ‘Het is heel simpel, we zijn op alle punten beter. Makkelijker, goedkoper en veiliger’


Concept
De kern van het concept is dat de klant niet met zijn spullen naar de opslagruimte toe hoeft te lopen, maar dat de opslagbox met zijn spullen naar hem toekomt. De container kan thuis of op kantoor worden afgeleverd, maar de klant kan ook zelf met behulp van een app de container uit de opslagruimte laten halen en deze laten neerzetten bij zijn auto. De container wordt op één meter afstand gezet van de auto van de klant. Deze meldt zich bij een van de overheaddeuren onder de overkapping en tikt een pincode in. Vervolgens haalt hij zelf de spullen uit de container die hij nodig heeft. Mensen kunnen zo vaak komen als ze willen. Ideaal voor bijvoorbeeld zzp’ers die zelf geen opslagruimte hebben.

Alles gebeurt volautomatisch en via een livestream wordt alles gevolgd. De kraan doet zelf zijn werk, vaak ’s nachts. Binnen maximaal een uur kan een container worden klaargezet, maar meestal zal een klant eerder zijn opdracht geven, bijvoorbeeld een dag van tevoren. Half oktober heeft Oomen de eerste containers in het gebouw gezet. Daarna begon een periode van proefdraaien. “Het verloopt allemaal vlekkeloos,” zegt Oomen over de proefperiode.

Containers
Oomen maakt gebruik van verschillende formaten containers, die door hun standaard maten overal op passen: vrachtwagens, schepen, treinen. In de grootste containers passen zelfs auto’s, dankzij deuren die aan de lange kant kunnen worden geopend. Ook de beveiliging is hermetisch geregeld. Met behulp vanintelligente camera’s en een slimme toegangscontrole wordt het gebouw binnen en buiten continu in de gaten gehouden. Daar komt bij dat de containers stijf tegen elkaar aan staan, vrijwel zonder lucht ertussen. Als je al binnen zou kunnen komen, dan is er geen ruimte om de containerdeuren te openen, ook doordat de onderste containers zijn verzonken in de vloer.

Emile: “Dit concept, met de beveiliging en de volautomatische bediening via een app, is nog nergens toegepast. Omdat we de containers op een heel compacte manier kunnen stapelen in een ruimte zonder trappenhuizen, liften en gangen, werken we heel efficiënt en is de opslag per kubieke meter ook goedkoper dan bij anderen.” ‘We zijn alweer op zoek naar een nieuwe locatie voor een tweede opslagcentrum’

Havens
Helemaal nieuw is de kraantechniek niet. In grote havens worden ook kranengebruikt voor het stapelen van containers, maar de software om dit concept volautomatisch te laten functioneren, is speciaal voor Oomen ontwikkeld. Emile: “Qua self storage werkt dit op alle punten beter. Makkelijker, goedkoper en veiliger.”

Frans: “Ook bijzonder is de energievoorziening. Bij de start van het project kregen we te horen dat het twee jaar zou duren voordat er voldoende stroom kon worden geleverd. Er moest onder andere een nieuw transformatiehuisje worden gebouwd.” Het resultaat is een zelfvoorzienend gebouw, gasloos en nul op de meter, met zonnepanelen en accu’s waarin energie kan worden opgeslagen. Deze worden gebruikt om de kraan en de rest van het gebouw van stroom te voorzien. Emile: “Door het volautomatische systeem gebruiken we meer stroom dan andere self storage-bedrijven, maar tegelijkertijd zijn we ook de duurzaamste van Nederland.”

Hal is vol
De hal die nu is neergezet, biedt plaats aan 250 containers. Die is al bijna vol met de containers die in opslag waren op de oude locaties in Leiden, Sassenheim en Katwijk. En dat terwijl de reclamecampagne nog moet starten. Maar er is al voorzien in uitbreiding met plaats voor nog eens 250 containers. Het gebouw wordt een derde groter, waardoor de
opslagcapaciteit wordt verdubbeld. In het eerste kwartaal van 2021 begint Ouwehand Bouw met de bouw, die ongeveer vijf maanden duurt.
Tot slot: waar eindigt dit? Frans: “We hebben een mega-investering in techniek gedaan. Dat moet zich gaan terugverdienen. Tegelijkertijd zijn we alweer op zoek naar een nieuwe locatie voor het neerzetten van een tweede opslagcentrum.”

Emile: “Met name in de grote steden is de behoefte aan opslag groot. De grond is daar duur, daarom willen we nog verder de lucht in, tot bijvoorbeeld 50 meter, twee keer zo hoog als in Katwijk. Zo komt ons concept nog beter tot zijn recht.”

Profiel Oomen Verhuizers
Het is nog maar zes jaar geleden, op 1 januari 2015, dat Emile Oomen zijn eigen bedrijf begon vanuit een loods Katwijk, na een periode als pakketbezorger bij PostNL. Aanvankelijk stond het nieuwe bedrijf in de boeken als transportbedrijf, maar het werd een verhuisbedrijf. Na een maand al kwam de eerste medewerker erbij. De eerste grote verhuiswagen werd eind 2015 besteld, gevolgd door eigen verhuiscontainers.

Na een klein jaar stapte ook Frans Oomen in op verzoek van zijn zoon. Na een loopbaan als belastingadviseur en partner bij accountantsorganisatie PwC, waar hij achttien jaar actief was, maakte hij een carrièreswitch naar het verhuis- enopslagbedrijf van zijn zoon en schoondochter Stephanie, die de dagelijkse leiding over het verhuisbedrijf heeft inclusief de planning en de klantcontacten. Met z’n drieën runnen ze het bedrijf, waarbij Emile de strategie uitzet, terwijl Frans, met zijn financiële achtergrond, de financiële onderbouwing doet en de financiering regelt. “We bedenken steeds nieuwe dingen, gaan aan de slag en kijken vervolgens hoe we het kunnen verbeteren en versnellen,” zeggen ze. “Dat is een beetje hoe wij werken.”

Het legt het bedrijf geen wind-eieren. Sinds 2015 groeit de omzet van het bedrijf jaarlijks met 50 procent. Het bleef niet onopgemerkt. Over 2018 en 2019 werd Oomen Verhuizers bekroond met de FD Gazellen Award, een prijs van Het Financieele Dagblad voor ondernemingen die over een periode van drie jaar minimaal 20 procent omzetgroei realiseren.

Oomen Opslag
Taanderstraat 2
2222 BE Katwijk aan Zee
T 088 321 99 99
E [email protected]
I www.oomenopslag.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *