De Amerikaanse verkiezingen: Het beste van het slechtste = Trump

Natuurlijk is Donald Trump een clown met de onzin die hij af en toe uitslaat. Zo heeft hij zijn advies om je tegen corona met chloor te laten injecteren, maar niet op zichzelf laten toepassen toen hij de ziekte kreeg. Uiteraard is het ook nog eens een hufter zoals hij mensen en omstandigheden vaak bejegent. Maar Trump komt er mee weg en put zelfs zijn kracht uit de gevolgen, die voor een ander desastreus zouden zijn.

Door de wijze van reactie op de confrontatie met zijn uitspraak over dames ‘Grab them by the pussy’, of de verhalen over het afkopen van zijn buitenechtelijke escapades, weet hij het imago als macho nog te versterken ook. Die arme Biden komt er echter wel slecht van af met de acht aanklachten over aanranding. Wat een ordinaire platvloerse, maar ook kwalijke bagger komt er zo rond de Amerikaanse verkiezingen naar buiten, vanuit de natie die wij tot dusver nog steeds als de wereldleider beschouwen. De debatten tussen de twee waren niet om aan te horen. 

Relevant op de materie ingaan, was er niet bij. Het meest schandalige geluid komt tot dusver echter van de Democraten. Er was nog niet bekend dat Trump corona had, of de voormalige spokeswoman van Hillary Clinton, mevrouw Zara Rahim, vond het nodig via de sociale media te verkondigen dat zij hoopt dat hij sterft. Het meest gênante vind ik echter de hoge leeftijden van de kandidaten en de campagnegelden van honderden miljoenen dollars, waarmee de Democraten en de Republikeinen de strijd met elkaar aangaan. De Verenigde Staten tellen ruim 330.000.000 inwoners. Daartussen lopen toch echt meer dan genoeg zichzelf bewezen capabele jonkies, die met meer elan – en dus beschaving – het presidentschap zouden kunnen gaan vervullen. Kun je dan werkelijk alleen kandidaat zijn als je veel poen achter je weet te vergaren?

Echter, bij gebrek aan beter – maar toch – probeer ik altijd naar de feiten te kijken. Per slot telt alleen het resultaat. Van Obama hebben we gedurende acht jaar niet voor een fractie de resultaten gezien die Trump toch echt heeft geboekt. Obama’s enige prestatie lijkt de zorgwet, maar die komt er puur op neer dat de Amerikanen werden verplicht zich tegen ziektes te verzekeren. Dat is niet goedkoop in Amerika en wie dat niet wil, of dan hopelijk wel de behandelingskosten kan ophoesten, moet dat toch zelf weten. Trump daarentegen deed, voor zover mogelijk wat hij beloofde, en meer:

  • Voor zijn verkiezing wees hij er al op dat de kosten van de NAVO meer naar redelijkheid over de partners verdeeld moesten worden. Alleen al in Nederland danken wij decennialang, en nog steeds, een groot deel van onze welvaart aan onze te lage bijdrage aan de NAVO. We mogen dan ook alleen nog maar wensen dat wij weer door Amerika worden geholpen, mocht onverhoopt internationaal de pleuris uitbreken.

  • Hij zegde de nucleaire overeenkomst met Iran op en gooide deze staat in de boycot, aangezien onomwonden vaststaat dat er toch aan de productie van kernwapens wordt gewerkt. Onbegrijpelijk hierbij is dan ook dat Europa hem daarin niet steunt.

  • Voorlopig heeft hij al jaren voor rust rond Noord-Korea gezorgd.

  • Door zijn inzet zijn eindelijk de eerste stappen naar vrede in het Midden-Oosten gezet. Eerst verplaatste hij de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Als vervolg daarop bewerkstelligde hij dat de Verenigde Arabische Emiraten met steden als Dubai en hoofdstad Abu Dhabi, het bestaan van de staat Israël erkennen.

  • Trump voert liever geen oorlogen, zoals diversen van zijn voorgangers wel. Zo haalde hij al het grootste deel van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug en wil alle militairen daar weg hebben. Onze minister van Defensie Ank Bijleveld is het daar niet mee eens en gelooft in het sprookje dat er met de Taliban afspraken te maken zijn. Ondertussen is het daar, na al het onnodige verlies aan vele mensenlevens, en de verspilde 800 miljard dollar (ja, een getal met elf nullen), weer een even grote puinhoop aan het worden als het was.

  • Trump heeft er de aanzet toe gegeven dat het Westen minder afhankelijk wordt van China.

  • Tot slot zorgde zijn aanpak, tot de corona uitbrak, voor een lage werkloosheid en een bloeiende economie.Kortom, zijn mond is groot, maar zijn daden bennen dat ook. In ons eigen belang mogen we hopen dat de Republikeinen met Trump de verkiezingen winnen.

Menno Smitsloo
Reacties: [email protected]
Twitter: @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *