Commercieel vastgoed financieren? Enkele tips & adviezen

In Nederland zijn er steeds meer ondernemers en investeerders die commercieel vastgoed financieren. Investeren in vastgoed is namelijk een mooie manieren om kapitaal op te bouwen en te laten renderen. Belangrijk hierbij is om niet alleen een goede keuze te maken in welk vastgoed je gaat investeren, maar ook om de financiering van commercieel vastgoed goed te regelen. Dat wil zeggen: bij een betrouwbare financiële instantie of geldverstrekker. Maar hoe pak je de financiering van commercieel vastgoed slim aan? Wat moet je allemaal in de gaten houden als je van plan bent geld in vastgoed te stoppen? Onze tips en adviezen helpen je om jouw vastgoedinvestering doordacht en veilig aan te pakken!

1. Zorgen voor voldoende financiële ruimte
Wil je gaan investeren in gebouwen, panden en/of grond, dan is de eerste stap om te zorgen dat je aan geld komt om commercieel vastgoed te kunnen financieren. Dit kun je eventueel doen via extra ruimte in je bedrijfshypotheek. Maar veel ondernemers en vastgoedbezitters hebben die ruimte niet. Slim is om dan een gespecialiseerde kredietverstrekker in te schakelen, die meer ruimte kan creëren dan de traditionele banken. De reguliere banken zijn meestal alleen bereid om beperkte financiering aan te bieden aan ondernemers en vastgoedprofessionals. Wil je investeren in vastgoed, kies dan voor een alternatieve financier, zoals Bankey, die meer financiële ruimte biedt.

2. Geschikt vastgoed vinden om in te investeren
Wanneer je over voldoende financiële ruimte beschikt om commercieel vastgoed te financieren, dan is een tweede belangrijke stap om geschikte panden, bedrijfsruimtes, winkels of grond te vinden om te kopen. Let bij de keuze voor onroerend goed op de locatie (is deze aantrekkelijk voor de verhuur) en de prijzen van omliggende panden (is de vraagprijs marktconform). Realiseer je ook dat je als koper van een beleggingspand doorgaans 20 tot 30 procent van de totale waarde van het pand of onroerend goed zelf moet financieren.

3. Huurprijs of (later) de verkoopprijs bepalen
Investeren in vastgoed is interessant, omdat je al snel een jaarlijks rendement opstrijkt die tussen de 3 en 7 procent van de totaalwaarde van het vastgoed kan liggen. Natuurlijk is het rendement afhankelijk van hoeveel panden, bedrijfsruimte en grond je in bezit hebt en verhuurd. Maar duidelijk is dat je door het verhuren of verkopen van vastgoed een goed rendement kunt verkrijgen. Zorg er hierbij wel voor dat de verhuurprijzen en verkoopprijzen marktconform zijn. Zet zeker niet te laag in, maar pas ook op met een te hoge vraagprijs, want hoe sneller je jouw vastgoed kunt verhuren of (na een jarenlange waardestijging) verkopen, des te beter dit kan zijn.

4. Zorg ervoor dat je panden verhuurd worden
Rendement op opgekocht vastgoed haal je voor een deel als eigenaar uit het verhuren van jouw beleggingspanden en grond. Uiteraard is het cruciaal dat potentiële gegadigden, zoals beginnende ondernemers, weten dat jouw panden te huur staan. Zorg er daarom voor dat je jouw panden voldoende onder de aandacht van geïnteresseerden brengt. Het is slim om dat via meerdere kanalen te doen. Natuurlijk zet je advertenties op relevante internetsites zoals Funda. Maar kies ook voor folderen in de omgeving of bijvoorbeeld voor advertentie in een lokaal nieuwsblad of op de radio. Je kan jouw vastgoed dan binnen no time verhuren of verkopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *