Reuben Lange van BEMA Interieurbouw over coronacrisis

De bankencrisis is nog maar amper voorbij of de volgende dient zich alweer aan: de coronacrisis. Reuben Lange van BEMA Interieurbouw geeft zijn visie op wat er gaande is. “Het is geen oorlog. We hoeven niet de schuilkelders in.” 

“Deze crisis is anders dan de bankencrisis in de periode 2008-2018,” trapt Reuben Lange af. “Toen hadden de banken problemen en werden er geen financieringen afgegeven. Hierdoor kregen andere branches, zoals de bouw, het moeilijk. Voor bijvoorbeeld grootschalige bouwprojecten kwam de financiering niet rond. Nu is het andersom: heel veel bedrijven hebben last van de crisis terwijl het met de banken goed gaat. De onderstroom in de economie is goed. Hierdoor konden er snel steunpakketten aan ondernemers worden aangeboden.”

Minister-president
De eigenaar van BEMA signaleert nog een opvallende verandering in vergelijking met de bankencrisis. “Toen de bouw in de periode 2008-2018 tien jaar lang problemen had, was er geen minister-president die zei: steun de lokale aannemers. Toen had de regering moeten ingrijpen, maar in plaats daarvan werd het ons juist moeilijker gemaakt. Neem bijvoorbeeld de nieuwe ontslagregeling, die ten tijde van de bankencrisis werd ingevoerd. Die maakt het voor ondernemers moeilijker om mensen te ontslaan. Na het uitbreken van de coronacrisis waren er binnen een maand hulpmaatregelen voor bijvoorbeeld de horeca, een branche die het al vóór de coronacrisis lastig had, omdat de markt langzaam overspoeld raakt met horecazaken. Die riepen meteen om steun. Aan de andere kant zijn er ook creatieve horeca-ondernemers die snel overstapten op nieuwe bezorg- en afhaalconcepten, zoals de chinees al jaren doet.”   

Schuilkelders
Reuben Lange ziet ook positieve kanten aan de crisis, al was het maar omdat zijn bedrijf een goedgevulde orderportefeuille heeft tot het tweede kwartaal van 2021. “Bij ons is het ontslaan van medewerkers gelukkig nooit aan de orde geweest. Bovendien is het soms ook niet erg om een stap terug te doen. We zijn te veel gefocust op meer en meer. En verder moeten we de coronacrisis ook niet erger maken dan het is. We zijn wel wat beperkter in onze vrijheid en doordat we niet op vakantie kunnen of naar een restaurant, is het leven misschien wat saaier geworden, maar het is geen oorlog. We hoeven niet de schuilkelders in, al lijkt het daar soms wel op volgens de sociale media en kijkend naar het hamstergedrag van mensen. Dat soort zaken laten we ons aanpraten door de paniek die ontstond. Wat dat betreft heeft premier Rutte het goed gedaan. Hij heeft de rust bewaard en ervoor gezorgd dat iedereen zich aan de regels houdt ondanks de algemeen menselijke neiging om de regels te overtreden. Natuurlijk zijn er helaas veel mensen overleden, maar daar staan minder doden in bijvoorbeeld het verkeer tegenover. Zolang we de anderhalve meter afstand in acht nemen, is het beheersbaar. Doen we dat niet dan verpesten we het voor onszelf.”

Nog een pluspunt
Reuben Lange stipt nog een pluspunt van het coronavirus aan: “We zijn socialer geworden. We informeren op het werk naar elkaars gezondheid en vragen naar de thuissituatie. Om anderhalve meter afstand te kunnen houden, eten we in shifts in de kantine en drinken we koffie met elkaar in de werkplaats of buiten. Er wordt meer gepraat. Op sociaal vlak hebben we wel iets geleerd de afgelopen maanden.” In gesprek blijven is sowieso goed, geeft Reuben aan. Niet alleen met het eigen personeel maar ook met collega’s in de keten. “Meedenken en meepraten vroeg in het bouwproces bevordert de kwaliteit en de efficiency. Dat is beter dan je alleen maar focussen op meer winst. Zo onderscheid je je van anderen, die meer op prijs zitten. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat je een streepje voor hebt, waardoor opdrachtgevers niet om je heen kunnen.”  

Ernstige zaak
“Dat we meer in gesprek zijn met elkaar, zie ik als een positief randje aan een negatieve zaak,” zegt Reuben Lange aan het einde van zijn monoloog. “Met elkaar praten zorgt ervoor dat er een oplossing komt. Over corona is die discussie er. Wat dat betreft ben ik ongeruster over black lives matter. Daar is het respect voor elkaar weg en dat is een ernstige zaak.”

BEMA Interieurbouw
Met behulp van moderne frees- en zaagmachines in de werkplaats in Nieuw-Vennep maken de twaalf medewerkers van BEMA Interieurbouw kastenwanden, balies, keukens en speciale betimmeringen voor een uiteenlopende klantengroep, variërend van particulieren tot multinationals op bijvoorbeeld de Amsterdamse Zuidas. Dat kwaliteit en ambachtelijk werken hoog in het vaandel staan bij BEMA blijkt uit het feit dat het bedrijf investeert in de toekomst door het behalen van het FSC/PEFC-certificaat voor verantwoord bosbeheer. De afgelopen maanden hebben auditoren de interieurbouwer doorgelicht met als eindconclusie dat het bedrijf zijn (administratieve) zaakjes goed op orde heeft. Reuben Lange: “Met dit soort certificaten kom je in de database van aannemers terecht, wat een garantie is voor extra werk. Dat is mooi meegenomen.”

BEMA Interieurbouw & Betimmeringen
Vlasstraat 4
2153 GA Nieuw-Vennep
T  0252  675 592
E [email protected]
I www.bema-interieurbouw.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam